REVOCATION - Revocation

REVOCATION - Revocation

REVOCATION - Revocation

REVOCATION - Revocation

Bostonských REVOCATION registrujem až od albumu „Chaos Of Forms“ z roku 2011, pred ním však vydali ešte dva, pričom s tým druhým sa prepracovali k Relapse Records, u ktorých sú dodnes.

Bývajú prezentovaní ako lahôdka pre fanúšikov technickej metalovej hudby, medzi ktorých sa zas až tak neradím, resp. technika ma baví keď má hlavu a pätu, „onanujúce“ bandy nemilosrdne hádžem do kontajnera s názvom „nezmyselná umelohmotná pseudotechnická mrdka“.

V prípade tohto kvarteta však ide o spolok, ktorý vie hrať aj komponovať. Na Berklee College Of Music, ktoré absolvoval frontman David Davidson, sa bez tohto základu nedostanete. Čas strávený s aktuálnym zárezom REVOCATION teda nie je stratený.

Desaťskladová súprava prináša dostatočne tvrdý a zároveň veľmi príjemný prepracovaný metal mnohých vrstiev a nálad. Virtuózne výkony tu sú, nie však samoúčelne, vytvárajú kompaktný a plynulý, pokope držiaci celok. Základom je naozaj nabrúsený thrash metal, vychádzajúci hlavne z americkej klasiky. Osobne tam počujem ozveny SLAYER (aj v sólach), TESTAMENT alebo tiež MEGADETH, pričom tento thrash rozhodne neznie ako zúfalé „retro“, súčasný zvuk i hráčska vyspelosť ho posúva do celkom novej, sviežej dimenzie.

REVOCATION

REVOCATION tlačia na pílu ako sa patrí, k slovu sa v ich tvorbe dostáva aj klasický, technicky a zároveň ostro podaný death metal, klasiky ako DEATH, PESTILENCE, ATHEIST a podobne majú páni napočúvané. A nie len to, v mnohých „emočne vypätých“, rozorvaných či besniacich pasážach na poslucháča zahrozí švédsky melodický death metal 90. rokov, zvládnutý či pochopený lepšie než na väčšine teritória zvaného „nová vlna amerického heavy metalu“ alias čudne zahraného Švédska.

Príjemné náladové vyhrávky, pôsobivá hra basgitary, slušné vokály, REVOCATION tak trochu znejú ako kapela pre široký okruh poslucháčov, zapadli by hocikde od Bloodstocku cez Wacken až po Brutal Assault, ale neznejú ako kalkul, proste radi hrajú toto a hrajú to dobre.

Pre tých, ktorí si takúto technicky vypracovanú tvrdú hudbu vedia predstaviť aj v podstatne odpálenejšom, temnejšom a extrémnejšom podaní, čo-to už od roku 2006 kutí druhý gitarista a vokalista. Dan Gargiulo je v REVOCATION ešte len štvrtý rok, prišiel tam však z vesmírom inšpirovanej deathmetalovej záležitosti ARTIFICIAL BRAIN, ktorá svoj debutový album „Labyrinth Constellation“ vydáva 18. februára v svätyni ponurého metalového extrému Profound Lore Records.

 3

Martin Lukáč

Verdikt

Príjemný technický thrash/death metal, REVOCATION hrajú priam akademicky školene, ale pritom tak akosi „pre bežných ľudí“.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,6 / 10

Další informace

Stopáž: 47:06

revocation.bandcamp.com

Diskografie

The Outer Ones (2018)
Great Is Our Sin (2016)
Deathless (2014)
Revocation (2013)
The Hive (SP) (2013)
Teratogenesis (EP) (2012)
Label Showcase - Relapse Records (split) (2012)
Chaos Of Forms (2011)
Pull The Plug (SP) (2011)
Existence Is Futile (2009)
Empire Of The Obscene (2008)
Summon The Spawn (EP) (2006)