FULL OF HELL & MERZBOW - Full of Hell & Merzbow

FULL OF HELL & MERZBOW - Full of Hell & Merzbow

FULL OF HELL & MERZBOW - Full of Hell & Merzbow

FULL OF HELL & MERZBOW - Full of Hell & Merzbow

V čase, keď Masami Akita pod značkou MERZBOW začal vydávať svoju noisovú produkciu, nebol ešte ani jeden člen marylandskej formácie FULL OF HELL na svete. Tento vekový rozdiel ale nijako nezabránil tomu, aby sa títo muzikanti spojili a vyprodukovali nadmieru zaujímavý dvojalbum.

Japonský noisový šialenec Masami Akita vydal od roku 1980 viac ako 350 rôznych nahrávok a spolupracoval s mnohými zoskupeniami a umelcami ako BORIS, Nordvargr, Lesse Mahrung, Balázs Pándi, a mnohí ďalší. FULL OF HELL majú na svojom konte tri dlhorajúce albumy aj vrátane aktuálnej novinky, jedno EP a niekoľko splitiek s CODE ORANGE KIDS, THE GUILT ØF..., PSYWARFARE a CALM THE FIRE. Vo svojej muzike miešajú grindcore, powerviolance a hardcore punk.

Aké dôvody ich priviedli na spoločnú cestu, nebudem riešiť a ono to vlasne ani nie je dôležité. Dôležitejšia je kvalita produktu a tá je podľa môjho skromného názoru na veľmi vysokej úrovni

FULL OF HELL

Ide o dva disky. Na prvom majú hlavné slovo FULL OF HELL, pričom Masami Akita sa na ňom zhostil úlohy dokresliť výkony američanov, čo ale neznamená, že by na tomto disku hral iba druhé husle. Jeho noisové vsuvky pridávajú muzike FULL OF HELL ďalší rozmer a ozvláštňujú grindové šialenstvo, ktorým nás američania dávkujú zväčša v kratučkých songoch. Okrem „Ludjet Av Gud“ a „High Fells“ majú skladby okolo minúty, maximálne do troch, no aj za ten krátky čas sa v nich toho udeje až nadmieru dosť.

Živočíšna agresivita sa strieda s ultrarýchlymi klepačkami a hudobnou deštrukciou. Naozaj totálna zverina, tá ale nie je samoúčelná a nakoniec príde aj na zvoľnenie tempa vo v už vyššie zmienenej „High Fells“, vyskladanej z doomových riffov a ozvláštnenej freejazovou trúbkou. V prípade druhej vyššie zmienenej „Ludjet Av Gud“ ide o experimentálnosť plnú drumbeatov, búšenia, tlmeného vreskotu a čistého hluku.

Masami Akita / MERZBOW

Druhý, bonusový disk dostal názov „Sister Faun“ a obsahuje päť kompozícií spoločného jamu „pre bicie a hluk“. Tento disk mal zjavne plne v režisérskej ruke Masami Akita a chlapci z FULL OF HELL snáď len mierne prispeli. V každom prípade nejde o len o nejakú povinnú jazdu, ale o plnohodnotnú súčasť celku, ktorému dodáva nielen chýbajúcu dĺžku (prvý disk má cca. 23 minút), ale aj hĺbku a zaujímavý, takpovediac upokojujúci moment. Aj napriek tomu, že „Sister Faun“ netvorí súvislý celok a niekedy je skoro takpovediac rozháraný, tak sa počúva veľmi dobre a nenudí.

Tento výtvor - či sa vám už dostane do rúk v jednodiskovej, alebo v dvojdiskovej verzii - je ako objatie šialenca, nepustí ani za svet. V podstate nemám nič proti. Veď ide o najlepší album z dielne FULL OF HELL a dovolím si povedať, že aj („grindcorový“) album roka 2014.

 6

Koscj

Verdikt

Totálny námrd a „grindcorový“ album roka.

Hodnocení

Autor
9,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 58:43

Diskografie

Full Of Hell & Merzbow (2014)