WHIPLASH - Krev, ego a paličky

WHIPLASH - Krev, ego a paličky

WHIPLASH - Krev, ego a paličky

WHIPLASH - Krev, ego a paličky

Je jen pár filmů, kde jsou tak brilantně vykresleny postavy a vztahy. Spočítal bych je na prstech jedné ruky. Jedná se doslova o herecký, režijní a scénáristický koncert. Nejde přitom o žádný přehnaný art, nýbrž o civilní a neobyčejně působivé prokreslení situací, ve kterých skvěle rozumíte tomu, co se na plátně děje. V tomto ohledu je Whiplash mistrovské dílo.

Whiplash

Přiznám se, že mám v rodině několik filharmoniků a několik učitelů hudby, možná o to víc mě tento film chytil za pačesy a vtáhnul do svého nitra. Viděl jsem na vlastní oči nesčetně slz u žáků opouštějících hudební učebny. Ačkoliv je dramatická úprava filmu trochu víc vypjatá a dramatická, mám zcela neochvějný pocit, že tvůrci přesně věděli, o co tu jde a realitu vykreslili naprosto skvěle. Kdo nikdy nezažil tlak v situaci, kdy v rámci celku nemůže zahrát nějakou dílčí část, má díky filmu Whiplash možnost okusit, jaké to je. Ti, co to znají, musí jen uznale pokývat hlavou, s jakou bravurou jsou některé části příběhu podávány.

Whiplash

Pojďme se v krátkosti podívat na to, oč tu jde. Devatenáctiletý Andrew je bubeník s obrovskou touhou po úspěchu a uznání, který se dostal na prestižní jazzovou konzervatoř. Terence Fletcher je skladatel, dirigent a učitel. Vede nejlepší soubor na škole. Každý chce do jeho big bandu. Andrewovi se to podaří. V té chvíli se seznamuje s naprosto extrémně despotickými praktikami, které Fletcher v zájmu dokonalosti orchestru vyznává.

Whiplash

Vše, po čem Andrew touží, je stát se z náhradníka prvním bubeníkem a Fletcherovým oblíbencem. Tomu podřizuje vše. Vztahy s rodinou, s čerstvě budovaným milostným vztahem i svůj vztah k sobě samému. Začíná válka, ve které Fletcher zneužívá v cestě za úspěchem vše, co se mu staví do cesty, ať už je to bicí souprava nebo ego mladého hudebníka. Andrew, který také jistě není dokonalý, se dobrovolně stává otrokem teroru učitele. Je rozehrána šachová patrie, při které je několikrát srolována celá šachovnice a figurky létají vzduchem. Jednotlivé situace jsou vybarveny tak reálně, že jsem se několikrát přistihl s pocitem, že jsem toho součástí.

Na to, že jde o poměrně nezkušeného mladého režiséra, se tu zrodilo dílo opravdu fantastické. Nápad, scénář, režie, střih a samozřejmě hudba. Mnozí jiní podobnou formu měli až po padesátce. Tleskám.

Whiplash


 17

RIP
RIP

Verdikt

Pro mě nejlepší film roku 2014

Hodnocení

Autor
9,5 / 10
Redakce
9,3 / 10
Čtenáři
8,9 / 10

Další informace

Stopáž: 107

Režie: Damien Chazelle
Scénář: Damien Chazelle
Kamera: Sharone Meir
Hudba: Justin Hurwitz
Hrají: Miles Teller, J.K. Simmons, Melissa Benoist, Austin Stowell, Paul Reiser, Jayson Blair, Damon Gupton, Chris Mulkey, April Grace, Nate Lang

Jiné pohledy

9 / 10
Film, ktorý sa vyhol v podstate všetkým klišé typickým pre príbehy o hudobníkoch alebo športovcoch. Whiplash sa sústredí na to podstatné - súboj dvoch ani náhodou nie pozitívnych postáv a naopak, niektoré pre odchovanca Hollywoodskej produkcie očakávané scény (vrátane záveru) sa jednoducho nekonajú.

Aj keď J.K. Simmons dostal nomináciu na Oscara a na Zlatý glóbus za najlepšiu vedľajšiu postavu, pri Milesovi Tellerovi herecky dominuje. Jeden z najoriginálnejších filmov minulého roka.
Dudri | 13. února 2015

 

9,5 / 10
Vynikající snímek! Původně jsem chtěl půl bodu slevit za poněkud zbytečný a krapet prkenný "pizza" románek, ale díky skvostné, originální a sofistikované úpravě dřevní halekačky od METALLICY jsem nucen vrátit půlbod zpět. Pokud se na to Ulrich jednou vybodne, někde zde bych se poohlížel po náhradě.
Hooya | 12. února 2015