SKINLESS - Only The Ruthless Remain

SKINLESS - Only The Ruthless Remain

SKINLESS - Only The Ruthless Remain

SKINLESS - Only The Ruthless Remain

SKINLESS na deathmetalovej scéne určite nepatria medzi neznáme mená a upozornili na seba už debutovým CD z roku 1998. Zo súčasného pohľadu má „Progression Towards Evil“ tak trochu „vintage“ a „šavle-meče“ zvuk, album s ikonickým obalom, na ktorom sú desperádi obesení kdesi na Divokom západe, je ale stále dokumentom toho, ako rýchlo sa SKINLESS zaradili medzi piliere NYDM, hoci nie sú z City, naopak vznikli kdesi v Saratoga Springs a dnes ako svoj domov uvádzajú Albany alebo Glens Falls.

Už od začiatku sa vyznačovali štýlom, ktorý na jednej strane držal líniu newyorského BDM zvlášť z okruhu spolkov ako INTERNAL BLEEDING, PYREXIA alebo DEHUMANIZED, na druhej strane však zaujal svojskými riffmi Noaha Carpentera a nekompromisným surovým prejavom Sherwooda Webbera, ktorý sa popri vokáloch a textoch venoval aj skladaniu a autorsky si môže pripísať nejednu skladbu v diskografii. Na predposlednom albume z roku 2006 ho za mikrofónom vystriedal Jason Keyser (dnes ORIGIN), ale aktuálne je Sherwood späť a tak je reunion plný „klasických“ členov.

Prečo reunion? Nuž, okrem toho, že ide o nový album po deviatich rokoch, boli SKINLESS v rokoch 2011 – 2013 „mimo prevádzky“, aktivitu obnovili v auguste 2013 a zostavu navyše rozšírili o druhého gitaristu Dave Matthewsa (nemyslím si, že by mal niečo spoločné s americkým rockovým pojmom DAVE MATTHEWS BAND). V tejto zostave sa rozhodli stvoriť aj nový album, v poradí štvrtý pre Relapse Records, ktorí zrejme návrat svojej osvedčenej akvizície uvítali, predsa len, SKINLESS na scéne niečo znamenali.

SKINLESS

Celkom sa zdá, že dôvera v „odkožencov“ sa vyplatila, novinka má síce len sedem skladieb, a to sa mi ešte zdá, že „Skinless“ je premenovaná vec tuším z predošlého albumu (upozorní na to napríklad part s čistým vokálom), ale nahrávalo sa čosi vyše roka po reunione, možno trochu štýlom „už nech máme album vonku“. Kvalita však neutrpela a pol hodiny je celkom férový rozsah pre takúto deathmetalovú drvičku. Proroci krvi, chorého humoru, mizantropie a vojny sa skrátka rozhodli vyjadriť stručne, rovno k veci, a funguje to.

SKINLESS nadväzujú tam, kde v roku 2006 na „Trample The Weak, Hurdle The Dead“ prestali, a pripravili ďalšiu porciu veľmi úderného, priamočiareho brutálneho death metalu so striedaním náklepov, úderných, drviacich stredných pasáží, „hojdavých“ riffov a úsekov naplnených HC zaváňajúcimi postupmi, typickým inventárom veľkej časti NYDM spolkov. Rezavé gitary okrem nasekaných tónov chrlia aj zaujímavé harmónie, občasné zľahka melodické vyhrávky, ale v prvom rade budujú energickú a agresívnu hudobnú stenu, nad ktorou hrmia Webberove variabilné vokály, od hlbokých, často odsekávaných growlov cez vyššie narevané polohy až k občasným fórom či osvieženiam v podobe zvládnutých pokusov o melodický spev – hlavne už spomínaná „Skinless“, ale sčasti aj úvodná „Serpenticide“.

Aj napriek týmto „neortodoxným“ momentom je však novinka SKINLESS v prvom rade hudobne kompaktná BDM záležitosť, ktorá zaujme takisto príjemne klasickým zvukom, v ktorom nezaniká ani kvalitná basová hra a dosť realisticky zosnímané bicie, čo v dnešnej dobe vždy poteší. Pekelný, apokalyptický a surový námet na obale hovorí dosť jasne o tom, že prežijú len nemilosrdní, a SKINLESS by si po návrate ešte tiež nejakú dobu požiť mohli.

 5

Martin Lukáč

Verdikt

V kontexte súčasnej BDM scény sú SKINLESS s rokom vzniku 1992 vlastne už „otcovia“, ale medzi nasledovníkmi sa s novinkou fakt nestratia.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,8 / 10

Další informace

Stopáž: 30:46

http://www.metal-archives.com/bands/Skinless/820

www.facebook.com/Skinless

Sestava

Skladby

  1. Serpenticide
  2. Only The Ruthless Remain
  3. Skinless
  4. Flamethrower
  5. The Beast Smells Blood
  6. Funeral Curse
  7. Barbaric Proclivity

Diskografie

Savagery (2018)
Only The Ruthless Remain (2015)
Regression Towards Evil (kompilace) (2007)
Trample The Weak, Hurdle The Dead (2006)
Skinflick (DVD) (2004)
From Sacrifice To Survival (2003)
Miscreant (7'') (2002)
Buzzed And Brutal (2001)
Foreshadowing Our Demise (2001)
Skinless/Maledictive Pigs split 7'' (1998)
Progression Towards Evil (1998)
Common Ground (1997)
Swollen Heaps (demo) (1995)
Demo (1994)