GGU:LL - Dwaling

GGU:LL - Dwaling

GGU:LL - Dwaling

GGU:LL - Dwaling

Doom, resp. doom/death metal a Holandsko, to kedysi patrilo k sebe, jedna z najvýraznejších žánrových scén zrodila klenoty ako THE GATHERING, CELESTIAL SEASON, OFFICIUM TRISTE, ETHERIAL WINDS a ďalšie. Nie všetky prežili rok 2000, niektoré zmenili štýl tak, že už nemožno hovoriť ani o metale, a surový doom dnes žije najviac asi v krvi drsnej OSDM legendy ASPHYX, ale pred siedmimi rokmi sa v Tilburgu zrodila veľmi solídna príšera s podivuhodným názvom GGU:LL.

Po trojskladbovom deme „Man Dies When He Wants“ z roku 2010, ktoré sa podľa tu ešte anglických názvov skladieb zaoberá zrejme násilným odchodom konkrétnych ľudských bytostí zo sveta, a EP „Waan/Hoon“ (dve skladby) vyšiel štvorici DvB (basgitara), BW (bicie), GJK (gitary) a WvdV (gitary, vokály) v máji tohto roku šesťskladbový dlhohrajúci debut. V podstate tu sú len tri nové veci, „Dwaling“, „Het smerige kleed van de ziel“ a „Het masker vande wereldt afgetrocken“, k nim bolo znovu nahrané celé EP a jedna vec z dema. Dokopy necelých 50 minút, to je na tento žáner akurát.

Hudobne ide o pomalý, drvivý doom/death/drone bez akýchkoľvek príjemných melódií či smutno-sladkých romantických nálad, tie tu miesto nemajú. GGU:LL chcú znieť podľa možnosti desivo, vzbudiť v poslucháčovi úzkosť a tieseň a zároveň nad ním poriadne hrmieť. Gitarové postupy sú tu v podstate jednoduché, niekedy priam minimalistické, vytvárajú ale pôsobivé harmonické a disharmonické plochy, plné rachotiacich väzieb a ozvien, pod ktorými ťahavo reve a v hĺbkach ryčí vokál tu skôr death-, inde zase takmer blackmetalový. Hosťujúca vokalistka Farida Lemouchi v tretej skladbe do tohto postapokalypticky vyznievajúceho rachotu rozhodne žiadny jas nevnesie, preto je „Dwaling“ výborné sústo pre tých, ktorí sa nejakej doomovej „romantiky“ už dávnejšie prejedli.

 Přidejte svůj názor

Martin Lukáč

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 49:31

www.ggull.com