CHILDREN OF BODOM - Hate Crew Deathroll

CHILDREN OF BODOM - Hate Crew Deathroll

CHILDREN OF BODOM - Hate Crew Deathroll

CHILDREN OF BODOM - Hate Crew Deathroll

Blíží se k nám nová dávka návykového zboží od jezera Bodom. Po trojici předešlých zápisů, familierně přezdívaných jako Červená, Zelená a Modrá, nám hlubinou temnotou pableskující vlny vyplavily na světlo světa Oranžovou (i když doopravdy mezi ní a původní červení debutu není téměř žádného rozdílu). Sestava se nezměnila, lanařený Wirman odolal (možná) lukrativní nabídce od kolegů z MASTERPLAN, takže novince na cestě k jasu jiskřící hladiny nemohlo nic zabránit.

Charakteristický zvuk CHILDREN OF BODOM tvořili vždy především kytarista Alexi Laiho a klávesák Janne Wirman. Výškové „bzučáky“ Jacksonek, tuny klávesových kudrlin a vzájemné prstolamné souboje v sólech, toť základní filozofie bodomských. Rytmika v takové konstelaci musí zákonitě strádat. Teď mám tedy na mysli hlavně hlasitost a členitost basových linek, bicí jaksi jen tak jednoduše potlačit nelze. Odečtěme mírně stupidní texty a z dosavadního trojitého konkurzu nám vychází poměrně jistý vítěz v podobě alba "Follow The Reaper", na kterém se skupina definitivně naučila pracovat s atmosférou, maximálně vycizelovala zvuk, hodila za hlavu laciné vyhrávky ala speed metalové stádečko z Deutschlandu, ty nové zabíhají až někam k virtuózním běhům progmetalových čarostřelců a výsledek stál rozhodně za to.

Proslýchá se, že tentokráte navrstvení kytar přesáhlo obvyklou mez, tedy že si oba kytaristé ve studiu vyhráli s jejich hustotou. Pravda, jistý posun k větší dynamičnosti a především tvrdosti celého materiálu je na první poslech patrný, což jistě nemusí být na škodu věci, ovšem důležitějším se jeví případný vývoj hrdých „Bodomitů“. Deska jakoby se v tomto ohledu dělila na dva pomyslné protipóly magnetu, náhodně promíchané. Na plusové straně hledejme klasickou tvorbu v duchu nejlepších momentů Modré, tedy vyřvávačky plné melodií, zvratů a rychlopalných riffů jako "Needled 24/7" či, ze singlu již důvěrně známá, výborná odrhovačka "You´re Better Of Dead". Na té mínusové (nebrat prosím nutně jako označení něčeho horšího) možná překvapí skladby typu "Sixpounder", "Lil´ Bloodred Ridin´ Hood" nebo "Hate Crew Deathroll", jež se sice dosavadní tvorby skupiny přímo nezříkají, ovšem přece jen svou tvrdostí, razancí, mnohdy efekty zkresleným Alexiho prasečím rykem a důrazem na prostý rytmus odkazují až někam ke kanadským thrasherům ANNIHILATOR. Jenže nebýt permanentních přestřelek mezi kytarou a klávesami, možná chvílemi až příliš monotónním. Osobně dávám přednost pestřejšímu plusovému pólu, s vrcholem alba v polovině, tedy v mrazivé "Angels Don´t Kill". Samozřejmě nesmí chybět závěrečný cover, tentokráte bonusové Alexoidní zpracování řezníčiny "Silent Scream" od SLAYER.

Tak vám nevím. "Hate Crew Deathroll" své kouzlo bezesporu má. Chvályhodná je taktéž snaha o špetičku pokroku, o něco ještě neslyšené, alespoň v rámci toho co poměrně úzké žánrové mantinely skupině dovolí. Pořád mám ale takový pocit, že tomu něco chybí. Větší jiskra? Možná. Každopádně zapřísáhlí příznivci kultu BODOM nemají proč váhat a berou všemi dvaceti, že Loužo?

 99

Darkmoor

Verdikt

Přitvrodilo se, ovšem ruku v ruce s tím ubylo pestrosti. CHILDREN OF BODOM jsou tak nyní na půli cesty mezi svými staršími nahrávkami a ostrou palbou ANNIHILATOR. Jestli je to dobře nebo špatně rozsoudí až čas.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,7 / 10

Další informace

Stopáž: 39:54 + bo

Produkce: Anssi Kippo
Studio: Astia

www.cobhc.com

Sestava

Skladby

  1. Needled 24/7
  2. Sixpounder
  3. Chokehold (Cocked'N'Loaded)
  4. Bodom Beach Terror
  5. Angels Don't Kill
  6. Triple Corpse Hammerblow
  7. Your're Better Off Dead
  8. Lil' Bloodred Ridin' Hood
  9. Hate Crew Deathroll
  10. Silent Scream (Bonus track)

Diskografie

Halo Of Blood (2013)
Relentless Reckless Forever (2011)
Skeletons In The Closet (2009)
Blooddrunk (2008)
Chaos Ridden Years ´06 (2006)
Are You Dead Yet? (2005)
Trashed, Lost & Strungout (2004)
Hate Crew Deathroll (2003)
You`re Better Off Dead (singl) (2002)
Follow The Reaper (2000)
Hate Me (singl) (2000)
Tokyo Warheards (live) (1999)
Hatebreeder (1999)
Children of Bodom (singl) (1997)
Something Wild (1997)