PLINI - Sunhead

PLINI - Sunhead

PLINI - Sunhead

PLINI - Sunhead

Jen pár dní předtím, než australský virtuóz PLINI a jeho doprovodný band obšťastnili prostřednictvím několika vystoupení i tuzemské publikum, vychází další studiová nahrávka tohoto agilního umělce. Ačkoliv má doposud na kontě pouze jednu řadovou desku, počet různých EP a singlů utěšeně narůstá. Já, coby v tomto směru tak trochu konzerva, se kloním k názoru nerozmělňovat hudební nápady ve změti různých mininahrávek a „rychlo-releasů“ a spíše preferuji šetřit kreativitou na regulerní alba, přesto však nemohu popřít, že tato čtveřice skladeb má svůj nesporný půvab.

PLINI

„Ahoj. Píšu muziku a hraji na kytaru“, hlásí Bandcamp profil mladého Australana a pěkně tak symbolizuje neokázalost, s jakou se i během živého hraní prezentuje. To ostatně platí i pro jeho hudbu, která si kreativním způsobem bere z několika proudů metalové, jazzové a ambietní muziky a tyto hezky a bez křeče skládá dohromady v jeden fussion celek. Z toho metalu by asi nejčastěji skloňovaným pojmem mohl být djent, tedy styl, jež si svoji slávu užil pár let zpátky, ale který stále skýtá dostatek stimulů k zajímavým rytmickým i kytarovým hrátkám.

Čtveřice nových skladeb však ještě více rozvíjí motivy z jiných žánrů a nezřídka posouvá tvorbu PLINI úplně mimo sféry rockové muziky. Hravost a jistota v kytarových partech však zůstává neměnnou jistotou, o kterou se pak můžou mnohé nadpozemské výlety spolehlivě opřít. Díky tomu se tak i těchto 20 minut dá charakterizovat jako vzrušující a relaxační hudební trip v jednom. Je to přesně tak, jak už vzpoměl ve své recenzi debutového alba kolega RIP. Hudba PLINI doslova zve k relaxaci, zároveň ale dokáže nabídnout veliké množství podnětů, které vás bezpečně zvednou ze židle.

Doslova emotivní uragán představuje skladba „Flâneur“, která svých vymezených 6 minut využije na maximum. Pozvolný rozjezd v jazzově improvizačním tónu jakoby zpočátku jevil tendenci se uzavírat do sebe a příliš se nezajímal o posluchačovu pozornost. Avšak vše se postupně obrací a nejpozději v momentě, kdy odezní saxofonové sólo se zvedne opona pro snové kytarové divadlo. V těchto chvílích jsem nucen potvrdit všechny ty superlativy, které se směrem k australskému mladíkovi, jehož zálibami jsou mimochodem kromě muziky také cestování a jídlo, hrnou ze všech stran.

Přesto však stojím za svým názorem, že takovéto hudební tvorbě, postavené na náročnější instrumentaci, progresivním cítění a s tím spojeným fůzováním různých žánrů, ale které zároveň ani nechybí lidský rozměr v podobě prostých emocí, by zkrátka slušela mnohem větší dávka. Ten chlapík na to má a je škoda, že se svými nápady jde ven ještě předtím, než se mu jich sejde pořádná hromada.

 1

Dalas

Verdikt

Talentovaný australský muzikant a další výtrysk jeho kreativity. Pěkné pěkné, ale my chceme víc!

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 20:00

www.plini.co

Skladby

  1. Kind
  2. Salt + Charcoal
  3. Flâneur
  4. Sunhead

Diskografie

Mirage (EP) (2023)
Impulse Voices (2020)
Sunhead (EP) (2018)
Handmade Cities (2016)
The End Of Everything (EP) (2015)
Other Things (EP) (2015)
Sweet Nothing (EP) (2013)