ASMODEUS - 30 let při obrábění kovu

ASMODEUS - 30 let při obrábění kovu

ASMODEUS - 30 let při obrábění kovu

ASMODEUS - 30 let při obrábění kovu

Můžeme se přít o tom, z jakého důvodu ASMODEUS nikdy nepronikli do širšího metalového povědomí, jak se to podařilo mnoha jejich souputníkům. Zda je to tím, že netlačili dostatečně na pilu propagace, méně koncertovali, byli až v poslední metalové vlně těsně před revolucí, nebo že se kapitán Miloš Bešta nebál hýbat stylovým kormidlem na tu či onu stranu, což nemají ortodoxnější fanoušci vůbec v oblibě.  Ať už je ale důvod jakýkoliv, nesporným faktem zůstává, že skupina za těch 30 let vydala spoustu skvělé muziky, a byť i nadále koncertuje spíše sporadicky, koncertní fazónu a energii jí může závidět kdekterá banda objíždějící štace desetkrát do měsíce. O to větší svátek, jedná-li se o koncert speciální.

Pokud chce undergroundová kapela oslavit podobně nestydaté výročí, má v podstatě jen dvě možnosti. Risknout něco většího a bát se o zvuk i návštěvnost nebo naopak zvolit menší a útulnější prostory s tím, že atmosféra i zvuk budou odpovídající, jen fotografická dokumentace holt nedopadne prémiově. ASMODEUS naštěstí zvolili druhou možnost a udělali moc dobře. Nízký strop klatovské kavárny KD Družba společně s šikovnými zvukaři spolehlivě zafungoval, a zvuk tak byl celý večer parádní. O skvělé atmosféře, tvořené z drtivé většiny zasloužilými matadory (s občasnou mladou krví, často vlastní výroby) netřeba pochybovat.

ASMODEUS

ASMODEUS udeřili do nástrojů s německou přesností ve 22 hodin a od počátku bylo jasné, kdo že je v Klatovech prorokem.  Zvuková masa linoucí se z pódia byla od počátku parádně hutná, přesto čitelná. Skladatel Bešta našel nejpozději na „Sabatu v Carnegie Hall“ poměr, v jakém jsou jeho spíše kratší a svébytné kompozice muzikantsky zajímavé, aniž by ztratily zájem hrozičů, a i když je zřejmé, že pro něj nemůže být jednoduché ukočírovat touhu zkusit něco jinak, daří se mu zachovávat jednotnou linii na výbornou. A playlist narozeninového večera tomu odpovídal.

Poslední sestava ASMODEA je samozřejmě hudebně naprosto spolehlivá, jako všechny předešlé. Na sebe a svoje sóla soustředěný kytarista František Knetl, se zavřenýma očima hru prožívající baskytarista Dalibor Hirič a bubenická mlátička Roman Houška, jehož bubnování je tak nesmírně fyzicky náročné, až se člověk skoro diví, že ten kapelníkem Beštou avizovaný infarkt skutečně nenastal. Vzhledem k tomu, že posledních pár skladeb bylo odehráno na proražený virbl, udělá si jistě každý úsudek, jak moc ten bubínek dostal za uši.

ASMODEUS

K podobným slavnostním chvilkám patří pochopitelně i hosté a další taškařice. Třicítku ASMODEA uvedl novinář a dávný člen i textař souboru Petr Korál, trochu vzpomínek přidal vydavatel František Březina. Po výtečných výkonech v „regulérním“ setu přišla nejprve poprvé živě hraná legrácka „Zmoshek“ s dvěma klarinety, když toho prvního se chopil kytarista souboru, k druhému pak byl přizván „originální“ hráč Václav Štich, aby nám společně předvedli krásnou ukázku dechovkové tvořivosti. Václav Štich pak zůstal ještě na titulní skladbu z debutu, kterou krom očekávaného sóla na štěpec ozdobil i roztomilým „pařením“. Když už nebylo co hrát a fanoušci se dožadovali svých práv v podobě přídavků, odehrála kapela ještě jednou hitového „Parazita“, jen „zachrčeného“ baskytaristou Daliborem Hiričem a na úplný závěr oprášila znovu „Kořeny času“. Přihoďte narozeninový dort a povedenou oslavu máte před sebou jako na talíři.

Když se nad ránem 14. října návštěvníci rozcházeli vlídnou nocí pozdního babího léta do svých domovů, muselo všem v hlavách resonovat jediné: ASMODEUS oslavil tři křížky na prknech, která v naší republice neznamenají svět, a nejenže zní sebejistě a současně, ale ani náhodou si nepřipouští blížící se Kristova léta, či snad krizi středního věku. Naopak, hýří aktivitou, ať už se jedná o chystanou rockovou operu s regionálními zpěváky v roce příštím, či řadovou desku připravovanou na rok 2020. Nám tak nezbývá, než se těšit na věci příští.

ASMODEUS

FOTO: S laskavým svolením kapely z jejich facebookových stránek (autoři David Štětina a Michal Lorenc)

 Přidejte svůj názor

Darkmoor

Další informace

Kdy: 13. října 2018
Kde: Kavárna KD Družba, Klatovy
S kým: INNERSPHERE, CRUEL


Playlist ASMODEUS:
Živé světlo
Sssatan Ex Urbina
Na řece smrti
Smečka prince Šavlozuba
Kořeny času
Noc krále Davida
Midas
Parazit
Já, David Kleiner
Černé vody Ninive
Dar vzkříšení
Chrám bolesti
Zmoshek (s klarinetem Václava Šticha)
Prosincová noc blíže neurčeného roku (s klarinetem Václava Šticha)
Heroes
Přídavky:
Parazit (se zpěvem Dalibora Hiriče)
Kořeny času (znovu)

www.asmodeus.info, www.facebook.com/asmodeuscz