TERRORIZER, SKELETAL REMAINS, DE PROFUNDIS - 13. 1. 2019 - Košice, Collosseum

TERRORIZER, SKELETAL REMAINS, DE PROFUNDIS - 13. 1. 2019 - Košice, Collosseum

TERRORIZER, SKELETAL REMAINS, DE PROFUNDIS - 13. 1. 2019 - Košice, Collosseum

TERRORIZER, SKELETAL REMAINS, DE PROFUNDIS - 13. 1. 2019 - Košice, Collosseum

Dobre no, povedzme si na rovinu – nedeľa je pomerne hrozný deň, ak človeku prichodí vybrať sa na koncert narvaný extrémnym metalovým rachotením. Niekedy sa fakt nechce, mám už aj pochopenie pre ľudí, ktorí v nedeľu nejdú, pretože v pondelok sú proste povinnosti. Sám som si cestou do Colla hovoril „keby sa mi chcelo tak jak sa mi nechce“. Lenže nebolo o čom, na akciu som sa tešil niekoľko mesiacov, TERRORIZER sú míľnik a monument grindcoreových aj deathmetalových dejín, navyše „legenda v legende“, k tomu dávno žiadni teenageri, ktovie kedy a či vôbec prídu zase, však už aj tak pred časom na Slovensku boli. A bárs aj nie som zástancom premnoženého názoru, že „World Downfall hlavne a ďalej vlastne už ani nič“, naopak, ostatné albumy sa síce nestihli stať kultmi, taká doba pominula, ale trhajú ako zákon káže a novinkový „Caustic Attack“ si to s kultovým debutom môže rozdať kedykoľvek, perspektíva, že zaznie iste kusisko „grindového rodinného klenotu“, bola lákavá.

DE PROFUNDIS

Plagát k turné ponúkal k trom účastníkom zájazdu aj „guests“, tí sa našťastie v Košiciach nekonali, tým pádom sme zažili tri plnohodnotné sety kapiel, z ktorých ani jedna nebola zbytočná či z kategórie „treba pretrpieť“. Ako prví pred niekoľko desiatok zľahka ospalých fanúšikov nastúpili londýnski DE PROFUNDIS. Päťčlenná svorka funguje od roku 2005 a hoci som si ju ja prvýkrát pustil až pred koncertom, na konte má už päť albumov a kostru vystúpenia tvoril najnovší „The Blinding Light Of Faith“, vydaný v septembri u indických Transcending Obscurity Records. (Je také zľahka veselé, že skupina z bývalého impéria vydáva album u vydavateľstva z bývalej kolónie, ktoré sa stáva metalovou veľmocou.) Angličania boli určite príjemným prekvapením, zvukovo im to nevyšlo najšťastnejšie, aj vokál bol akýsi podivne nahalovaný, ale kompozične členitý, vybrúsený melodický death/black metal s dramatickou atmosférou stojí za zapamätanie si. DE PROFUNDIS spomenuli, že už u nás kedysi hrali s ROTTING CHRIST, spomienku na to z pamäti vylovím len takto (http://www.incipitum.sk/REPORTS/110430.htm), ale odteraz si treba pamätať napríklad kvalitného šesťstrunového basového ostrostrelca, prepletajúce sa gitarové linky a to, že v istých majestátnych a zároveň divokých momentoch DP naživo pripomenú aj MITHRAS.

SKELETAL REMAINS

Angličania publikum rozhýbali fakt len symbolicky, proste nedeľa, ľudia sa dopredu pohli viac až pri kalifornských SKELETAL REMAINS. Tí sa od roku 2011, kedy vznikli, stali celkom pojmom na poli klasického, ak chcete old school death metalu. OSDM mám rád, aj keď hlavne ten z čias, keď ešte nebol OS, tak aj štvorica chlapíkov, z ktorých tí traja vpredu sa medzi sebou možno ani nemusia rozprávať po anglicky, zostala na okraji môjho záujmu. Čosi som si vypočul už dávnejšie, skonštatoval „dobré, tak v roku 1993 by to z fans trhalo lebky aj s chrbticami“ a čakal na živák. Ten bol vynikajúci. Po každej stránke návrat do doby, ktorú som mal rád. Dlhé pačesy, vrtule, valec, tlak, náklepy, zúrivý ryk koľko hrdlo dá, death metal zo zlatého veku. Skladby väčšinou z tretieho albumu „Devouring Mortality“, vydaného v apríli minulého roku u Dark Descent Records, plus pár starších kúskov. Chalani tak do polovice koncertu publiku nepovedali dokopy nič, ani nebolo treba, kotol sa konečne začal rozbiehať. Povesť, ktorú majú, si SR zaslúžia, hudba znejúca hlavne ako odkaz PESTILENCE, DEATH, OBITUARY a podobne s vokálom, v ktorom je o čosi viac van Drunena než Tardyho, to je skrátka OSDM zásah do čierneho, však po kostrových pozostatkoch tuším aktuálne drapli Century Media. Už aj keby nikto ďalší nemal hrať, kvôli tomuto sa v nedeľu prísť oplatilo.

TERRORIZER

Zlatý klinec všetkého bol však ešte len pred nami. Legendárnosť a význam TERRORIZER už rozoberať netreba, načo nosiť drevo do lesa. Stačí napísať, že hlavný motor a jediný z pôvodnej zostavy je okrem iného mužom, ktorý napísal noty pre deathmetalové bubnovanie. Reč je pochopiteľne o salvadorskom chlapíkovi menom Pete „Commando“ Sandoval, od detstva Američanovi, ktorý má tiež zásluhu na tom, čo najneskôr od „Altars Of Madness“ pre (death)metalový svet znamenajú MORBID ANGEL. Tí ho našli v grindovej rúbačke, ktorej najnovšiu inkarnáciu Pete predstavuje s Leem Harrisonom na gitare a Samom Molinom s basou a mikrofónom. Zvesti o tom, čo partia zrelých štyridsiatnikov predvádza na turné boli veľkolepé, natešenosť tomu teda zodpovedala. Pre tých, čo Petea prvýkrát v živote videli vtedy, keď v Colle usadal za bicie, to bol moment stretnutia s legendou. Viem, o čom hovorím, patril som medzi nich. Aj preto potom úvod koncertu bol riadne studenou sprchou. TERRORIZER v úvodnej „Need To Live“ zneli ako keby to neboli oni. Čosi bolo úplne zle. Mali rozmetávať všetko, ale vôbec nekopali. Hralo im to na pol plynu, rozhodene, ako keby sa navzájom míňali. Toto predsa nie. Robte s tým niečo.

Našťastie to „niečo“ sa v priebehu najviac ak dvoch ďalších skladieb podarilo a TERRORIZER boli konečne tu. „Crematorium“ už v refréne hučal celý klub, so všetkými ľuďmi v ňom bolo okolo stodvadsať persón. „Filmári“ museli urobiť miesto skokanom z pódia, koncert bol divoký tak, ako sa dokážu rozšupnúť ľudia, z ktorých zopár by zvýšilo vekový priemer hádam aj trojke na pódiu a pod tridsať mal fakt málokto. Grind core dunel, reval a drvil so silou spred tridsiatich rokov a naživo obzvlášť bolo počuť, že veci z „Darker Days Ahead“ a „Hordes Of Zombies“ oproti tým z „World Downfall“ obstoja so cťou. Nehovoriac o tých z novinky. Povedal by som, že je až škoda, že oba prostredné albumy boli na koncerte „vybavené“ jednou – dvoma skladbami, „Caustic Attack“ si tiež zaslúžil väčší priestor, ale ľudia pochopiteľne chcú čo najviac z debutu a z tohto pohľadu mohol každý chrochtať blahom. Predvedené ako sa patrí, na tento grindový vír sa nezabudne, nakoniec jediným sklamaním na skvelom koncerte bolo, že TERRORIZER v distre nemali jediné CD, o platniach pre uctievačov vinylového kultu nehovoriac. No ale ďakujeme za návštevu, príďte opäť.

TERRORIZER

Foto: Laci Schürger

Terrorizer tour playlist: Need to Live, State of Mind, Hordes of Zombies, Sharp Knives, Conflict and Despair, Crematorium, After World Obliteration, Storm of Stress, Fear of Napalm, Human Prey, Corporation Pull-In, Strategic Warheads, Crisis, Ripped to Shreds, Injustice,Whirlwind Struggle, Infestation, Invasion, Caustic Attack, Dead Shall Rise, World Downfall

 Přidejte svůj názor

Martin Lukáč