IT: CHAPTER TWO - Některé knihy zfilmovat zkrátka nelze

IT: CHAPTER TWO - Některé knihy zfilmovat zkrátka nelze

IT: CHAPTER TWO - Některé knihy zfilmovat zkrátka nelze

IT: CHAPTER TWO - Některé knihy zfilmovat zkrátka nelze

Celý den před tím, než jsem viděl druhou kapitolu To, jsem si kladl jedinou otázku. Jak mohou zfilmovat ono téměř metafyzické finále knihy Stephena Kinga? A je to vůbec možné? Odpověď už vím. Není. Už filmová adaptace z roku 1990 měla ten samý problém. Měla několik velmi silných scén, většinou šlo scény s dětskými herci, a pak závěr, který byl až nedůstojný svého románového předobrazu. Ale některé aspekty kingových knih možná prostě natočit nejde.

It: Chapter Two

Několik slov k ději pro ty, kteří nečetli knihu. To se po 27 letech vrátilo a opět zabíjí. A tak se musí vrátit i stará parta – Losers' Club. Každý z nich má svůj život a krom Mika Hanlona, který stále žije v městečku Derry, všichni zapomněli na čas, který spolu prožili. V tomto ohledu musím uznat, že se povedlo jednotlivé dospělácké charaktery opět skvěle nacastovat. Jedna z nejsilnějších zbraní jedničky skvěle funguje i ve druhém dílu. Takový Bill Hader je ve své roli naprosto neskutečný. Každému z nich v Derry opět ožívají staré strachy a noční můry z dětství.

It: Chapter Two

Má to jediný problém. O dospělé se už tolik nebojíte jako o děti. Je zde několik funkčních napínavých scén, několik očekávatelných, ale řemeslně skvěle udělaných jumpscare scén, ale atmosféra jedničky se vytrácí. Vytrácí se i díky tomu, že se již neodehrává v osmdesátkách, které na první díl házely atmosférický nostalgický závoj. Místy proběhne náhled do minulosti, kdy se hlavní parta rozvzpomíná na svou minulost, ale většinu času jsou na scéně dospěláci.

It: Chapter Two

Knižním puristům nebudou vyhovovat některé změny ve scénáři, který tentokráte dělá mnohem více kompromisů. Spousta věcí chybí, ať už jde o některé postavy nebo pro mě zásadní scény z knihy, které si pamatuji do dneška. Některé postavy jsou logicky odbyté, protože jim ani na ploše téměř tří hodin nebylo možné vtisknout potřebnou hloubku.

Naopak potěší několik pomrknutí pro znalce. Ať už jde o odkazy na jiné filmy/knihy od Kinga nebo mistrovo kameo.

It: Chapter Two

Závěrečný souboj je pak možná zbytečně natahován a stejně nemá parametry, které měla kniha. Tím film dokazuje jediné. I když vezmete šikovného režiséra, uděláte naprosto bravurní casting na dětské herce i na dospěláky, i když uděláte cokoliv, některé aspekty knih od Stephena Kinga prostě nezfilmujete. Vždy to bude působit trochu ploše a trochu plytce.

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Verdikt

Druhý díl nemůže těžit ani z dětských herců, ani z osmdesátkové nostalgie. Adaptace nejslavnějšího kingova románu se povedla důstojně, i tak je poněkud zdlouhavá a má svoje mouchy.

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
-

Další informace

USA, 2019, 165 min


Režie: Andy Muschietti
Předloha: Stephen King (kniha)
Scénář: Gary Dauberman
Kamera: Checco Varese
Hudba: Benjamin Wallfisch
Hrají: James McAvoy, Jessica Chastain, Bill Skarsgård, Bill Hader, Sophia Lillis, Finn Wolfhard, Javier Botet, Jaeden Martell, James Ransone, Wyatt Oleff, Jack Dylan Grazer, Jeremy Ray Taylor, Jackson Robert Scott, Chosen Jacobs, Andy Bean, Jay Ryan, Stephen King, Xavier Dolan, Isaiah Mustafa, Teach Grant, Rob Ramsay, Ryan Kiera Armstrong, Peter Bogdanovich