HEFAISTOVA LYRA - Přeludy

HEFAISTOVA LYRA - Přeludy

HEFAISTOVA LYRA - Přeludy

HEFAISTOVA LYRA - Přeludy

Tu máme skupinu, o existencii ktorej som do minulého roka netušil a zrejme by mi to vydržalo, keby sa Ďuro Haríň nerozhodol vydať ju. Pritom nejde o nejakých ucháňov, v Brne začali v roku 2002, o dva roky nato vydali aj debutový album, ale roky 2006 – 2011, to už je pauza, aká sa prihodila nejednému takémuto hudobnému umeleckému kolektívu. Po novom fungujú povedzme osem rokov, rozrástla sa im diskografia a v auguste 2019 im tretí album vyšiel u Slovak Metal Army.

Osem skladieb, necelá polhodinka, všetko zabalené do farieb a tvarov šerosvitu a tieňov, záhadných, hmlistých, atmosféra na pohľad znepokojujúca, dajú sa vytušiť historky z hranice polosvetov živých i už neživých. Hudba zvláštna, tvrdá a zároveň éterická, plná svojských melódií, skoro veselých tónov a harmónií, prelievajúcich sa do zádumčivých, melancholických plôch i epických nálad. Skladby, ktoré po skladateľskej stránke niekedy pripomínajú skôr krátke soundtracky k príbehom než klasické pesničky, stavajú na mixovaní elementov hard rocku a metalu. Hard rock je tu často atmosférický, plný podivného v šere sa rozplývajúceho jasu, prechádza do ľahkej metalovej brízy a tam, kde sa pritlačí na pílu, počuť aj celkom svižný thrash.

HEFAISTOVA LYRA

Každá skladba je tu unikátnym nápevom, pričom záverečná je „výpravnosťou“ ešte o kus inde. Miestami do hry vstúpi až takmer „gotický“ pátos, čistý spev má viacero farieb, resp. odtieňov základného tónu a k drsnejšej polohe sa uchýli málokedy, hlavne vo výkrikoch a deklamáciách. Prednesu textov nechýba vášeň ani istá divadelnosť a hudba zaujme aj hráčskou živosťou a fantáziou. Nápady nie sú nijako šokujúco zložité alebo novátorské, počuť však, že hudobníci sú skúsení a cit pre kompozíciu im určite nie je cudzí. Pozoruhodne veľký priestor dostala basgitara a aj ho využíva, ani zďaleka nie je len podkladom pre gitarové figúry.

Silnou stránkou albumu „Přeludy“ sú takisto texty, plné obrazov z cintorínov, strašidelnou aurou opradených miest, kde smrť víťazí nad životom a podobne. Trochu ako „metalová Kytice“, plná odkazov na históriu aj na diela spisovateľov, ktorí boli majstrami podobných tém. Možno si spomenúť na Erbena, Morgensterna či E.A. Poea a album uzatvára vyslovene chytľavé a nadupané spracovanie starozákonného príbehu o prorokovi Jonášovi. Celkovo mám pocit, že vytiahnuť na svetlo týchto ponurých básnikov nebol zlý nápad.

 Přidejte svůj názor

Martin Lukáč

Verdikt

Nečakane podmanivá kolekcia temných príbehov zahalená do atmosférickej zmesi hard rocku, metalu a gotiky.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Intro
  2. Přeludy
  3. Předčasný pohřeb
  4. Zahrada
  5. Král Mor
  6. Ve starém mlýně
  7. Vlčí stisk
  8. Kázání o Jonahovi