Jarné kvety kovu smrti

Jarné kvety kovu smrti

Jarné kvety kovu smrti

Jarné kvety kovu smrti

Nech sa páči prečítať si o niekoľkých nových nahrávkach z oblasti extrémneho metalového žánru, ktorý je tu už tak dlho, že je vlastne starý. Tentokrát pekný párny pohrebný počet, dalo by sa aj viac, ale CATHEXIS, UNFATHOMABLE RUINATION a podobne vychádzajú až v máji alebo júni a dovtedy hádam ešte niečo pribudne. Tu ako bonus k recenziám ešte pridávam tip na vydarený „lovecraftovský“ BDM blastujúceho kolumbijského štýlu – PLEASURE OF MUTILATE z Ekvádoru.

DETRITIVORDETRITIVOR – Scattered Remnants (2021, Brutal Mind, 30:51)

Aryo bicie, Dimex a Ecky gitary, Agung vokály, kto nahral basu, o tom sa nepíše, ale na „Scattered Remnants“ tento nie nepodstatný metalový nástroj rinčí príjemne kovovo. DETRITIVOR sú z mesta Yogyakarta na niektorom z početných indonézskych ostrovov, hrajú od roku 2009 a toto je po troch demách konečne debutový album. Na to, že ide do sveta dvanásť rokov od vzniku kapely, to nie je žiadne prelomové veľdielo a nový prínosný pohľad na žáner, stále však ide o zdravú polhodinku pravého a nebezpečne nabrúseného death metalu. Deväť skladieb ctí priamočiarosť, drvivosť a nekompromisnosť, posolstvo smrti sa ženie hlavne v ostrých a klepačkových tempách, občas zlovestne spomalí, ponúkne nejaký ten sólový výbeh gitary a istotou tu je solídny growl, dobre nafrázovaný v rýchlych i ťahavých linkách. Riffy a harmónie sú štandardmi štýlu, poteší to, že neraz prinesú chytľavé a zaujímavé momenty. Zvuk je dobrý, taký staroškolsky prirodzený a celkovo ide o nahrávku dokazujúcu už nie novú pravdu, že v Indonézii death metal urobiť vedia. V 90. rokoch by ma takýto album spoľahlivo dostal a aj dnes poteší tým, že znie sviežo a „srdciarsky“.

7/10

DETRITIVOR

https://www.metal-archives.com/bands/Detritivor/3540400046

https://detritivor.bandcamp.com/releases


MALFORMITYMALFORMITY – Monumental Ruin (2021, Unspeakable Axe Records, 61:16)

Nie je to prvýkrát, čo na fotke plus-mínus novej deathmetalovej bandy vidím vyslovených „otcov“ a zvyčajne je to tým, že ide o navrátilcov z 1. polovice 90. rokov. (Keby mi – sily vesmíru, nedopusťte toto – preplo s nejakým reunionom, nevyzeralo by to inak.) MALFORMITY pôsobili v Atlante v rokoch 1991 – 1995, po zmŕtvychvstaní z roku 2014 sú z pôvodnej zostavy basák a vokalista Eric Snodgrass a gitarista/vokalista Dan Ratanasit, pribudli bubeník Craig Vogel a gitarista Glenn Sykes. Ten je celkom zaujímavou figúrou s US aj švédskym občianstvom a účinkovaním o.i. v takých pojmoch ako GENERAL SURGERY a REGURGITATE. Aj by som si tipol, že často zľahka „neamerické“ vyznenie debutového albumu MALFORMITY (predtým len dve demá z roku 1995 a dve „poreunionové“ EP) ide na jeho triko. Nahrávka má hodinu, aj keď dve bonusové skladby sú vlastne EP „The Rapturous Unraveling“ spred troch rokov. Ak si nájdete toľko času, vypočujete si slušný klasický death metal odkazujúci hlavne na 1. polovicu 90. rokov. Miesto objavovania nových možností žánru (nie že by sa s nimi roztrhlo vrece) sa pracuje s osvedčenými postupmi, dávka ponurosti a atmosféry v pomalších častiach, agresia a temnota v rýchlych a blastbeatových momentoch, ktorých je tu dosť. Po vokálnej stránke prevažuje klasický hrobový growl s kontrujúcim vyšším revom. Hudobne sa dajú nájsť príbuznosti s do väčšej krutosti hodenými BRUTALITY, RESURRECTION, a takisto v tých časoch HYPOCRISY, kedy by sa táto banda zmestila aj do škatule BDM („Osculum Obscenum“). Niekoľko gitarových výpadov pripomenie aj začiatky AT THE GATES.

6,5/10

MALFORMITY

https://www.metal-archives.com/bands/Malformity/92651

https://malformity.bandcamp.com/


OBSOLETEOBSOLETE – Animate/ /Isolate (2021, Unspeakable Axe Records, 36:53)

Kvarteto z amerického Minneapolisu debutovalo s EP „The Rumored Death Of Atlas“ v roku 2018 a prvý dlhohrajúci album mu vyšiel 19. apríla. Skupinu tvoria Dan Lee (basgitara), Pat Ruthland (bicie), Scott Fryxell (gitary) a Lucas Scott (gitary, vokály). Obzvlášť bubeník je alebo bol aktívny v množstve skupín a projektov, ktoré tu u nás asi známe nebudú. Za zmienku stojí možno banda s názvom AUSTRALIS, kde pôsobí spolu so spevákom/gitaristom. Tam ide o technický death metal a technika presakuje aj do tvorby OBSOLETE, takisto zasvätených kovu smrti. Hrajú ho tu dosť agresívne, výbušne, občas až nervne, na druhej strane používajú veľkú dávku melodiky. Vďaka častému používaniu thrashmetalových postupov a zúrivému vokálu i pomerne temnému vyznievaniu mi tento album oživil aj spomienku na švédskych melodických deathmetalistov TAETRE, ktorým sa v 2. polovici 90. rokov celkom darilo znieť trochu inak ako hlavný prúd ich domácej melodeath scény. Vyskytnú sa aj momenty, ktorých korene možno hľadať u DEATH z 1. polovice 90. rokov, s vokálom ako Chuck, keď sa do toho naozaj choro a zúrivo oprel, a tam, kde sa OBSOLETE hrajú s technikou, môžu osloviť tiež fanúšikov VEKTOR a podobne. Nakoniec je „Animate/ /Isolate“ prinajmenšom slušný album, ktorý ale dosť riskuje tým, že potrebuje fakt veľa vypočutí na to, aby „narástol“. On si ich zaslúži, ale kto má na toto mať čas.

6,5/10

OBSOLETE

https://www.metal-archives.com/bands/Obsolete/3540448426

https://obsoleteband.bandcamp.com/releases

 

ABOMINABLE PUTRIDITYABOMINABLE PUTRIDITY – Parasitic Metamorphosis Manifestation (2021, Inherited Suffering Records, 24:49)

Titani ruského slam BDM vydali svoj monument „Anomalies Of Artificial Origin“ pred deviatimi rokmi, potom viac-menej zaliezli mimo dosah radarov a zjavne sa u nich diali dramatické veci, lebo od roku 2020 je jediným členom AP Alexander Kubiašvili. Hudbu tvorí sám, takisto nahráva všetky nástroje a nový album vydal u „svojich“ Inherited Suffering. No čo, asi talent... Každopádne akosi nevidím dôvod na hysterčenie akurát v jeho prípade, ľudia, ktorí „chcú mať všetko pod kontrolou“, pribúdajú na BDM scéne rovnako ako projekty s takým počtom členov, že naživo by svoje veci ani nemali ako zahrať, zvlášť keď je jeden napr. z Kanady a druhý z Indonézie. Mňa novinka AP baví, Alexandra osobne nepoznám, neviem, či je to v skutočnosti biznismen, čo sa pri bazéne váľa s modelkami (ak je to pravda, tak je to fajn), necelých 25 minút brutálneho death metalu s kvalitnými riffmi, solídnymi nápadmi a slammingom, ktorý neznie ako vypatlané dubasenie, sa u mňa docenenia dočká. Zvuk je ťažký a ostro rezaný, žiadne tenké gitary či nahrávka, kde sa nad plackou hudby rozlieha starý dobrý rachot v kanalizácii. Navyše mu tu texty, ktoré riešia dosť sci-fi témy, prednáša Ángel Ochoa a vy, ktorí sa v žánri orientujete, dávno viete, čo za majstra vokálnych neľudskostí tento kalifornský chlapík je.

8/10

ABOMINABLE PUTRIDITY

https://www.metal-archives.com/bands/Abominable_Putridity/43778

https://abominableputridity.bandcamp.com/

 

ABOMINABLE PUTRIDITY

 

 

 2

Martin Lukáč