SPIDER-MAN: BEZ DOMOVA - Pavoučí emo-endgame

SPIDER-MAN: BEZ DOMOVA - Pavoučí emo-endgame

SPIDER-MAN: BEZ DOMOVA - Pavoučí emo-endgame

SPIDER-MAN: BEZ DOMOVA - Pavoučí emo-endgame

Je to nejlepší Spider-man ze světa MCU? Ano. Je to nejlepší film od Marvelu? Ne. Budou tu v recenzi spoilery? Ne. A to je asi všechno, co k tomu potřebujete vědět. Asi neřeknu nic nového, když potvrdím, že čím méně toho tady víte, tím lépe. Současně, pokud si nakoukáte i předchozí filmy se Spider-manem, více doceníte všechna ta pomrknutí a fanservis, kterými je poslední Marvelovka doslova prošpikovaná. Film se v tomto ohledu chová jako koketná blondýna v koktejlových šatech v baru kolem půlnoci, která začne komunikaci s nově příchozími hosty slovy „ahoj, fešáku“.

SPIDER-MAN: BEZ DOMOVA

V čem tedy film vyniká natolik, že se v den jeho premiéry hodnocení blížilo absolutnímu číslu? V první řadě se částečně povedlo utajit, o čem to celé bude, a film dokázal překvapit i nejkreativnější teoretiky, kteří rozebírali trailery do posledního snímku. V druhé řadě tu má Tom Holland prostor něco skutečně hrát. Je tu silná osobní linka, je tu krize a další aspekty, které jsou s komiksovým Spider-manem neoddělitelně spjaty. Nikdy dříve tato témata žádným filmem s novodobým Peterem Parkerem nerezonovala tak silně jako zde. „No Way Home“ dokáže nést emoce a byly chvíle, kdy část kina hledala kapesníky a pohnuté pofrkávání jsem slyšel jak zleva tak zprava kinosálu. A viděl jsem i slzy! Současně tu tvůrci pracují silně s Peterovým věkem, jeho mladickou nerozvážností, někdy bych řekl že i naivitou. V mnoha místech si tím pomáhají k trochu nelogickým posunům děje, protože jinak je Peter vykreslován jako velmi inteligentní kluk s logickým uvažováním a velmi svěžím přístupem k řešení problematických situací. Ačkoliv tedy cítíte, že jde o berličku, je dobře maskovaná a sám jsem dokázal tuto hru scénáristů přijmout za svou bez výrazného uzardění.

SPIDER-MAN: BEZ DOMOVA

Konečně je tu i mnohem výraznější akce, kde se využívá pavoučích schopností. Akční scény jsou nejlepší z posledních tří filmů. Tvůrci se snažili přizpůsobit dynamiku scény tomu, s kým Spider-man právě bojuje. Některé akce jsou velmi fyzické a celkem překvapující v tom, jak málo toho pavoučí muž vydrží, a jiné plné CGI triků. Tady nastávají první WTF momenty, které mi nedávaly smysl. Například dvě postavy, které rozhodně nemají supermansk... pardon captainmarvelskou, případně hulkovskou sílu, spolu bojují v domě a prohazují se vzájemně podlahou či stropem. To jsou budovy v Americe opravdu z papundeklu? Jako chápu, že jde o komiksový film, ale tady na mě působilo poněkud nevyváženě to, co v jednu chvíli způsobí větší poškození a co stejná postava přejde téměř bez povšimnutí.
Pak tu jsou příběhové oblouky, u kterých se používají kouzla. To asi nebude žádné tajemství, protože na každém plakátu je i Dr. Strange. Některé zvraty se dějí pomocí magie bez nějakého vysvětlování a z mého pohledu nedávají úplně smysl. Prostě „diváku, tady máš kouzlo, něco jakoby dělá a ty se s tím smiř“. Tečka. Podobné otázky provázejí i černý spidermanský oblek. Vím, řeším nepodstatné detaily, ale když vám je film předloží a vy pak část filmu přemýšlíte nad otázkou „kur*a proč?“ nebo „jak?“, případně „komu?“ sluší se to zmínit.

SPIDER-MAN: BEZ DOMOVA

Samozřejmě tu je velmi výrazný fan servis a humor. Díky temnějším odstínům příběhu tu je humorů a hlášek nějak víc, než by mi bylo po vůli, ale budiž. Fan servis lze rozdělit do kategorií fajn překvapující a lacině blbé. V první množině je toho víc. Je tu moc hezky pracováno s hudbou, takže pokud třeba znáte motivy z předchozích filmů o pavoučím muži, doceníte pečlivost a hudební vtip tvůrců. A to platí i mimo hudbu. A víc ani muk.

SPIDER-MAN: BEZ DOMOVA

Popravdě jsem se bál toho, že nový Spider-man si ukousl příliš velké sousto. Z náznaků v trailerech bylo ledasco vyzrazeno a také ledasco posunuto. Moje obavy v tomto ohledu dokázal Jon Watts velmi uspokojivě rozehnat a rozhodně u něj jde o nejlepší film ever. Čím hlouběji ale přemýšlím o zvratech, které posouvají děj, tím neuvěřitelnější se mi zdají. Současně mám velmi neodbytný pocit, že charakter některých postav je oproti minulosti posunut. Tyto drobnosti ale překrývá hlavní oblouk, který je osobnější a vztahovější, než kdykoliv předtím, a hlavním postavám budete držet palce, i když budou právě dělat nějakou nerozumnost.

SPIDER-MAN: BEZ DOMOVA

 4

RIP
RIP

Verdikt

V hraných filmech o Spider-manovi posledních patnácti let nemá konkurenta.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
6,6 / 10

Další informace

USA, 2021, 148 min
Režie: Jon Watts
Předloha: Steve Ditko (komiks), Stan Lee (komiks)
Scénář: Chris McKenna, Erik Sommers
Kamera: Mauro Fiore
Hudba: Michael Giacchino
Hrají: Tom Holland, Zendaya, Marisa Tomei, Jacob Batalon, Benedict Cumberbatch, Jamie Foxx, Alfred Molina, J.K. Simmons, Tony Revolori, Arian Moayed, Harry Holland, José Alfredo Fernandez, Jon Favreau, Angourie Rice, Willem Dafoe, Benedict Wong, Martin Starr, J.B. Smoove, Paula Newsome, Glenn Keogh, Jorge Lendeborg Jr., Hannibal Buress, Andrew Garfield, Tobey Maguire, Tom Hardy, Charlie Cox, Rhys Ifans, Thomas Haden Church, Jake Gyllenhaal (a.z.) (méně)
Produkce: Kevin Feige, Amy Pascal
Scénografie: Jane Musky, Darren Gilford, Emmanuelle Hoessly, Rosemary Brandenburg
Masky: Tim Muir
Kostýmy: Anna Biedrzycka-Sheppard