STAR WARS: PŘÍBĚHY RYTÍŘŮ JEDI - Nečekaně kvalitní jednohubka

STAR WARS: PŘÍBĚHY RYTÍŘŮ JEDI - Nečekaně kvalitní jednohubka

STAR WARS: PŘÍBĚHY RYTÍŘŮ JEDI - Nečekaně kvalitní jednohubka

STAR WARS: PŘÍBĚHY RYTÍŘŮ JEDI - Nečekaně kvalitní jednohubka

Po poslední seriálové tragédii ničící postavu OBI WAN KENOBIho a směšné karikatuře BOBY FETTA jsem už nedoufal, že by Disney přišel s něčím, co by zastavilo strmý sešup kvality Star Wars světa. A jsem rád, že jsem se možná mýlil. Seriál Andor se zatím jeví, že by mohl snahu o likvidaci značky minimálně pozastavit, ale nepředbíhejme, ještě nejsou venku všechny epizody. Kvalitu celého díla pak již můžeme posoudit u kreslené povídkové série STAR WARS: PŘÍBĚHY RYTÍŘŮ JEDI.

STAR WARS: PŘÍBĚHY RYTÍŘŮ JEDI

Seriál je vlastně poměrně minimalistický, neklade si přehnané cíle a to je možné dobře. Obsahuje dohromady šest dílů, které jsou za sebou víceméně chronologicky seřazeny. Věnuje se dvěma tématům. Tím prvním je Ahsoka Tano, jediná padawanka Anakina Skywalkera. Dostaneme se do jejího velmi útlého dětství, do části, ve které čelí drsnému výcviku na Jedijské Akademii, který jí ordinuje sám Anakin, i době po pádu Republiky, kdy se skrývá před pátráním inkvizitorů.

STAR WARS: PŘÍBĚHY RYTÍŘŮ JEDI

V jejím příběhu nenajdeme žádný prvek, který by nějak výrazně zvrátil jakýkoliv dějový pilíř, o který se opírá svět Star Wars. Tvůrci jen přidávají další kousky do skládačky a dovysvětlují situace, o kterých víme, že se staly, jen zatím nebylo příliš jasné, jak přesně. Na tom se skvěle demonstruje druhý z příběhů. Tím je příběh Hraběte Dooku, který je na počátku mistrem mladého Qui-Gon Jinna. Na docela malých povídkových střípcích máme možnost vidět jeho nejistotu a drolení víry v Jedijskou organizaci.

STAR WARS: PŘÍBĚHY RYTÍŘŮ JEDI

Animace je podobná jako u poslední „Bad Batch“ nebo ve finální sérii Klonových válek. Po technické stránce nejde nic vytknout. Po tvůrčí a scénáristické vlastně také ne. Navzdory tomu, že se na projektu střídají i jména, která dle mého stojí za těmi méně povedenými projekty z poslední doby. Jednotlivé díly obstojí samy za sebe, ale mnohem více si je užijete, pokud budete znát Star Wars universum do hloubky. Zaplňují bílá místa. Operují s postavami, jako je někdejší členka jedijské rady Yaddle, která se ve filmech mihne jen sporadicky ve filmové epizodě Skrytá Hrozba. Pokud ji nebudete znát, nijak vám to vadit nebude, jsou ale takoví, kteří speciálně u této postavy lační po dalších informacích z jejího osudu. A tady je dostanou.

Díky šesti epizodám, jejichž délka nepřekračuje dvacet minut, je tento projekt velmi chutnou jednohubkou, u které budete rádi čekat na nášup ve formě další série. Velmi příjemné překvapení.

STAR WARS: PŘÍBĚHY RYTÍŘŮ JEDI

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Verdikt

Chutná jednohubka, u které budete rádi čekat na nášup ve formě další série. Velmi příjemné překvapení.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

USA, 2022, 1 h 39 min (Minutáž: 13–19 min)
Režie: Nathaniel Villanueva, Saul Ruiz, Charles Murray
Scénář: Dave Filoni, Charles Murray, Élan Murray
Hudba: Kevin Kiner
Hrají: Ashley Eckstein, Toks Olagundoye, Janina Gavankar, Corey Burton, Micheál Richardson, Mark Rolston, Josh Keaton, Vanessa Marshall, Brian George, Terrence 'T.C.' Carson, Terrell Tilford, Theo Rossi, Ian McDiarmid, Liam Neeson, Bryce Dallas Howard, Matt Lanter, Dee Bradley Baker, James Arnold Taylor, Phil LaMarr, Clancy Brown, David Shaughnessy, Bryton James, Dana Davis