BRUTAL ASSAULT CREW: JAN MÜLLER - O novinkách v parkování, kapelách, gastrotipech i MMA pro děti

BRUTAL ASSAULT CREW: JAN MÜLLER - O novinkách v parkování, kapelách, gastrotipech i MMA pro děti

BRUTAL ASSAULT CREW: JAN MÜLLER - O novinkách v parkování, kapelách, gastrotipech i MMA pro děti

BRUTAL ASSAULT CREW: JAN MÜLLER - O novinkách v parkování, kapelách, gastrotipech i MMA pro děti

Stejně jako minulý rok pár dní před Brutal Assaultem si pojďme s Honzou Müllerem projít pár novinek, které nás čekají na největším domácím metalovém festivalu. Krom novinek probereme i kapely, vegan fightera, gastrotipy i podobu warmup párty.

Stejně jako minulý rok bych se Tě rád na začátku zeptal, co bude letos na Brutal Assaultu nového?

Z hudebního hlediska je poměrně zajímavá novinka, že je letos na Brutalu rekordní počet vystupujících a to přes sto padesát. K tomu se váže i to, že půlka z nich jsou kapely, které zahrají na BA vůbec poprvé. Za mě je na festivalech objevování nových kapel hodně zajímavé, baví mě a jsem rád, že Brutal netočí jen “zasloužilé” skupiny, které každý viděl už mnohokrát. I když samozřejmě jako headlineři fungují nejlépe. Ale objevování nových mladých kapel je za mě skvělé a dělá Brutal tím, čím je.

BRUTAL ASSAULT

Kromě nové muziky je ještě jedna docela zásádní novinka, ze které mám obrovskou radost, že se nám podařila zrealizovat. A to je projekt Brutal Kids - poprvé bude na Brutalu speciální zóna pro děti. Tohle byl za mě osobně u Brutalu trochu dluh, že se na nastupující metalovou generaci úplně nemyslelo. Teď budou mít děti poprvé k dispozici hodně vychytanou sekci, kde pro ně bude super program - od učení se na hudební nástroje, přes spoustu sportovních aktivit, po procházky josefovským podzemím.

Když jsme projekt Brutal Kids pouštěli, vyvolal velký zájem. Z naprosté většiny pozitivní, ale našlo se i pár kritických ohlasů ve stylu, že děti na festival nepatří. K tomu bych chtěl říct, že pokud chceme, aby se metalová scéna dál rozvíjela a měla budoucnost, je prostě nezbytné, aby se otevřela i mladé generaci. Já sám se věnuju hodně trénování dětí v bojových sportech, a tak vidím, co poslouchají za muziku - je to v podstatě jen rap nebo hip hop. Vytvořit u nastupující generace vztah i k tvrdším žánrům a dostat do scény novou krev je teda docela výzva a věřím, že projekt Brutal Kids k tomu pomůže.


To je vlastně zajímavé téma. Tu debatu, že děti na festival nepatří, jsem zaregistroval. Jaké tam budou mít děti vyžití a budou nějak “separovány” od festivalu nebo budou jeho součástí?

K tomu, že děti na festival nepatří, se mi strašně líbila reakce jednoho fanouška na takový příspěvek na FB Brutalu: “Děti nemaj na festivalu co dělat. Nemají motoriku, logické myšlení, běhají nekontrolovaně pod nohy a jsou tam víc na obtíž než k užitku.”

BRUTAL ASSAULT

Odpověď: “Zajímavý. Takže opilí lidi, co nemají motoriku, logické myšlení, běhají nekontrolovaně pod nohy a jsou všude víc na obtíž než k užitku a k tomu všemu vám v nestřežený okamžik poblijou boty, jsou bez obav…” :-)

Jinak ale ta Kids zóna je namyšlená tak, že děti právě budou mít svůj prostor. Ten bude na hradbách u zelené louky nad vstupem do podzemí, kde jsou Pit of Doom. Doposud se nijak nevyužíval, teď bude samozřejmě zabezpečený a jsou tam i místa na relax, filmový koutek, hudební aktivity a samozřejmě sport. Večer pak na děti, na ty odvážnější, čekají procházky v podzemí ve spolupráci s Pit of Doom. To bude myslím docela silný zážitek. Jinak z toho místa je skvělý rozhled na festivalové dění, takže myslím, že si to děcka opravdu užijí a skvěle nasají atmosféru festivalu.


Mimochodem podobná akce je už mnoho let zajetá na Obscene Extreme a několikrát jsem se byl i v dětském TPčku podívat a vzhledem k tomu, že na Obscene jezdí hodně lidi z celého světa, bylo zajímavé sledovat, jak se malé děti, co každé mluví jiným jazykem, domlouvají. Ten Obscene jsem ale nakousl kvůli jiné věci. Každý rok je na Obscenu dětský event, který si nikdy nenechám ujít, a to je “škola stagedivingu”, kde děti “chytají” lidi z crewčka. Chystáte něco takového nebo to už je na Brutal Assault “až moc punk”?

Jj, já tohle na Obscene zažil se synem, kterému v té době bylo tuším 5 let. Byla to naprostá bomba a ta interakce dětí z různých kontinentů a kultur byla úplně úžasná. Okamžitě tam vytvořili takový dětský gang a kropili vodou kolemjdoucí návštěvníky. Ti je tam z legrace v těch svých šílených kostýmech různě naháněli (bylo asi 30 stupňů, takže menší osvěžení každý uvítal), byla to fakt zábava. Obscene je ale celkově specifický a tím, že je víc rodinný než Brutal, nějaké věci jsou myslím nepřenositelné. Každopádně ty první zkušenosti z letoška určitě pořádně vyhodnotíme a máme už v hlavě další věci, které by se daly na Brutalu pro děti dělat.

BRUTAL ASSAULT

Každý rok na Pevnosti hodně práce udělají dobrovolníci. Co se nejvíce opravovalo za posledních dvanáct měsíců?

Zrovna nedávno jsme to kompletovali a dobrovolníci mají v rámci projektu BA sobě za sebou už 2 600 odpracovaných hodin. Což si myslím, že je docela unikát a ukazuje to obrovskou oddanost a nadšení fanoušků Brutalu. V pevnosti se toho takhle opravuje strašně moc - od podlah, stěn, chodeb, po vnější prostory. Dobrovolnicky pak funguje i projekt Brutal Forest, kdy sázíme lesy v okolí Jaroměře, čímž se snižuje ekologická stopa festivalu. Letos budeme pokračovat a měli bychom se dostat už k deseti tisícům vysazených stromů, což je na dobrovolnickou a neziskovou aktivitu, myslím, super.

Brutal Forest jsi zmiňoval už minulý rok, ale jak to celé funguje? Kdo sází? Je nějaká logika nebo myšlenka v tom, kolik stromů vysadíte?

Brutal Forest děláme ve spolupráci s Lesy ČR. S nimi vždy vybereme lokalitu, často se jedná o místo, kde byl třeba předtím monokulturní smrkový les, který padl za obět kůrovci. Domluvíme termín sázení, většinou to bývá začátkem listopadu, kdy mají stromky největší šanci vzejít. Sázení vyhlašujeme na sociálních sítích Brutalu podobně jako brigády BA sobě v pevnosti - lidé se nám dopředu hlásí, často jezdí celé rodiny s dětmi, pro které je to velký zážitek vysazovat vlastní les. Vždy máme rychle plno a věřím, že i letos bude zájem podobný. Místo monokulturních smrků se sází odolnější jedle, buky a duby, které do téhle krajiny přirozeně patří a mají největší šanci na přežití. Na projektu spolupracujeme i s mezinárodní organizací Restor, která sdružuje po celém světě různé ekologické aktivity. U nově vysázených lesů třeba počítá a sleduje, jak pomáhají odbourávat z atmosféry skleníkové plyny. Takový ideál, ke kterému bych se chtěl přiblížit, je, aby se tímto způsobem podařilo udělat Brutal klimaticky neutrální.

BRUTAL ASSAULT


Jak přilákat mladé? Jsou nějaké speciální pobídky pro teenagery?

Už delší dobu je na Brutalu tzv. Junior pas - výrazně levnější vstupné pro věkovou hranici 13 - 17 let. No a ještě mladší děti mají vstup dokonce zdarma. :-) Díky tomu bývalo i dříve dětí a mladých lidí na Brutalu poměrně dost, loni třeba řádově stovky. Nicméně program pro ně speciální nebyl, což se právě velkou Brutal Kids zone letos zásadně změní. Chceme, aby děti a mládež festival maximálně bavil a něco se na něm i naučily a dozvěděly. Budou mít tedy v Kids zone třeba výuku hry na bicí a když vše klapne, čeká na ně dokonce vystoupení na jedné ze stage. :-) Kromě toho bude pro děti nachystaný ekologický program například s výrobou vlastních barefoot sandálů z plastového odpadu, odpočinková zóna s promítáním, malování warpaintů nebo různé hry a soutěže. V rámci sportovních aktivit budeme dělat tréninky bojových sportů - MMA, thajského boxu a brazilského jiu jitsu. Myslím tedy, že děti a teenegeři se letos na Brutal opravdu vyřádí.


MMA a jui jitsu? Nebude to nebezečné pro děti, které se nikdy s bojovými sporty nesetkaly? To budou nějaké předem anoncované “kroužky” nebo jak to bude fungovat a jak rodiče můžou na něco podobného svoje děti přihlásit?

Celou Brutal Kids zónu budou mít na starosti zkušení vedoucí a lektoři, kteří pracují s dětmi už mnoho let. Tréninky pro děti jsou koncipované tak, aby to pro ně bylo maximálně bezpečné - já sám se věnuju trénování dětí, i docela malých, profesně už přes deset let a hlavně pro ty menší je to bezkontaktní. Zkouší si třeba kopat a boxovat do lap, nebo se učí nějaké základní techniky na zemi. Celý ten program Brutal Kids bude rozdělený do různých bloků, třeba bojové sporty budou v době od 16 - 18 hodin. Kontinuálně budou ale i další aktivity - děti mohou dělat to, na co mají zrovna náladu.

BRUTAL ASSAULT

Přihlašovat se bude potřeba dopředu z organizačních důvodů na kurzy výuky na bicí, které povede turecký hudebník Fethi Baskur (https://www.instagram.com/fethibaskurt/), který se věnuje výuce dětí už přes dvacet let. Děti si budou moci i vlastní perkuse vyrobit a hlavně motivace pro ně bude, že je bude čekat poslední den vystoupení na Oktagon stage, kde předvedou, co se naučili.

Jak bude vypadat warm up party a co všechno bude přístupného?

Warm up party začíná v uterý odpoledne a vstup na ni bude přes Bastion X - část, kde se vstupovalo do areálu během covidových let, které už jsou naštěstí pryč. Hrát se bude na Obscure stage a přístupná bude přibližně polovina areálu. Z účinkujících jsem dost zvědavý, jak zafunguje Redzed, což je de facto takový rap s přesahy do metalu. Redzed je nejposlouchanější český hudebník na Spotify, je to hodně moderní a zrovna pro mladé je tohle myslím dost lákadlo.


Slyšel jsem, že by se mělo nějak omezovat parkování v Josefově. Kde tedy půjde parkovat?

S městem to bylo letos po výměně jeho vedení trochu náročnější a hodně věcí se tedy muselo produkčně vyřešit jinak. Takže jsme letos přidali parkoviště a rozšířily se kempy - teď před pár dny se přidal další, kemp Cerberos, který má přízvisko tichý, jelikož je v moc pěkném prostředí u řeky vedle zahrádkářské kolonie. Kousek od něj je velká parkovací plocha a přidaly se i další odstavné plochy, například možnost parkovat na letišti, které je nedaleko právě Obscure stage. Jen všem doporučujeme tohle řešit dopředu a zablokovat si místa k parkování a stanování - vše najdou návštěvníci na webu, kde to jde on-line objednat.

BRUTAL ASSAULT


Jak to bude letos s exhibicí Vegan Fighter? A řešíte na Brutalu dotazy návštěvníků proč “vegan” Fighter?

Exhibice na festivalech jsme s Vegan Fighter museli hodně omezit, protože to skrz nápor dalších povinností prostě nestíháme. Já navíc na Brutalu řeším hodně organizačních a produkčních věcí, takže ani mentálně nejsem úplně ve stavu tam ještě fightit s návštěvníky. :-) Ale je pravda, že ohlas byl vždy super, sledovaly to mraky lidi. Bojové sporty jsou vděčné v tom, že je to hodně akční a vizuálně atraktivní, navíc v dnešní době boomu MMA je ten zájem opravdu enormní. Na spojení s veganstvím jsme měli dotazů samozřejmě spousty. Všichni fighteři a fighterky z VF CREW jsme vegani kvůli lásce ke zvířatům mnoho let a když jsme s celým projektem začínali, panovaly ve společnosti obrovské předsudky v tom smyslu, že bez masa není síla a že vegané jsou nemocní rachitici. No a myslím, že se tyto předsudky podařilo za ty roky poměrně dost eliminovat.

Jinak ještě zajímavost, že na Brutalu k nám po jedné exhibici přišel fanoušek z Francie, kterého to hodně zaujalo a rozběhl potom projekt Vegan Fighter FR, který má ve Francii velký ohlas.

Každopádně bojové sporty z Brutalu nemizí, právě v Kids zóně budou každý den tréninky pro děti, takže pokud tam budete s nimi, stavte se za námi. A pro všechny, kdo byste se chtěli dozvědět víc o tom, jak žít co nejohleduplněji ke zvířatům, bude pak měsíc po Brutalu v Praze Veggie Náplavka, kterou děláme s Vegan Fighter už posedmnácté a je to jeden z největších evropských vegan eventů.

BRUTAL ASSAULT

A když už jsme u toho stravování. Nějaký osobní gastronomický tip na Brutal Assaultu?

Vzhledem k tomu, že já už přes třicet let nemám v jídelníčku maso, tak trávím dost času na Vegan street. :-) Tam bude letos jedna novinka a to stánek Chlebíček store, který se na Brutalu objeví vůbec poprvé. Jsou to obložené chlebíčky například s vegan pochoutkovým salátem a jsou opravdu luxusní.

Celkově myslím, že celá vegan zone je na Brutalu velice povedená a Tomáš Fiala, jakožto také dlouholetý vegan, je jejímu rozvoji velmi nakloněný. Takže i pro lidi, kteří se stravují konvenčně, doporučuju Vegan Zone k návštěvě, protože si tam opravdu vyberou a poznají nové chutě - nebo si oživí i staré, jen ve vegan verzi.


A stejně tak se zeptám i na hudební top. 5 kapel, které si nenecháš ujít?

Musím říct, že to bude těžké vybrat. Z těch nej hvězd jsou pro mě nejzajímavější asi Heaven Shall Burn, jelikož to bude strašná smršť a energie. Pak se těším i na In Flames, které jsem ještě naživo neviděl, a Cult of Luna; ti hrají v noci a myslím, že ta atmosféra bude neskutečná. No a z méně známých interpretů vypíchnu dvě lahůdky. Jednu jsem už párkrát viděl, také jsme s nimi s kapelou Tisíc let od ráje hráli a jsou to strašně fajn lidi: Saturnus. Nádherný a emocionální doom metal se silnými melodiemi. A poslední kapelu, na kterou bych rád upozornil, jsou Infected Rain. Obecně mám slabost pro kapely s extrémním ženským vokálem a tady se snoubí navíc s moderní a dynamickou muzikou a obrovskou energií. Takže to si určitě doporučuju vidět a slyšet.

Díky moc za odpovědi a přeji ať se letošní ročník co nejvíce vydaří!

BRUTAL ASSAULT

 

 30

RIP
RIP