NOISE PARTY VOL. 12 - Pôtor, Boba - 21. června 2003

NOISE PARTY VOL. 12 - Pôtor, Boba - 21. června 2003

Počiatky regionálneho festivalu Noise Party siahajú do roku 1996, kedy ho založili a postupne dostávali do povedomia ľudí muzikanti z thrash metalovej kapely DARK MORDOR. Festival sa konal najprv dvakrát do roka v mesiacoch jún a august, neskôr sa skresal len na júnový termín. V okrese Veľký Krtíš nebola nikdy núdza o metalové kapely a fanúšikov metalovej hudby, preto sa Noise Party stala už kultovým a tradičným podujatím pre všetkých tých, ktorým metal nie je ľahostajný.

Tohto ročná Noise Party sľubovala vystúpenia siedmych štýlovo odlišných kapiel ako MIDNIGHT SCREAM, REMORSE, EMBOLISM, THE CRYPTOSY, HUMANA, R.I.P. a ROLING CORP. Čo sa týka počtu účinkujúcich, predstavovala dvanásta Noise Party rekord, nakoľko počas uplynulých rokov hrávali maximálne štyri skupiny. Tento ročník sa však niesol aj v znamení obrovských problémov, ktoré sa paradoxne objavili v stredu tesne pred akciou. Dovtedy nič nenasvedčovalo tomu, že by mohla byť Noise Party ohrozená. Problémy robilo vedenie obce na čele s novým starostom, keď od organizátorov požadovali podpísať nezmyselné prehlásenie, že počas trvania akcie budú zodpovedať za poriadok nielen v mieste konania festivalu, ale aj v celej obci Pôtor. Obec bola zjavne proti usporiadaniu metalového festivalu a vedenie si myslelo, že organizátorov obyčajným kusom papiera zastraší a od celého fesťáku odradí. Našťastie sa tak nestalo, ale napriek tomu naďalej visí život Noise Party na vlásku.

Festival sa konal na Bobe, čo je hostinec, ktorý v zadnej časti dvora má zastrešené priedomie, poskytujúce pódium pre kapely a priľahlé trávnaté priestranstvo zase priestor pre ľudí, ktorí sa už nezmestia pod strechu. Hostinec obklopuje krásna príroda a kto má chuť, môže si počas koncertu posedieť pri ohni. Nielen útulné prostredie ale aj fajn ľudia tak vytvárajú veľmi pohodovú, takmer rodinnú atmosféru. V podobnom duchu, bez zbytočného znervózňovania a stresu, prebiehala zvuková skúška MIDNIGHT SCREAM, keď som dorazila na miesto. Plánovaný začiatok o ôsmej sa posunul asi o pol hodinu skôr, čo sa ukázalo ako výhoda. Dvanáste pokračovanie Noise Party odštartovali POST MORTAL, ktorí na poslednú chvíľu nahradili ROLING CORP. Jednalo sa o zaujímavú kapelku pozostávajúcu iba z gitaristu a bubeníka a hrajúcu pomerne kvalitný inštrumentálny death metal. Chalanom zjavne učarovali KATAKLYSM, čo dokazovalo nielen bubeníkovo tričko ale aj zopár cover verzií z ich produkcie ako napr. „Shadow And Dust“. Ich vystúpenie zhliadla iba hŕstka priaznivcov, zrejme kvôli skoršiemu začiatku. Muzike sa nedalo nič vytknúť, snáď len to, že mohli predviesť viac vlastných skladieb. A do budúcna by mohli trochu popracovať na komunikácii s fanúšikmi, kde majú ešte rezervy. POST MORTAL momentálne pracujú na novom materiáli, s basou by im mal vypomôcť Miro Lászlo z MIDNIGHT SCREAM, takže dúfam, že sa čoskoro dočkáme ich demáča. Po POST MORTAL mali pôvodne nasledovať R.I.P., ale po menších organizačných zmenách nakoniec na pódium vybehli grinderi EMBOLISM.

REMORSEAko tretí v poradí vystúpili REMORSE z Maďarska, jediná zahraničná kapela na Noise Party i keď v nej pôsobia dvaja členovia zo slovenských FRIDAY. REMORSE v poslednom čase koncertovali vo Veľkom Krtíši, v Šahách a Lučenci, čím si získali aj nových fanúšikov, ktorí sa im odvďačovali veľkým kotlom pod pódiom a dobrými odozvami. REMORSE hrajú energiou nabitý thrash metal ozvláštnený o texty v rodnej reči. Napriek tomu, že sa v ich prípade jedná o taký nemetalový jazyk akým je maďarčina, v ich hudbe nepôsobí rušivo, dokonca človek si ho v prvom momente ani neuvedomí, až keď sa poriadne započúva. REMORSE sa aj doma tešia veľkej obľube, podporuje ich maďarský Metal Hammer a nedávno absolvovali turné po Maďarsku, ktorého sa na troch zastávkach zúčastnili aj spriatelení MIDNIGHT SCREAM. REMORSE sa postarali o vynikajúcu náladu, hrali vyše hodinu a vystúpenie ukončili netradične pomalšou vecou, kde tá maďarčina pôsobila predsa len trochu okato.

Všetci už nedočkavo očakávali MIDNIGHT SCREAM. Videla som ich štvrtýkrát, ale tento koncert bol úplne výnimočný, určite aj vďaka domácemu publiku a priateľom, ktorí kapelu podporujú od jej začiatkov. Nikdy predtým som ich nezažila v takej forme a pritom takých uvoľnených. Midnighti na počesť tejto akcie predstavili nový koncertný program, obsahujúci hneď tri novinky „New Age Preacher“, „Truth In Fire“ a „Astray“. Myslím, že druhá skladba mala v ten večer live premiéru, ostatné už naživo občas zazneli. Je veľmi pozitívne, že ľudia na ne reagovali rovnako nadšene ako na starší kúsok „Land Of The Shadows“ alebo „When The Blind Man Cries“ z druhého albumu „My Girlfriend Death“. Treba povedať, že žiadna kapela v ten večer nemala väčší ohlas a kotol pod pódiom ako MIDNIGHT SCREAM. Fanúšikovia im doslova zobali z ruky. Samotní Midnighti si koncert naplno užívali a radosť z hrania dávali najavo viac ako obyčajne. Ani tentokrát nemohli z playlistu vynechať cover verziu „Grinder“ (JUDAS PRIEST), ktorú ozvláštnili tým, že jednu časť odohrali spomalene. Ako mi povedal gitarista Pavel Ďuriš, to preto, aby nehrali podľa šablóny. Šablónovitosť v ich hudbe naozaj nehrozí, pretože každú prevzatú skladbu sa snažia obohatiť o vlastné nápady. Blok cover verzií bol prestriedaný super koncertnou skladbičkou „Holy Celebration“, aby vzápätí odznel „Clairvoyant“ (IRON MAIDEN) a pôvodne neplánovaná „For Whom The Bell Tolls“, kde spev čiastočne prebral spevák z REMORSE, ktorí majú túto vec tiež v repertoári. Keď som v úvode spomínala, že Midnighti sa predstavili v skvelej forme, zvlášť musím pochváliť speváka Ivana za fajn komunikáciu s publikom. Oficiálnu časť vystúpenia MIDNIGHT SCREAM uzavrela rovnomenná skladba a po nej nasledovali prídavky – všetko cover verzie: „Heaven And Hell“ (BLACK SABBATH), „Future World“, ktorý potešil najmä prítomných EPG-čkárov a „Black Wind, Fire And Steel“ (MANOWAR). Cover od HELLOWEEN znamená čistú improvizáciu, kapela ho zaraďuje podľa nálady, nezaznieva ani počas skúšok a Reno, Maťo a Pavel ho vlastne zahrajú vždy len na základe počutia. Aj to svedčí o kvalitách MIDNIGHT SCREAM. Fanúšikovia nechceli Midnightov – hlavné hviezdy večera - pustiť, ale v zákulisí čakali ešte tri kapely.

Po melodickom power / thrash metale prišla na rad hard rocková HUMANA, dobre známa skupina z Veľkého Krtíša. Pred nedávnom vymenili speváka, s tým predchádzajúcim vraj zneli tvrdšie. Nemôžem porovnávať, kapela však na mňa pôsobila zohrato a pozdával sa mi aj ich svižný hard rock. Najväčšie ohlasy získali za cover verzie „Highway To Hell“, „Speed King“ a „Highway Star“. Hard rock bol nekompromisne vystriedaný black metalom v podaní THE CRYPTOSY z Prievidze (na fotografii). Kapela hrala medzi jednou – druhou, čiže čas na black metal ako stvorený. Škoda, že chalani sa v ten večer vykašľali na war paint. Vraj boli unavení. Skupinu som nedávno videla v rámci jedného bratislavského klubového koncertu. Black metal nie je zrovna moja parketa, preto som nevydržala ani do konca ich vystúpenia. Chalani hrajú black v jeho pôvodnej podobe, niečo v štýle Švédov MARDUK, takže žiadne klávesy a atmosférické výlety, ale poriadne klepačky, rezavé gitary a deathový growling s prímesou blackového škreku.
Pomaly sa začala hlásiť únava, aj ľudia sa postupne obmieňali, ani sa nevyskytovali v takom hojnom počte ako na začiatku. Záver obstarali R.I.P., kde pôsobí na bubeníckom poste Laco Gilánik, bývalý klávesák MIDNIGHT SCREAM. Skupina hrala voľakedy death metal, teraz sa orientuje skôr na thrash s pomerne archaickým zvukom. Okrem vlastných skladieb odohrali „Perfect Strangers“ od DEEP PURPLE a niečo staršie od METALLICY. Dvanásta Noise Party lámala rekordy aj v návštevnosti. Okolo 200 ľudí na festival regionálneho charakteru je viac ako slušný výkon. K tomu skvelá muzika, milí ľudia a neopísateľná atmosféra, ktorú len tak ľahko nezažijete. Napr. v takej Bratislave určite nie:-) Dúfam len, že o rok sa na Bobe budeme môcť stretnúť opäť. Teším sa už teraz a držím palce, pretože Noise Party za to stojí.

 Přidejte svůj názor

Petra