NEVERMORE - Enemies Of Reality

NEVERMORE - Enemies Of Reality

NEVERMORE - Enemies Of Reality

NEVERMORE - Enemies Of Reality

Žjóva, tak je to konečně tady! Zřejmě ve velkých porodních bolestech zrozené, s drobným posunutím v termínu vydání, ale šťastné přivítání na světě a nezbytné plácnutí po zadečku snad všechno nepatřičné vynahradí. Po téměř třech letech od zásadní truchlohry „O mrtvém srdci v mrtvém světě“ nám blondýn Warrel Dane se svou červenou bugatkou NEVERMORE přichází vysvětlit, kdo že jsou ti skuteční „Nepřátelé reality“. Takže baterky pěkně do rukou a posviťme si na ně!

Seattle. Město které proslavilo grunge a naopak. Město, ve kterém dle oficiálně tradovaných báchorek a všeobecného povědomí neustále prší, smutní lidé postávají za zataženými závěsy a beze slov hledí k pošmournému nebi. Špína, zmar a beznaděj. Každý den sebevražda nebo alespoň pořádný záchvat deprese. To se to pak žije. A jak do tohoto vzorce zapadají NEVERMORE? Možná se budete divit, ale byť hudebně nemají s grunge pranic společného, náladou disponují podobnou. Samozřejmě, byli tu dávno před boomem Seattle scény, to když ještě pod hlavičkou SANCTUARY zplodili dvě velmi ceněná alba (přičemž především to druhé "Into The Mirror Black" nutno důrazně doporučit k soustředěnému poslechu). Do dnešních dob pak vedle blonďaté mařeny Warrela vydržel i „hlubozník“ Jim Sheppard a přes čtyři bravurní plnohodnotné zastávky a jednu poloviční, dotlačili svou káru mezi naprostou elitu.

NevermoreCo NEVERMORE ovládají skutečně bravurně? Rozborku a sborku. Každá jejich deska totiž rozloží vaše nitro na malinkaté kousky, tlačí na vnitřnosti a když vás na svém konci vyplivne znovu v jednom kuse, už nikdy nebudete stejní jako na začátku. Představte si nešťastnou lásku, žena vašeho srdce nechce vyslyšet vaše city, bolí to, bolí, divně tlačí pod hrudí. A přesně takhle chutnají plody z "Enemies Of Reality". Od prvního okamžiku desky vás do křesla přibije tradičně hustě podladěná kytara, když hřebíky do rakve nad hlavou přitlouká bicí mašinérie Vana Williamse. Za takovou spoušť by se nemuselo stydět žádné smrtící kombo a myslím, že většina z nich by tváří v tvář podobné zvukové tortuře jen tiše bledla závistí. Prznit a být przněn, to je oč tu běží. Zvukem, podotýkám pro neukojené. Ani tentokrát nechybí silné melodické linky odzkoušené ve větší míře právě na „Mrtvém srdci...“. Schválně zkuste osamostatnit refrény takové "Never Purify", "I, Voyager" nebo titulní "Enemies Of Reality". Pochopitelně nejen nářezem živ je bloud a tak, když už se zdá nálož riffů a prstolamů Jeffa Loomise k neudržení, zařadí skupina nižší rychlost a vražedné tempo zmírní třeba i podivně pokroucenou neurózou "Noumenon", zklidnělou "Tomorrow Turned Into Yesterday" či svojsky vystavěnou baladou "Who Decides". Chybí vám do výčtu shrnutí výkon zpěváka? Škoda planých slov, Warrel je neuvěřitelný, jako vždy. Nezaměnitelně plačtivý hlas, nabroušené ostří škrábajících žiletek, překreslené volání orkánu. Zkrátka originál každým coulem.

Je to výživné, brutální, srdceryvné, bolavé. Čerstvá a nezacelená rána stále krvácí a NEVERMORE vám do ní rýpou rozpáleným železem. Přesně takhle si představuji nástupce nepřekonatelného. Takže jediná výtka snad může směřovat ke zbytečně krátké stopáži alba. Přece jen, ta necelá pětačtyřicetiminutovka nemůže zcela uspokojit tříletý půst a to ani pokud disponujete speciální limitovanou černé plastikovou úpravou, kde na přiiloženém DVD lze shlédnout tři klipy a dva živé záznamy. Deska roku, říkáte? Inu, mám ji červeně podtrženou v zástupu adeptů.

 29

Darkmoor

Verdikt

Jiný producent a trochu jiný zvuk, ovšem materiál opět excelentní! Nikdo neumí tak drásat nervová zakončení jako právě NEVERMORE se svou tesknou depresivní mánií. Šílenci pro šílence ve stínu mříží ústavu pro chorobomyslné. Vrchní dozorce Warrel Dane je zde opět s návykovou kolekcí a v ruce třímá bič na naše slechy!

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
7,5 / 10
Čtenáři
8,3 / 10

Další informace

Stopáž: 41:09

Produkce: Kelly Gray

www.nevermore.tv

Sestava

Skladby

  1. Enemies Of Reality
  2. Ambivalent
  3. Never Purify
  4. Tomorrow Turned Into Yesterday
  5. I, Voyager
  6. Create The Infinite
  7. Who Decides
  8. Noumenon
  9. Seed Awakening
  10. Bonusové DVD klipy : Believe In Nothing
  11. Next In Line
  12. What Tomorrow Knows
  13. Engines Of Hate
  14. Beyond Within

Diskografie

The Obsidian Conspiracy (2010)
The Year Of The Voyager (2008)
This Godless Endeavor (2005)
Enemies Of Reality (2003)
Dead Heart In A Dead World (2000)
Dreaming Neon Black (1999)
In Memory (EP) (1996)
Politics Of Ecstasy (1996)
Nevermore (1995)

Jiné pohledy

7,5 / 10
Poslouchám remixovanou verzi a musím konstatovat, že jsem zklamán! Ne že by snad „Enemies Of Reality“ bylo špatným albem, má jen tu smůlu, že v přímém porovnání s předchůdcem „Dead Heart In A Dead World“ u mě výrazně ztrácí. Chybí mu (až na výjimky) ta všeobjímající podmanivost a chytlavost, často se dokonce objeví klišovitá sóla „odnikud nikam“, která jasně demonstrují kompoziční rezervy.
„Enemies…“ jsou perfektně zahraným power metalem, nyní již se skvělým zvukem a s vynikajícím zpěvákem a to je na poměry NEVERMORE málo. Tentokrát tam však postrádám onu těžko definovatelnou nadstavbu.
Shnoff | 28. dubna 2005