THERION - Lepaca Kliffoth

THERION - Lepaca Kliffoth

THERION - Lepaca Kliffoth

THERION - Lepaca Kliffoth

Za absolutní vrchol tvorby švédské hydry Therion mnozí považují její opus Theli, který ve své době představoval absolutní převrat v chápání metalu a důvtipným způsobem si podal ruce s anachronickým a nestárnoucím matadorem To Mega Therion od švýcarských keltů (kterým byla i v pekle zima). Mrazivý kořen Christophera Johnssona a jeho bandu se ovšem do zkrvavené půdy death metalu zavrtává ještě mnohem hlouběji a podle mně dosahuje své největší krásy na čtyři roky staré fošně Lepaca Kliffoth. Dá se říci, že tohle album je absolutní triumfem i tributem. Triumfem hudební vynalézavosti a tributem Celtic Frost, od kterých mají Therion vskutku mnoho a mnoho. Zemité a hypertěžké kytary valí svoje lamenty ve středních tempech, doplňovány nejrůznějšími nedeathovými instrumenty. V některých chvílích se hudba převalí do neuvěřitelné krásy a tančí před vámi jako temná královna hvozdů. Operní vokál nepropůjčil Lepacce nikdo menší než Claudia Maria Mokri (snad jsem to nezprznil), kterou kdysi dávno celoval sám keltských mráz. Přenádherné kompozice The Beauty In Black patří mezi to nejlepší, co kdy Johnsson vyplodil - obsahuje budoucí kvintesenci Theli, ale v míře více než úsporné - přece však více než dostačující.

Ovšem není to krásno, co dělá Lepacu Lepacou. Je to mrávě mrazivý a melodický death metal a podle mne vůbec nejlepší zvukový kabát, jakého Šelma kdy dosáhla. Kytary jsou totálně plastické, bicí jakoby stály kousek od vás, Johanssonův ŘEV (on nechroptí, na to nemá, on prostě řve jako raněný lev, jakoby vypouštěl v každé vteřině duši). Nádherně hutné riffování se přetavuje do kouzelných vyhrávek za doprovodu kláves, ve kterých tu a tam cítíte silný nádech pravého deutsch speedu. Ale stupidita Deggialu je tu přetavená do skladatelské geniality, všechno má své místo, každé sólíčko, každý klávesový part.

I atmosféra si udržuje temný okultní nádech, bez pompy, Therion stačí to, co ve své době stačilo ostatním, ale jsou přitom totálně nadčasoví. Každá kompozice přečuhuje do let budoucích a dává tomuhle albu cejch jedné z nejlepších death metalových řežeb všech dob. I když ta škatulka tlačí a tlačí...

Therion přestali být sami sebou, když odhodili odkaz těch, kterým tak překrásně vzdali hold v písni Sorrows Of The Moon. Přibylo nástrojů, fanoušků, ubylo agresivity a přímočarosti. Christopher Johansson se utopil ve vlastní invenci... Pro mě je Šelma v dnešní podobě zdechlinou, ale její slávu nese kotouč, z něhož se na vás šklebí sedmihlavá hydra...

 25

Marigold

Verdikt

Lepaca Kliffoth si nezaslouží nic nežli Síň slávy. Tohle album si i po letech udržuje všechno kouzlo a léta mu na kráse neubrala – ba naopak. Čas dal hudební vizi THERION v mnohém za pravdu. Výhodou skvostů je, že nestárnou... A Lepaca Kliffoth za 8 let nezestárla o jediný den.

Hodnocení

Autor
10 / 10
Redakce
10 / 10
Čtenáři
8,4 / 10

Další informace

Stopáž: 48:36

Produkce: Christopher Johnsson Studio: Music Lab (GER)

www.megatherion.com

Sestava

Skladby

  1. The Wings of the Hydra
  2. Melez
  3. Arrival of the darkest queen
  4. The Beauty in Black
  5. Riders of Theli
  6. Black
  7. Darkness Eve
  8. Sorrows of the Moon
  9. Let the new day begin
  10. Lepaca Kliffoth
  11. Evocation of Vovin
  12. Enter The Voids (bonus)
  13. The veil of golden spheres (bonus)

Diskografie

Les Fleurs Du Mal (2012)
Sitra Ahra (2010)
Gothic Kabbalah (2007)
Sirius B (2004)
Lemuria (2004)
Live In Midgard (2002)
Secret of The Runes (2001)
Deggial (2000)
Crowning of Atlantis (MCD) (1999)
Vovin (1998)
Eye of Shiva (singl) (1998)
A Zaraq Arab Lucid Dreaming (EP) (1997)
Theli (1996)
Siren of The Woods (singl) (1996)
Lepaca Kliffoth (1995)
Beauty In Black (MCD) (1995)
Ho Drakon Ho Megas (1993)
Beyond Sanctorum (1991)
... Of Darkness (1991)
Time Shall Tell (1990)
Beyond The Darkest Veils Of Inner Wickedness (demo (1989)
Paroxymal Holocaust (demo) (1989)

Jiné pohledy

10 / 10
Dokonalý mezník vývoje těchto Švédů - důstojně se loučí s deathmetaloými časy a otáčí kormidlem směrem k symfo-heavymetalu.
Milda | 22. února 2004