CALLENISH CIRCLE - My Passion // Your Pain

CALLENISH CIRCLE - My Passion // Your Pain

CALLENISH CIRCLE - My Passion // Your Pain

CALLENISH CIRCLE - My Passion // Your Pain

Útrpné čekání na nový materiál holandských thrash/deathových originalistů je konečně za námi! Když jsem se tady zhruba před rokem rozplýval nad jejich poslední deskou „Flesh_Power_Dominion“, vůbec jsem si nepřipouštěl, že by CALLENISH CIRCLE mohli s dalším albem dosáhnout kvalitativně ještě výše. Sportovně přiznávám, že mě aktuální zubatý kotouč „My Passion // Your Pain“ nekompromisně poučil, že vynášet předčasné soudy se zle nevyplácí.

Pokud sledujete genezi CALLENISH CIRCLE pozorně už od jejich počátků jistě vám neušlo, že projev kapely se stále více extremizuje a přitvrzuje. Od doom/deathové melancholie z prvotiny „Drift Of Empathy“ se kapela propracovala až k výbušné směsi thrash a death metalu té nejvyšší možné úrovně, která je téměř v dokonalé formě prezentována i na novinkové kolekci „My Passion // Your Pain“. Velkou devízou CALLENISH CIRCLE je kromě vlastního typického zvuku i originalita melodických partů, které jsou v intencích stylu snadno rozeznatelné a odlišují skupinu od zástupu ostatních. Hráčská i skladatelská vyspělost a výrazné progresivní cítění je u našich Nizozemců samozřejmostí.

Festival kreativity zahajuje trojice rychlejších skladeb „Soul Messiah“, „Dwelling In Disdain“ a „Forsaken“ – všechny spíše z důrazem na tvrdost a agresivitu. V úvodu druhé jmenované dokonce tlučmistr Gavin Harte vystřihne vůbec první klepačku v historii skupiny. Čtvrtá, sedm minut trvající kompozice „What Could Have Been…“ dokazuje, že kouzlo nezaměnitelnosti CALLENISH CIRCLE tkví hlavně ve skladbách s delší stopáží. Pětice vytříbených hudebníků má za neustálých změn tempa, nálady i stylové příslušnosti dost času odhalit fascinují kombinaci mollové melodiky s progresivní ekvilibristikou. V souvislosti s druhou delší (mimochodem opět excelentní) skladbou „My Hate Unfolds“ vám položím jednu zdánlivě nesouvisející otázku. Znáte portugalskou doom metalovou sebranku HEAVENWOOD? Pakliže jste odpověděli kladně, vězte, že rozjezdový riffing „My Hate Unfolds“ je zcela totožný s tím, který HEAVENWOOD prezentují ve skladbě „Soulsister“ na jejich druhém záseku „Swallow“… Zda to byl záměr, nebo nikoliv, nedokážu objektivně posoudit. Teď však rozežeňme mračna nepodstatných spekulací, protože přichází to nejlepší – titulní skladba složená ze tří dílčích částí – „My Passion // Conflicts // Your Pain“. Energický i chytlavý nástup zároveň, nátlaková thrashová mezihra // instrumentální položka // zdrcující závěr.

Závěrem konstatuji, že „My Passion // Your Pain“ je zatím tím nejlepším materiálem co kdy vyšel s visačkou CALLENISH CIRCLE. Nizozemští kouzelníci se dokázali definitivně vyvarovat mírné stylové nevyrovnanosti z předchozího alba a přišli s materiálem dynamičtějším, přesvědčivějším a o poznání kompaktnějším. Hodnocení je tentokrát více než jasnou záležitostí : devítka jako vyšitá. Zastánci přímočarého, technického a přitom i ultra melodického přístupu by v tomto případě rozhodně neměli příliš váhat. Skutečný skvost!

 

 1

Reaper

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
8,5 / 10
Čtenáři
7,5 / 10

Další informace

Stopáž: 45:15

Produkce: Andy Classen
Studio: Stage One Studios

www.callenish-circle.com

Sestava

Skladby

  1. Soul Messiah
  2. Dwelling In Disdain
  3. Forsaken
  4. What Could Have Been…
  5. This Truculent Path
  6. My Hate Unfolds
  7. Misled
  8. My Passion // Conflicts // Your Pain

Diskografie

[Pitch.Black.Effects] (2005)
My Passion // Your Pain (2003)
Flesh_Power_Dominion (2002)
Graceful… Yet Forbidding (1999)
Escape (MCD) (1997)
Drift Of Empathy (1996)
Lovelorn (demo) (1995)

Jiné pohledy

8,5 / 10
CALLENISH CIRCLE na tomto kotoučku předvádí typickou ukázku agresivního thrash/deathu. Klíč k úspěchu je v jejich případě prostý, nijak se s tím nepárat a stříhat to co nejsvižněji s vlastní typickou melodikou. Energie naplňující jejich projev pak dokáže zakrýt většinu nedostatků i občasné stylové klišovitosti. Stoupající kvalita téhle sebranky je nadějí do budoucna, držím palce, snad by to chtělo jen trochu více pestrosti a občas něčím překvapit. „My Passion // Your Pain“ je každopádně pro příznivce tohoto stylu téměř povinná „četba“. Ještě doplním, že na digipaku se nachází povedená coververze skladby „Out Of The Body“ od PESTILENCE.
Noisy | 3. března 2004