METAL CHURCH - Hanging In The Balance

METAL CHURCH - Hanging In The Balance

METAL CHURCH - Hanging In The Balance

METAL CHURCH - Hanging In The Balance

Paula O´Neila přitahuje kvalita jako jasné světlo noční můru, chtělo by se napsat. Tenhle člověk, který má mimochodem lví podíl na současné symfoničnosti SAVATAGE, nebo jejich bokovce TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA, i zde přiložil ruku k dílu, ovšem pod drtivou většinou materiálu je vytesáno jméno Kurdta Vanderhoofa - maníka, jež tou dobou sice skupinu dávno koncertně opustil, skladatelské otěže však třímat nepřestal.

Zlatým klenotem je nabroušené ostří vokálu Mikea Howa, bezesporu největší zbraně celého kompletu. Mezi „Církev” přišel v devětaosmdesátém, debutoval deskou "Blessing In Disguise", aby svůj stále se zlepšující výkon potvrdil o dva roky později fošnou "The Human Factor". Vzpomínám si pouze na jeden další příklad, kdy výměna zpěváka měla na skupinu takhle pozitivní vliv. Tou skupinou byli SAVATAGE a příchozí se jmenoval Zachary Stevens… Účastníci památného koncertu v Pyramidě na pražském Výstavišti jistě dají zapravdu (a možná i slzu dojetí zamáčknou), že hlavně Mikeův hlas (a špatné nazvučení předskokana) ušetřil tehdy METAL CHURCH debaklu od předskakujících VICIOUS RUMORS, kteří s Carlem Albertem za mikrofonem (později tragicky zesnulým), propagujíc skvělou desku "Word Of Mouth", šlapali jako švýcarské hodinky.

Skupina nikdy nestavěla na kdovíjaké instrumentaci. Proslul snad jen kytarista John Marshall a paradoxně pouze jako „ten náhradník” Jamese Hetfielda z METALLICY, při jeho zraněních. Ale budeme-li spravedliví, minimálně zajímavě vedené, i když nijak složité, linky bicích Kirka Arringtona si zvýšenou pozornost určitě zaslouží. Takže žádné přehnané muzikantské kouzlení, „pouze” famózní práce s náladou a gradací písní. Za příklad pak může sloužit vyštajgrovaná "Waiting For A Savior" nebo akustikou načichlá "End Of The Age". Nechybí typické riffostroje, takže ukázkově "No Friend Of Mine", "Conductor" popřípadě "Down To The River". A jak už jsem napsal výše, nad vším neskutečný vokál, drásavý, naprosto identický, stačí jeden poslech a je k rozeznání mezi tisíci. Balanc s tyčí na prstě na jedničku a s jistotou desetinásobku. Škoda, že vzápětí po turné mizí Mike za rodinou a koloč stojí, hudba umlkne…

Po rozpačitém comebacku skupiny s albem "Masterpeace" (1999), parazituje - teď již opět bývalý - zpěvák David Wayne na jménu METAL CHURCH stejnojmennou sólovkou (byť neříkám že úplně špatnou). Myslím ale, že i v souvislosti s tím by návrat Mikea Howa stál minimálně za zvážení. Recenzovaná deska si určitě zaslouží důstojnějšího pokračovatele, co říkáte?

P.S. Nedávno vyšlá reedice s několika bonusovými živými skladbami stojí za poslech nejen pro „Neználky“…

 31

Darkmoor

Verdikt

Výborné skladby, rozmanité nálady, úžasný pěvecký výkon Mikea Howa = nejlepší deska METAL CHURCH vůbec!

Hodnocení

Autor
9,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,9 / 10

Další informace

Stopáž: 61:12

Produkce: Paul O´Neill, Thom Panunzio & Kenny Laguna
Studio: Hit Factory, Sterling Sound, Music Storage

www.metalchurch.com

Sestava

Skladby

  1. Gods Of Second Chance
  2. Losers In The Game
  3. Hypnotized
  4. No Friend Of Mine
  5. Waiting For A Savior
  6. Conductor
  7. Little Boy
  8. Down To The River
  9. End Of The Age
  10. Lovers And Madmen
  11. A Subtle War
  12. Low To Overdrive

Diskografie

This Present Wasteland (2008)
A Light In The Dark (2006)
The Weight Of The World (2004)
Masterpeace (1999)
Live Album (1998)
Hanging In The Balance (1993)
Human Factor (1991)
Blessing In Disguise (1989)
The Dark (1986)
Metal Church (1984)