WITHOUT SHAME FESTIVAL XI - Košice, Myslava - 26.dubna 2003

WITHOUT SHAME FESTIVAL XI - Košice, Myslava - 26.dubna 2003

Po niekoľkých akciách vypĺňajúcich medzeru medzi jednotlivými WITHOUT SHAME festivalmi prišiel čas na v poradí už jedenáste pokračovanie a hneď úvodom musím povedať, že zrejme aj posledné. Prečo? Tak to ozrejmím krátkou úvahou na konci tohto reportu. Obsadenie bolo opäť raz kvalitné a očakávalo sa, že každá kapela svoje kvality svojím vystúpením potvrdí. Zabehnutí Myslavskí zvukári, účastniaci sa každej akcie nastavili správny zvuk behom chvíľky a každý sa už mohol tešiť na to, že zvuk bude v Myslave tradične kvalitný (pokiaľ si ho kapela nepokazí sama) a taktiež na prvú vystupujúcu kapelu.

WITHOUT SHAME FESTIVAL XITak ako prví sa s vlastnou súpravou bicích na pódiu predstavili SHIT OF THE PISS, pre mňa neznáma kapela hrajúca hudbu pohybujúcu sa niekde na pomedzí grunge/rocku s občasnými zabrúseniami aj k metalu. Hrali celkom kvalitne avšak mne osobne táto zmes veľmi nechutila, gitara, basa a bicie zas nedávali až tak možností na nejaké širšie plochy, no napriek tomu inštrumentálna zručnosť speváka a gitaristu v jednej osobe dokázala hlavne v tých metalovejších častiach pripraviť poslucháčom zaujímavé chvíľky. Treba ešte spomenúť skutočne originálne použitie ústnej harmoniky v jednej skladbe. V zhrnutí sa jednalo o celkom príjemný rozjazd a prvýkrát si každý mohol všimnúť, že účasť je tentokrát akosi nízka, čo bol fakt, ktorý sa neskôr ukázal ako fatálny...

Po výmene súpravy bicích sa na pódium dostali PROS AND CONS (na obrázku), ktorí so svojím angry-metalom predstavovali pre mňa ďalšiu neznámu. Vcelku mladí chlapci boli inštrumentálne veľmi zručný a ich hudba by sa dala charakterizovať ako veľmi energický thrash/core s prvkami nu-metalu. Sila ich hudby bola pôsobivá, k čomu prispel aj výborný vokál speváka a už spomínané výborné inštrumentálne výkony protagonistov. Na záver zahrali aj cover od SEPULTURY - Troops of Doom, ktorý sa podaril na jednotku a všetkým tak pripravili milé prekvapenie.

WITHOUT SHAME FESTIVAL XIĎalšia kapela reprezentovala drsnejšie death/grindové pole. CRUENT STERCTUARO sa okrem zložitejšieho názvu predstavili zaujímavou zostavou, ktorú tvorili okrem jednej gitary a bicích dve posty basgitary. Už toto a taktiež to, že frontman a ďalší členovia pôsobia v známej kapele NOMENMORTIS sľubovalo veľmi kvalitný set. CRUENT to aj do poslednej bodky splnili, dve basgitary vytvorili zabijácky zvuk spolu s vyspelou hrou frontmana a dobrým nastavením, ktorý ma svojou mohutnosťou pribil k zemi. AK sa k tomu pridá šialená rychlá grindová rytmika, sóla , zabijácke deathové riffy, zlovestný vokál mnohých pôloh vznikne z toho originálna a výsostne kvalitná hudba. Najviac mi utkvel v pamäti riff v strede druhej skladby, ktorý ma doslova pribil a úplne omráčil, určite sa jednalo o jeden z vrcholov večera a dúfam, že sa budem môcť dostať aj k oficiálnemu materiálu týchto borcov.

ERYTROSY sú zabehanou kapelou na myslavskom pódiu a taktiež aj kapelou dobre etablovanou v povedomí tunajších a aj slovenských fanúšikov. To čo opäť raz predviedli sa nedá ináč popísať ako špička slovenského death metalu. Hudba nesúca sa na krídlach absolútne rýchlej rytmiky a precíznych virtuóznych riffov. Ak by som mal osobne k niečomu porovnať tak chvíľami mi ERYTROSY svojimi riffmi a technikou pripomínali MYRKSKOG a ich posledný album Superior Massacre. Bola radosť sledovať zohratosť oboch gitaristov, ako s absolutnou presnosťou hrajú v určitých partoch tie isté komplikované riffy. Aj keď chýbala basgitara chlapci to svojím umením plne vykryli a ukázali sa v najlepšej forme.

WITHOUT SHAME FESTIVAL XIVäčšina ľudí sa tešila na THALARION, s ich melodickým atmosférickým death metalom s prvkami blacku. Kapele síce chýbali klávesy avšak aj tak predviedli absolútne strhujúci set. Opäť precízne prevedenie svojej tvorby, mohutná energia čerpajúca z riffov melodického deathu až k blackovým polohám. Taktiež frontman predviedol celú škálu vokálneho prejavu od spomínaných blackových polôh až k deathovým a taktiež nezabudol na komunikáciu s publikom, čo sa odrazilo vo veľmi priaznivej odozve a pekelnom kotli, kde došlo aj na skoky z pódia. THALARION urobili prierez svojou tvorbou a celé publikum zostalo veľmi vďačné a myslím aj kapela, pretože sa jednal jednoznačne o klimax atmosféry koncertu.

WITHOUT SHAME FESTIVAL XITo sa však nepríjemne odrazilo pri posledných DRACO HYPNALIS predstavujúcich dnes jediných zástupcov českej scény. Ľudia sa začali vytrácať a pomaly v sále zostala len hŕstka fanúšikov. Vôbec celé chovanie fanúšikov z tohto pohľadu mi pripadá nepochopiteľné a hlúpe. DRACO HYPNALIS sa však predviedli v plnom nasadení. Jednalo sa o atmosférický death/black s automatickým bubeníkom, v zostave basa, gitara, spev. To, čo však obaja gitaristi inštrumentálne predvádzali sa vymyká mojmu chápaniu, jednalo sa doslova o smršť riffov, sól a vyhrávok na čo bola radosť pozerať a ešte väčšia radosť počúvať. Po tom, čo DRACO HYPNALIS predviedli v záverečnej inštrumentálke mi zostala len padnutá sánka. Škoda len slabšie nazvučeného a naprogramovaného automatu a dojem by mohol byť oveľa vyšší, inštrumentálne sa vśak jednalo o vrchol a aj záver večera.

Kapely vynikajúce, prostredie taktiež skvelé, zvuk perfektný...a aj tak účasť na tomto koncerte bola najnižšia v histórii festivalov. Neviem, čo to spôsobilo ale takáto ignorácia a skoro nulová podpora týchto akcii vyústila v to, že tento WITHOUT SHAME FESTIVAL je na dlhú dobu posledným ak nie vôbec posledným. Takto chcem poďakovať všetkým, ktorí sa podieľali na organizácii týchto skvelých akcií a ... je len mrhanie slovami na tých, ktorí prispeli svojou neúčasťou k ich koncu.

 Přidejte svůj názor

Arrow