ASMODEUS - Sabat v Carnegie Hall

ASMODEUS - Sabat v Carnegie Hall

ASMODEUS - Sabat v Carnegie Hall

ASMODEUS - Sabat v Carnegie Hall

ASMODEUSDružina kolem dvorního komponisty, kytaristy a zpěváka Miloše Bešty platila vždy za dobře utajené rodinné stříbro. Ať už thrash metalově bouřila při „Prosincové noci blíže neurčeného roku“, křepčila středověký odzemek na oslavě „Návratu krále“, rýpala se v obilných kruzích lichoběžníkového „Vchodu do kruhu“, či v současnějším hávu ulítávala „Na jehlách“, vždycky to bylo se zárukou vysoké nadprůměrnosti, jisté instrumentace a čistého hledí bez poskvrnky jakékoliv podbízivosti. Pravda, čekací doba na novinku se nám ze slibovaných dvou let maličko protáhla, ale nakonec vše dobře dopadlo a my si společně můžeme dát spicha na „Sabatu v Carnegie Hall“. Ve vlastní režii.

Personální kolotoč nerozjel své další zábavné a prodloužené jízdy, takže sestava z „Pichlavé“ předchůdkyně nedoznala žádných změn. Bohužel totéž v bledě modrém platí i o zvuku. Pokud totiž poslední řadovky ASMODEA někde ztrácely body, mohl za to právě nepříliš průbojný zvukový kabátec ušitý v plzeňském studiu AVIK. Tentokráte je to sice o ten pověstný psí chlup lepší, však se také nahrávalo v EX-Aviku, čili jistý posun lze právem předpokládat, ovšem na zázraky nevěřte. Přitom kdo zná uragán, který klatovští dokáží vymačkat z beden při živých vystoupení, jistojistě potvrdí, že oproti nim stříbrný kotouček ukrývá pouze slabý odvárek. Možná s tímto názorem zůstanu osamocen, ale jsem přesvědčen, že dát ASMODEU patřičné zvukové ostří, mohl by se tváří v tvář hrdě postavit třeba i takovým NEVERMORE.

ASMODEUSA kdo na nás tedy už v proslavené hale Carnegie netrpělivě čeká? Proberme si pořadí podle krásy a šarmu, je to sice trochu povrchní přístup, ale ruku na srdce, ani v reálu člověk neposuzuje jinak. V prezidentské loži se tak blahosklonně usmívají „Žraločí oči“. Mají zpropadeně rychlé sloky střídané táhlým refrénem a nejpovedenější melodii i text o strastech vesmírné dlouhověkosti od tradičního „Kosmojehlotepce“ Jana Petrička. V separé dalších hlavounů pak zasedají: úvodní „Kořeny času“, „Nanosferatu“ plný typických Beštovských harmonií, „Živé světlo“ s perfektně zakomponovaným partem trubky hostujícího Lukáše Koudelky, změnami temp na gram přesně vybalancovaný „Závatý svět“, ve svistu zrychleného kardiostimulátoru zrytmizovaná „Mrtvá voda“ a na výtečném motivu čisté kytary sochaní „Turisté smrti“, když refrén připomíná dávné kousky ještě ovlivněné středověkem. Mezi prosté občany tak usedá jen zbytečně přímočarý křik o tom, že „Na řadě je Mars“ a sonda vizionáře do „Toho kdo vidí“. Oba shodně však oblékají čisté límečky a ač výzorem chudší, žádnou ostudu nedělají, nemusíte se obávat.

ASMODEUS se možná vrátili k rychlejší muzice, k thrash metalu, chcete-li. S výjimkou závěrečného „Dědictví“ (což je remake z vlastní dílny starý čtrnáct let a otextovaný ještě Petrem Korálem) však nepůsobí senilně, ba ani trapně nepřežvykují na dávno spasených loukách klasiků. Moderní tvrdá muzika s důrazem na melodii a slušné texty. Takže snad jedině ta půlhodinka hracího času se mi zdá po třech letech čekání poněkud málo, i když uznávám, že rychlá doba žádá i rychlých konců a proto tuhle výtku berte jako hodně individuální. A mimochodem, pořizovací cena 169,-Kč za originální nepálený disk se mi zdá více než příznivá. Nebo vy ještě váháte?

 4

Darkmoor

Verdikt

Stále ještě ukrytá jistota české scény hlásí návrat na hudební kolbiště. Téměř tři roky uplynuly od posledního tance "Na jehlách" a zrychlený a přitvrzený ASMODEUS servíruje svoji vizi soudobého metalu. Nutno mu přiznat, že s grácií a s odzbrojující jistotou kapely která ještě nešlápla vedle.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 33:11

Produkce: Miloš Bešta
Studio: EX Avik, Plzeň

Kontakt: Miloš Bešta + 420 602 249 630

www.asmo.kgb.cz/home.htm

Sestava

Skladby

  1. Kořeny času
  2. Nanosferatu
  3. Živé světlo
  4. Zavátý svět
  5. Mrtvá voda
  6. Turisté smrti (Exitus dignitas)
  7. Na řadě je Mars
  8. Ten, kdo vidí
  9. Žraločí oči
  10. Dědictví (remake 1990)

Diskografie

Pobřeží královny Marie (2023)
Oko Horovo (2017)
Past na Davida Kleinera (2014)
Prosincová noc blíže neurčeného roku (reedice na LP) (2010)
Muka existence (DVD) + CD Bešt of (2008)
Řetěz kritických událostí (2006)
Sabat v Carnegie Hall (2003)
Na jehlách (2000)
Vchod do kruhu (1998)
Příjezd krále... (1995)
Den zúčtování (EP) (1994)
Prosincová noc blíže neurčeného roku (1992)