ROYAL HUNT - The Mission

ROYAL HUNT - The Mission

ROYAL HUNT - The Mission

ROYAL HUNT - The Mission

Královský lov jsem na novotě Mission okusil ponejprv. Vlastně jsem po tomto albu sáhl proto, že je koncepčním příběhem na motivy milené knihy mého dětství – Marťanské kroniky Raye Bradburyho. A vida - nakonec se původní záměr pouze omrknout texty a decentně smočit prsty v hudbě změnil v dlouhotrvající koupel, provázenou spokojeným pochrochtáváním.
Svéráz Královského lovu není vlastně nijak svérazný – kapela produkuje melodický hard rock se stopovými prvky progu a metalu. To by nebylo vskutku nic tak interesantního, nebýt absolutního citu pro skvělé melodie a chytlavé refrény, jaké už dlouho nepamatuju. Sborové party jsou důležitou částí desky – absolutně decentní, nekřiklavé, připravují půdu pro velké exhibice vokalisty Johna Westa. V refrénech se často mnohohlas a jednohlas vtipně doplňují, až to přivolává mrazení. Nehodlám tahat z rukávu jména jednotlivých skladeb a rozplývat se nad nimi, přijměte však mé ujištění, že každý kousek má v refrénu ten nejšpičatější vrchol.

Co by ale bylo platné vsadit všechno na popěvky, kdyby nebylo i něco mezi tím, že? Tedy, drazí marťanologové a královští lovci, to NĚCO tu vskutku nechybí. Písně přecházejí od plouživých cituplných kousků, přes středotempové vály s občasným zážehem kytarového aparátu, až k absolutní výpalům, kterými kytarista sází na korunku alba jeden diamant za druhým. Naprosto rovnoceným soupeřem v instrumentální mlýnici jsou šesti strunám klávesy. V jejich pestrém rejstříku se až na pár výjimek nevyskytují imitace smyčců, nýbrž nejrůznější těkavé efekty, nejednou zavánějící ayreonovským výletem do Elektrického hradu. Neujdete ani typickým progerským honitbám sekermajstra a lorda černobílého klapkostroje (nejprogresivnější tavba Out Of Reach). Z hlediska provedení zkrátka naprostá lahůdka...

Deska je rozdělena do sedmi hlavních oddílů (rozuměj písní), které jsou vždy uvozeny jménem jedné kapitoly z Bradburyho veledíla. Textově pak každý „velký“ song (s výjimkou instrumentálky Out Of Reach, samozřejmě) vychází z motivů příslušné části Marťanské kroniky a rozvíjí je nejrůznějšími asociacemi a variacemi. Mezi hlavními pilíři Mise se však nacházejí ještě menší, drobnější mezihry, které album propojují do jediného celku. Jedná se buď o pozoruhodné zvukové koláže, jako třeba úvodní technická sonáta Take Off, nebo o mini skladby. Royal Hunt naplňují i tyto „vycpávky“ chválihodným množstvím nápadů a hlavně jimi umocňují účinky stěžejních kompozic. Například úvodní klávesový motiv šlapavého šťouchu Surrender se velmi chytře vynořuje z poklidné vsuvky Exit Gravity, načež exemplární přechod do dynamické rockárny zanechává chladnými jen eunuchy. Nebo naprosto geniální propojení něžné Days Of No Trust s divočinou Total Recall – ačkoli je to jing a jang, ty dvě skladby vrůstají plyně jedna v druhou.

Markýruji další překvapení. Pokud máte rádi povedené koncepty, chytlavé melodie a instrumentálně vyzrálý hard rock, nesáhnete u Royal Hunt ani v nejmenším vedle...

P.S. Skutečně se vyplatí poslechnout The Mission až do do poslední vteřiny. Závěr desky je totiž ve znamení totálního depresionismu... HUH!

 Přidejte svůj názor

Marigold

Verdikt

Příjemný melodický rock/metal s poutavým příběhem, silnou atmosférou a výtečným instrumentálním zázemí, to je The Mission. Všem milovníkům vyjmenovaných atributů nutno doporučit!

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,9 / 10

Další informace

Stopáž: 47:30

Produkce: Andre Andersen

Kontakt: Royal Hunt, Majestic Entertainment Inc., 5 Dakota Drive Suite 305, Lake Success, N.Y 11042, USA

www.royalhunt.com

Sestava

Skladby

  1. Take Off
  2. The Mission
  3. Exit Gravity
  4. Surrender
  5. Clean Sweep
  6. Judgement Day
  7. Metamorphosis
  8. World Wide War
  9. Dreamline
  10. Out of Reach
  11. Fourth Dimension
  12. Days of No Trust
  13. Total Recall

Diskografie

A Life to Die For (2013)
Show Me How To Live (2011)
X (2010)
Collision Course... Paradox 2 (2008)
Paper Blood (2005)
Eyewitness (2003)
The Watchers (2002)
The Mission (2001)
Fear (1999)
Paradox (1997)
Live (1996)
Moving Target (1995)
Clown In The Mirror (1993)
Lost of Broken Hearts (1992)