NEMESIS - Goddess Of Revenge

NEMESIS - Goddess Of Revenge

NEMESIS - Goddess Of Revenge

NEMESIS - Goddess Of Revenge

Přiznám se, že o kapele Nemesis jsem se poprvé dozvěděl až při obdržení CD určeného k recenzi. Do té doby jsem z tuzemských speedmetalových skupin zaregistroval pouze SALAMANDRU a jestli jsou i nějaké další, to mi bylo celkem jedno. Import kvalitního speedmetalu z Německa a v posledních letech i z jiných zemí naštěstí stále trvá, a tak člověk neměl důvod pídit se po nějaké tuzemské alternativě. V případě NEMESIS musím ovšem uznat, že v porovnání s onou „zápaďáckou“ konkurencí si stojí více než obstojně.

Není to jen díky povedenému zvuku, který dostal výslednou podobu ve známém studiu Finnvox v Helsinkách, ale zejména díky schopnosti složit a následně zahrát zajímavé kompozice s velmi silnými melodiemi. Samozřejmě, ve speedmetalu dnes těžko najdete nějaké opravdu originální dílko a „Goddess Of Revenge“ není žádnou výjimkou. Naštěstí ale nejsou NEMESIS x-tou kopií HELLOWEEN, nebo GAMMA RAY – jejich tvorba se nese spíš v duchu načančaných kudrlinek a epických výpravných kompozicí ala RHAPSODY. Pravda – orchestrální aranže jsou poněkud střídmější než u italských „Warriors“, ale i tak si jich užijete dosyta. Typické speedové (tzn. rychlé – ang.) kompozice na albu jasně dominují – úvodní „Servant of Will“, rozsáhlá „Mercenary“, naléhavá „Heaven´s Fall“ a „Queen Of Fate“, kde se dočkáte i náznaku „strato-preludování“ – to jsou všechno písně, které fanouška tohoto stylu nenechají chladným – všechna nezbytná klišé (nemyslím to zle) jsou zde obsažena: t-t-t-t-t-t rytmika, bridge před strhujícím sborovým refrénem, bleskurychlé prsty kytaristovy při sólech atd...

NEMESISČlověk si oddychne vlastně jen při instrumentálce „Crystal Eyes“ a epické „Rain“. Nemyslete si ovšem, že hlavní náplní alba jsou nudné závody – kapela ani při těch nejrychlejších pasážích nezapomíná na nezbytné melodično a je jí vlastní i cit pro rytmické a náladové změny skladeb. Takže se rozhodně nemusíte bát nějaké monotónnosti. Co se technického zvládnutí věci týká, tak nemám sebemenších výtek. Kytarista Libor i bubeník Tomáš své nástroje ovládají bez chyby – jak jsou pestré kompozice NEMESIS, tak je pestrá i jejich hra. Nejspíš se někomu nebude ze začátku pozdávat hlas Viléma Majtnera – možná nedisponuje takovou silou a i barva je pro tento žánr poněkud netypická, ale všechno zazpívá bez sebemenčích chybiček či „úletů“, takže to chce jen pár poslechů a na jeho projev si bez problémů zvyknete.

Nahrávka byla zaznamenána po částech v různých tuzemských studiích a vše se poté dalo do kupy v Otter studiu, tzn. doma u kytaristy Libora Křiváka. Při nahrávání byli přítomni zajímaví hosté – např. Ashok na baskytaru ve čtyřech písních, Pavel Švejda na flétnu a Luděk Nechvátal na sólovou kytaru. Veškeré orchestrální pasáže programoval a nahrával Libor a opět odvedl svou práci na jedničku.
Myslím, že „Godess of Revenge“ je jedna z nejvýraznějších speedmetalových desek, které byly v poslední době v Česko-Slovensku natočeny.

V mém soukromém žebříčku to sice ani náhodou neohrozí „Křižáky“ od KREYSONu, ale to je také dáno tím, že dnes už se sotva ve speedu natočí nějaké zásadní a přelomové album. Každopádně nadprůměrné desky stále vycházejí a nahrávka NEMESIS je jednou z nich.

 15

Milda

Verdikt

Kvalitní speedmetalová deska "rhapsoďáckého" střihu. Silné melodie, strhující refrény a výborné instrumentální výkony. Prostě vše, co fanoušek od tohoto stylu očekává, se mu zde dostane měrou vrchovatou.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,8 / 10

Další informace

Sestava

Skladby

  1. The Mission
  2. Servant Of Will
  3. Desert Of Your Sins
  4. Queen Of Fate
  5. Host From Kingdom Of Lion
  6. Rain
  7. Crystal Eyes
  8. Mercenary
  9. Heaven´s Fall
  10. Last Heretic

Diskografie

Goddess Of Revenge (2003)
Kingdom Of Lion (2000)
Nemesis (demo) (1999)
Anno Domini (demo) (1999)