SAXON - Killing Ground

SAXON - Killing Ground

SAXON - Killing Ground

SAXON - Killing Ground

Stýskalo se vám po odbarvené blonďaté mařeně pana Byfforda? Pokud teď spokojeně kýváte, dočkali jste se, protože klasika se vrací na plátna kin, klasika se vrací v těžce kovových důchodkách i do vašich CD přehrávačů. „Křižáci“ přicházejí s další porcí klasického heavy metalu a možná to tentokráte s nostalgií drobátko přehnali. Úvod je skvělý. Válečné intro překryje brnkačka ala MAIDEN,aby mohl být nažhaven první regulérní zásek "Killing Ground". Řezavé riffy zapalují, Biff přidává svou vokální trošku do mlýna, gradace do povedeného refrénu. Ale to ještě není všechno, přichází zlom a otěží se chápe basa famózním sólovým výjezdem, aby opakovaný závěrečný refrén vše navrátil do štípanců kytar a charakteristického frázování. Takhle má vypadat heavy metal hodný starců zralých jako víno! Bohužel tím to celé končí. Následná předělávka letité klasiky "Court Of The Crimson King" od skupiny KING CRIMSON zní ještě alespoň zajímavě. Ovšem od čtvrté věci "Coming Home" není kde brát. Materiál jakoby zploští, nástroje jsou vpuštěny více do prostoru a před užaslými slechy zděšeného posluchače se koná „Nový epochální výlet pana Broučka, tentokráte do osmdesátých let“. Heavy metal byl tehdy ještě v plenkách a celý fór progresivity spočíval ve střídání sloka, mezihra, sloka, refrén, sólo, sloka a závěrečné omílání refrénu do nekonečna. Kouzlo té doby je ovšem nenapodobitelné, tak proč proboha vytahovat i dneska prastaré relikvie?

Pamětníci a kovaní budou spokojeni? Běžte se vycpat! Jakés takés zlepšení zaznamená až předposlední "Shadows On The Wall". Na poměry SAXON ji zdobí experimentální klapky, klidnou sloku střídá bridge plný nervního rytmu zahuštěného zkresleným hlasem, vrcholí v majestátním hymnickém refrénu. Tečka "Rock Is Our Life" je pak pak docela příjemný heavy rock (napočítáme-li příšerný text - ten bolííí!). Ale kde, sakra, zůstal ten našláplý zvuk z úvodu?

Nová Vlna Britského Heavy Metalu tedy vrací úder. Bohužel už není nejmladší a na letošní řadovce nepobrala ani příliš co do krásy. „Sasští orli“ mají v bohaté diskografii samozřejmě mnohem silnější trumfy a tak nezbývá než doufat lepších zítřků. Jen mám trochu strach z Biffovy osobní pozvánky na "Killing Ground"…

 11

Darkmoor

Verdikt

Vynikající úvodní šlehu bohužel střídá reinkarnace heavy metalu bez osvěžení. Není třeba asi dodávat, že "Killing Ground" bude mít v diskografii SAXON několik palců pod míru.

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,2 / 10

Další informace

Stopáž: 49:43

Produkce: Biff Byford & Saxon
Studio: KARO Studios (Brackel/Hamburg – Německo)

www.saxon747.com

Sestava

Skladby

  1. Intro
  2. Killing Ground
  3. Court of The Crimson King
  4. Coming Home
  5. Hell Freezes Over
  6. Dragons Lair
  7. You Don´t Know What You´ve Got
  8. Deeds of Glory
  9. Running For The Border
  10. Shadows On The Wall
  11. Rock Is Your Life

Diskografie

Call To Arms (2011)
Into The Labyrinth (2009)
The Inner Sanctum (2007)
The Very Best Of Saxon 1979 - 1988 (Best Of) (2007)
The Eagle Has Landed (Live - Pt.III) (2006)
Lionheart (2004)
Heavy Metal Thunder (Best Of) (2002)
Killing Ground (2001)
Metalhead (1999)
BBS Sessions/Live At Reading (Live) (1998)
Wheels od Steel/Strong Arm of The Law (1997)
Unleash The Beast (1997)
The Eagle Has Landed (Live - Pt.II) (1996)
Dogs Of War (1995)
Forever Free (1992)
Solid Ball Of Rock (1990)
Greatest Hits (Live) (1990)
Rock´N´Roll Gypsies (Live) (1989)
Destiny (1988)
Rock The Nations (1986)
Innoncence Is No Excuse (1985)
Crusader (1984)
Power And The Glory (1983)
The Eagle Has Landed (Live) (1982)
Denim And Leather (1981)
Strong Arm Of The Law (1980)
Wheels Of Steel (1980)
Saxon (1979)