THE MARS VOLTA - De-loused In The Comatorium

THE MARS VOLTA - De-loused In The Comatorium

THE MARS VOLTA - De-loused In The Comatorium

THE MARS VOLTA - De-loused In The Comatorium

Po překvapivém rozpadu emo-corových AT THE DRIVE - IN v roce 2001, kdy se kapela rozdělila na dva nesmiřitelné tábory, vzniklo na rok a půl po této hodně nadějné kapele citelné vzduchoprázdno. Vedení AT THE DRIVE - IN, jmenovitě pak vokalista Cedric Zavala a kytarista Omar Rodriguez-Lopez zakládají skupinu THE MARS VOLTA, se kterou se chtějí vydat mnohem progresivnějším, mnoha stylům otevřenějším, směrem, než-li dosavadní zbytek. Ten uplatňuje své schopnosti v kapele SPARTA, která je jakýmsi pokračovatelem AT THE DRIVE - IN.

THE MARS VOLTAPlnohodnotný debut, který vyšel v loňském letním období, nese název „De-loused In The Comatorium“ a obsahuje hodně progresivní a dosud nikde neslyšený mix. Corové šílenství se mísí s esoteričností PINK FLOYD, strnulostí RADIOHEAD a divokostí THE STOOGES. Mistrně pospojovaný materiál je plný nepředvídatelných zvratů. Deska je doslova napěchovaná nespočitatelným spektrem nálad, barev a emocí. Hypnotické pasáže plující na klávesových plochách se střídají s techno coreovými nervozními kytarovými výpady, hysterií, jazz rockovými souboji kláves s kytarou, do toho všeho znamenitá rytmika, kde vyniká zejména bubeník Jon Theodore, jehož hru shledávam nedostižnou. Projev zpěváka Cedrica Zavaly je zas něco mezi křikem, kterým se prezentoval u AT THE DRIVE - IN a Robertem Plantem v životní formě. Některé skladby přesahují dýlku deseti minut a každá obsahuje jakoukoliv z nálad od Barrettovské psychedelie, přes srdceryvný rock LED ZEPPELIN, až k šílenství Iggyho Popa tlučícího svou šedesátiletou palicí o nenaštukovanou stěnu. Vše zabaleno do komplikovaných jazz corových postupů a rozpracováno na předlouhých improvizačních prostorech. Klávesové vrnění střídá bleskurychlý corově novovlný riff,  poté se ohlučující vazbení přelije v parádně hypnotizující gilmourovské sólíčko. Nahrávka je opatřená naprosto skvělým a dosud neslyšeným soundem ostrým jako břitva. Naprosto žádné přiblble podlazené kytary, naopak čirost vyznění materiálu zabíjí. Jestliže je někde mezi americkými novými kapelami originalita, pak zde.

Naopak jako slabinu materiálu mohu počítat nedostatek skutečně výrazných prvoplánově líbivých pasáží .Vždy třeba jen sloka, mezipasáž před dlouhým surrealistickým kouzlením, tu zas jen refrén, protože ve slokách jde o vztek. Skladby plynou pořád vpřed, málokterý motiv se opakuje více jak dvakrát. Debut „De-loused In The Comatoriun“ je na poslech hodně náročnou nahrávkou, která se jen sotva někomu dostane pod kůži napoprvé. Album je věnováno kamarádovi Cedrica Zavaly, který v únoru 1996 spáchal sebevraždu. Jedná se o oslavu jeho života jakýmsi koncepčním příběhem, který se pokouší objasnit příčiny jeho jednání. Jde o výlet do myšlení jednotlivce stravovaného nepochopením vlastního okolí.

Po natočení této desky odjeli THE MARS VOLTA celoamerické turné jako support RED HOT CHILI PEPPERS, což už svědčí o určité míře úspěšnosti a očekávanosti souboru. V současné době se kapela nachází ve studiu, kde tvoří následovníka, který by měl vyjít do konce roku 2004. Já osobně se těším, kterým směrem se kapela na své dvojce vydá. I když se spíš domnívám, že s postupem let se bude jejich hudba ubírat rockově tradičnějším (…a to nezastírám, že si to myslím proto, že si to tak přeji…) směrem. Každopádně jde o skupinu, která má to nejlepší ještě před sebou a která drží všechny trumfy pevně ve svých rukách. Záleží jen na nich jak s nimy naloží.

 17

Stray

Verdikt

Originalita každým coulem...

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
9,5 / 10
Čtenáři
8,8 / 10

Další informace

Produkce: Rick Rubin

www.marsvolta.com

Sestava

Skladby

  1. Son Et Lumiere
  2. Inertiatic ESP
  3. Roulette Dares (This Is The Haunt)
  4. Tira Me A Las Araňas
  5. Drunkship Of Lanterns
  6. Eriatarka
  7. Cicatriz ESP
  8. This Apparatus Must Be Unearthed
  9. Televators
  10. Take The Veil Cerpin Text

Jiné pohledy

10 / 10
Nádherne haluzná porcia skvelej muziky. Album, ktorý sa mi snáď nikdy neopočúva. Spolu s A PERFECT CIRCLE absolútna špička tvrdej rockovej hudby v roku 2003.
Rudi | 19. listopadu 2004

 

9 / 10
A dneska tady máme lahůdku - The Mars Volta:
Poznámka na úvod: veškeré ingredience kupujte v emo corových krámcích a celý zákusek pečte v brit popové peci.

Nejdříve se budeme zabývat náplní:
Vezmeme ostré kytarové experimenty dáme je do kovového hrnce a necháme je na mírném ohni změknout tak, aby si ve středu uchovali tuhost, ale na okrajích zvláčněli. Po té si vezmeme nějaké samplíky a otřeme je v hrnci dohladka, za stálého míchání přidáváme jazzové vychytávky. Směs začne paradoxně houstnout a to je chvíle, kdy je nalejeme na první rockový korpus a přiklopíme druhým.
Nakonec je tu poleva:
Připravíme si emocemi nacucané vokály a ušleháme z nich tuhý sníh, ze kterého lžící vybíráme kousky a dáváme do vroucí schýzy povařit. Směs zahustíme hlasovými efekty a necháme vychladnout. Takto vzniklou polevu opatrně rozprostřeme na druhém korpusu a zasypeme nahrubo strouhanou mléčnou psýchou. Nechť vám chutná!
RIP | 27. května 2004