THE CASUALTIES - On The Front Line

THE CASUALTIES - On The Front Line

THE CASUALTIES - On The Front Line

THE CASUALTIES - On The Front Line

Tak, pravověrné pankáče jsme tady ještě neměli. Inu, všechno je jednou poprvé a v případě amerických THE CASUALTIES to i patřičně stojí za to. Kvarteto pořízků se snad největšími číry, co jsem kdy viděl, se na scéně pohybuje už 15 let, tudíž se už dá zařadit do kategorie veteránů. Své postavení čelních představitelů nekompromisního street punku kapela přichází potvrdit s novým, příznačně pojmenovaným albem „On The Front Line“.

THE CASUALTIESPokud je vaší jedinou zkušeností s punkem poslech mediálně profláklých melodických partiček typu OFFSPRING, tak v podobě THE CAUALTIES na vás může čekat velice tvrdé vystřízlivění. Vyhřívání se na pláži a shánění holek na večerní párty v domě bohatých rodičů, nejsou zrovna problémy, které by chtěla tato čtveřice ve své muzice řešit. Už úvodní, vyřvávaný manifest „Casualties Army“ dává jasně najevo, o co tady půjde. THE CASUALTIES jsou „oldskůl“ a to sevšímvšudy. Jejich pojetí punku vychází ze staré britské školy, jejíž hlavními představiteli jsou THE EXPLOITED. Zainteresovaní už jistě tuší, odkud vítr vane.
Příznivci rychlých vypalovaček, s odpovídajícím alkoholicky nakřáplým vokálem, jsou na správné adrese! THE CASUALTIES jsou tím správným masakrem pro vaše uši. Jedna rychlá skladba střídá druhou, bez nějakého místa pro vydechnutí a odpočinek. Jorge, tu místy chlapácky, tu zase nepříčetně uječeně, vyřvává své texty s vydatnou pomocí sborových refrénu. Právě ony dodávají jednotlivým skladbám neuvěřitelný tah na branku a vy máte problémy se ovládnout a nezačít pógovat. Album nemá slabších míst a poslouchá se doslova jedním dechem. Přesto však obsahuje i nějakou tu hitovku. Příklad za všechny - čtvrtá „Criminal Class“ s přímočarým melodickým refrénem.

V textové složce se THE CASUALTIES nikterak nevymykají street punkovému klišé. Jedná se vesměs o kritiku společenských poměrů, antiglobalizační postoje („Leaders Of Today“), kritika médií („Media Control“) anebo dokonce i odsouzení masové pop music („Static Feedback And Noise“). I přestože s mnohými postoji hnutí punk nemusím souhlasit, uznávám, že texty má tato kapela zpracovány na velmi dobré úrovni a v mnoha případech jsou i velmi trefné. Pochválit musím i skvěle vyvedený digipack plný fotografií kapely a pochopitelně i textů. V tomto ohledu se v Side And Dummy Records vytáhli.

Jednoduše řečeno - pokud tuhle nahrávku nevypnete po pár minutách, určitě ji s radostí doposloucháte až do konce. Buď se vám to líbí anebo ne, žádná bezbolestná střední cesta neexistuje. PUNK IS NOT DEAD! Pokud tady budou kapely jako THE CASUALTIES, tak tento letitý výrok bude platit i nadále.

CD k recenzi poskytli Day After records
Day After records

 Přidejte svůj názor

Dalas

Verdikt

Vydatná porce nefalšovaného alkoholického punk/thrash/crust inferna. S těmito kohouty se nudit rozhodně nebudete!

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Produkce: Bill Stevenson, Jason Livermore
Studio: Blasting Room, Ft. Collins

www.thecasualties.net

Sestava

Skladby

  1. Casualties Army
  2. On The Frontline
  3. Leaders of Today
  4. Criminal Class
  5. Tomorrow Belongs To Us
  6. Unknown Soldier
  7. Scarred For Life
  8. Static Feedback And Noise
  9. Media Control
  10. Death Toll
  11. Tragedy
  12. Brainwashed
  13. Sounds From The Streets
  14. We Don't Need You

Diskografie

On The Front Line (2004)
Die Hards (2001)
Who's In Control? (EP) (2000)
Stay Out Of Order (2000)
Underground Army (1998)
V.M.Live (1997)
For The Punx (1997)