David Ferring - KONRAD

David Ferring - KONRAD

David Ferring - KONRAD

David Ferring - KONRAD

Majíce mírnou úchylku pro vše týkající se světu WARHAMMERu jsem pochopitelně skočil po prvním dílu z nové série z „Říše“. Samozdřejmě, stačí se podívat na legrační přebal a hned člověk ví, o čem bude zbytek knihy. Očekávat na poli fantasy něco přelomového či originálního by jistě bylo bláhové, ale očekávat poutavé zpracování bláhové není. Ostatně to v posledních letech více než dostatečně dokázal William King se svou sérií o trpaslíku Gotrekovi. Ten rovněž jen čerpal z již vyčerpaných témat, ale jeho přístupem k tématice, velmi nadprůměrně poutavým stylem psaní a hlavně dokonalým začleněním příběhů do reálií WARHAMMERu vyvolalo u W-pozitivních lidí slušnou mánii. Jak to tedy je se sérií o novém „zachránci“ Říše (zachránce je pochopitelně v závorkách, neb lidstvu jen protahuje agónii)?

Nástin příběhu je zruba tento: Dítě, které nezná své rodiče, žije v bídných podmínkách a otrocky pracuje u rodiny hostinského v jedné odlehlé vesnici v lesích východně od Middenheimu. Postupem času si uvědomuje, že není zas tak obyčejné dítě a zkamarádí se s mladou čarodějkou. Konrad má jakýsi „Jediovský“ dar vidění blízké budoucnosti, který mu pomáhá v bojích. Rodnou vesnici přepadne a vyplení armáda bestií a jediný přeživší obyvatel se vydá hledat štěstí v širém světě a postupně se stává neohroženým válečníkem. Jak se dalo očekávat, nic co by tu už stokrát nebylo. Literární styl Ferringa není ničím nadprůměrným, ale přesto se kniha poměrně dobře čte. Nicméně v prní půli se po dějové stránce mnoho neděje a autor se soustředí na vykreslení svého charakteru, možná až zbytečně obsáhle. S prvním pohledem hrdiny do zrcadla se konečně začne příběh trochu rozebíhat a následné vyvraždění vesnice nepostrádá nepostradatelnou dávku brutality a naturalismu. Další část knihy má slušný spád, který kdyby měla od počátku, mohlo by jít o mnohem lepší dílo. I přes svou zvědavost, jak se bude osud (především těch vedlejších) charakterů vyvíjet dál a jak se vyvine nevyhnutelná konfrontace se světem Chaosu, nemyslím, že by serie Konrád měla nějak vybočit z průměru.

Fandové všeho, co nese licenční znaky Games Workshopu, si knihu nejspíš přečtou nezávisle na mé kritice. Ostatním lidem, kteří dosud k tomuto světu nepřičuchli, knihu Konrad příliš nedoporučuji a od hodnocení nechť si raději ještě dva bodíky odečtou. Kdyby jste se však přeci jenom chtěli podívat do světa WARHAMMER, doporučuji již zmíněného „Zabíječe Trolů“ (nedávno znovu vydaného), nebo některou ze zbírek povídek („Říše Chaosu“, „Vlčí jezdci“). Tudy vedou mnohem kratší cesty do Říše.

 3

Manatar

Verdikt

Konvenční fantasy příběh o dalším z nespočetně dlouhé řady neohrožených válečníků. Kniha, která na sebe upoutá spíš podtitulkem WARHAMMER, než svým obsahem.

Hodnocení

Autor
5 / 10
Redakce
-

Další informace

David Ferring: KONRAD
Přel.: Martin Bodlák
Obal.: Karl Kopinski
Frenštát pod Radhoštěm:
Polaris, 2004. 238 s.
ISBN 80-7332-041-X