THE VISION BLEAK - The Deathship Has An New Captain

THE VISION BLEAK - The Deathship Has An New Captain

THE VISION BLEAK - The Deathship Has An New Captain

THE VISION BLEAK - The Deathship Has An New Captain

Tieň povstal a odniekiaľ sa vynorila nová hudobná formácia, ktorej jadro tvoria dve osoby Allen B. Konstanz a Ulf Theodor Schwadorf...To druhé meno by mohlo byť povedomejšie v súvislosti s pochovanými emóciami EMPYRIUM. Už štylizácia vzhľadu do retro horor štýlu prelomu 19-tého až 20-teho storočia vzbudila u mňa záujem a očakávania.

Výpravný hlboký hlas starca doprevádzaný temným klavírom uvádza do deja albumu. Úvod je naďalej vystupňovaný ženskými vokálmi, prvými údermi gitár bicích a nezbytným smiechom... Hradba gitár, temné klávesy, svižná rytmika, hlboký čistý vokál, jednoduché melódie povedú nocou živých mŕtvol. Dômyselne zakomponované party osamotených bicích, basgitary, či akustiky a spevným refrénom s doplnkom ženského vokálu, vytvárajú silné dojmy. Slušný kovový rozbeh pokračuje v podobe „Wolfmoon“, ktorá je ďalšou vynikajúcou skladbou, rytmicky pomalšou a opäť namiešanou z ingrediencíí, ktorými ovplývala úvodná (z albumu moja temer najobľúbenejšia). Temné klávesy, hlboké melodické vokály, nezbytná chvíľami gotická atmosféra, popritom však dostatok údernosti podporenej masívnym zvukom. Takúto vysokú úroveň si album drží v celej svojej dĺžke. Aj keď prísady na jeho stavbu sú veľmi jednoduché až primitívne, poskladané je to pútavo a plne slúžiac zámeru s akým bol nahraný. Jednotiacim elementom zostáva stála hororová atmosféra, s ktorou to ale duo Konstanza a Schwardorfa vôbec nepreháňa, ale užíva ju rozumne, kombinuje s ľahšími časťami a hrubou tvrdosťou.

Všetky skladby ovplývajú zaujímavými momentami, či už hitová „The Grand Devilry“ , melancholická „Metropolis“ , s nádychom symfonickosti a opernými vokálmi „The Deathship Symphony, alebo najmrazivejší kúsok v podobe príbehu o „Elizabeth Dane“  večne upierajúcej svoj zrak do temných hlbín mora v rozkladajúcom sa vraku... Ako som už spomínal, čo sa inštrumentácie týka tak THE VISION BLEAK nevytvorili žiadne technické dielo, gitary balansujú v rockových až typicky deathových riffoch na hranici primitívnosti, ale v kombinácii s ostatnými nástrojmi, klávesami, samplami klasických nástrojov, hutnosťou a veľmi dôležitým citom pre melódiu vytvárajú slušný a zaujímavý celok, ktorý (snáď) neomrzí a pritiahne k sebe hneď na prvé počutie.

Verdikt? Myslím, že nikto nemusí smútiť za rozpadlým EMPYRIUM, pretože toto zoskupenie predstavuje nemenej kvalitný celok a ukazuje ako sa má robiť úderná a atmosférická hudba na podklade hororových tém.

 5

Arrow

Verdikt

THE VISION BLEAK nahrali veľmi zaujímavý album, úderný no pritom ovplyvajúci chvíľami až desivou goticko/hororovou atmosférou. Inštrumentálne jednoduché, no kompozične a zvukovo zaujímavé dielo.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
7 / 10
Čtenáři
8,3 / 10

Další informace

Stopáž: 41:13

www.visionbleak.de

Sestava

Skladby

  1. A shadow arose/Night of the living dead
  2. Wolfmoon
  3. Metropolis
  4. Elizabeth Dane
  5. Horror of Antarctica
  6. The Lone Night Rider
  7. The Grand Devilry
  8. Deathship Symphony

Jiné pohledy

7 / 10
Zajímavý koncept nalepený na (téměř) "metallikovské" riffy. Poslechněte si čtyřku a uslyšíte o čem mluvím. Nicméně... album se dobře poslouchá, i přes svou menší monotonnost nezačne nudit a člověk bez problémů vydrží až do konce. Pro večerní příjemný strach na samotě u lesa je to dokonalý soundtrack.
Milda | 19. října 2004

 

7 / 10
V krovech praští, vrány krákorají, víka rakví se s výhružným skřípěním odsouvají, spoře oděné děvy převalují se na lůžku, očekávajíce ostré zuby milencovy... Huhu, do přístavu vplouvá umrlčí koráb s černými plachtami... ochlazuje se a ulicemi valí se funebrální mlha... THE VISION BLEAK je hodně zajímavá a v rámci možností originální gothic metalová kapela, která si velice zakládá na kýčovitosti a černobílé stylizaci. Skvělý hutný zvuk kytar, jednoduché laufy, klávesové efekty jako ze starých horrorů, epický a hluboký mužský vokál, silný ženský zpěv. Texty inspirované starými horrorovými klasikami. Kdyby celý materiál nebyl monolitický a plochý jako heroický náhrobek Lumírovců, hodnotil bych mnohem výše. THE VISION BLEAK připomínají bigbítový klon MOONSPELL, baví svým nadhledem, ale po chvíli nudí svou jednotvárností. Vzhledem k atmosféře ale doporučuju...
Marigold | 21. června 2004