TODAY IS THE DAY - Kiss The Pig

TODAY IS THE DAY - Kiss The Pig

TODAY IS THE DAY - Kiss The Pig

TODAY IS THE DAY - Kiss The Pig

Pobozkaj prasa? Neúplatní bojovníci TRIBE AFTER TRIBE pred pár rokmi hádzali „perly sviniam“, ale toto tu bolo naposledy cca pred 2000 rokmi, keď v jednu noc Judáš pobozkal isté prasa...TODAY IS THE DAY si od svojho vzniku vyslúžili rešpekt a uznanie podzemia ako nekompromisná radikálna formácia, produkujúca špecifickú minimalistickú nádielku s rovnakým zastúpením brutality i emócií(odmysliac si nevydarený zvukový záznam na Live Till You Die, pri ich cover verzii „Wicked Game“ Chrisa Isaaca musia naskočiť zimomriavky každému).

Podľa posledných rozhovorov s frontmanom a ideovým otcom TODAY IS THE DAY Steve Austinom sa dalo tušiť, že novinka bude mať (nielen) politický podtext. „Kiss The Pig“ tak dominuje predovšetkým zúrivosť a bes, pričom emotívna zložka ich hudby bola spolu s melódiami podstatne zatlačená do ústrania. Jednotlivé kúsky na „Kiss The Pig“ si až na výnimky celkom určite nezapamätáte. Trochu volnejšie poňali TODAY IS THE DAY až predposlednú gradovanú „Bee’s Wax And Star Wars”. Atmosféra a emócie dostávajú priestor až v úvode napätej poslednej veci „Birthright“, ktorá sa ťahá k jedenástim minútam a skrýva ešte niekoľko krátkych nášupov. Krátkym úderným songom v tradičnom obsadení nástrojov gitara, basa, bicie (+tradičné sample a skreslenia) prídu na chuť dlhodobí fans, odozvy sa „Kiss The Pig“ dostane aj od jednotlivcov jazdiacich na brutálnom noise HC/punk, grinde core, či cruste. Ústrednou témou je politika USA (nielen) v Iraku, pričom Austin rozvíja dôsledky a súvislosti s 11. septembrom i pôsobením USA pred touto udalosťou. Po názorovej stránke boli TODAY IS THE DAY vždy veľmi radikálnou záležitosťou, takže Austina nemožno obviňovať z nechutného kalkulu pána Springsteena a jemu podobných. Je zábavné sledovať ako sa mentálne menej výkonný prvý muž sveta a jeho administratíva stali objektom nenávisti rovnako radikálnych pravičiarov, či ultra ľavicových hnutí. Austin napriek vskutku extrémnym názorom rozhodne nepatrí medzi typických paranoidných týpkov splietajúcich konšpiratívne teórie.

Ak v hudbe hľadáte vysoké umenie, kladiete nároky na inštrumentálnu zdatnosť a kvalitný zvuk, najlepšie urobíte ak na „Kiss The Pig“ zabudnete. Naopak, ak milujete inteligentné extrémy, TODAY IS THE DAY nahrali poctivý priamočiary album, ktorý vás určite nesklame. A my ostatní, lietajúci kdesi uprostred, neurobíme chybu ak „Kiss The Pig“ venujeme zopár vypočutí a myšlienok. Napokon, veď keby na amerických školách deti namiesto tradičnej prísahy o bohu a vlajke odriekavali text zo záveru „Birthright“: „I am a citizen of The United States Of America. I will not stand for tyranny and threatory in this world. This is my code, I will not break it. I will defend this words with my life...“, všetko by bolo inak.

CD k recenzi poskytli Day After records
Day After records

 4

Radicalcut

Verdikt

„Kiss The Pig“ dominuje predovšetkým zúrivosť a bes, pričom emotívna zložka ich hudby bola spolu s melódiami podstatne zatlačená do ústrania. Ak milujete inteligentné extrémy, TODAY IS THE DAY nahrali poctivý priamočiary album, ktorý vás určite nesklame.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 36:32

www.todayistheday.org

Sestava

Skladby

  1. Why They Hate Us
  2. Kiss The Pig
  3. Mother’s Ruin
  4. This Machine Kills Fascists
  5. Outland
  6. Don’t Tread On Hope
  7. Sympathy Junky
  8. Platinum Pussy
  9. Train Train
  10. Bee’s Wax And Star Wars
  11. Birthright

Diskografie

No Good To Anyone (2020)
Animal Mother (2014)
Pain Is a Warning (2011)
Axis Of Eden (2007)
Kiss The Pig (2004)
Sadness Will Prevail (2002)
Live Till You Die (2000)
In The Eyes Of God (1999)
Temple Of The Morning Star (1997)
Today Is The Day (1996)
Willpower (1994)
Supernova (1993)