MEGADETH - The System Has Failed

MEGADETH - The System Has Failed

MEGADETH - The System Has Failed

MEGADETH - The System Has Failed

Kdyby někdo vyhlásil soutěž o Plechovou hubu aneb Nejzábavnější žvásty metalových ikon, kdo myslíte, že by shrábnul první cenu? Adeptů je pochopitelně celá řada. Na mysl se dere metallicovský čertík Bertík Ulrich, vzpomeňme některé z jeho nesmrtelných slovních výronů, a zdaleka nejen v kauze Napster. Nebo třeba takový fotřík satanáš Benton? Kam se poděly řeči o sebevraždě v kristových letech? Či snad přizpůsobivý dědeček Ozzy se svou dokonale americkou rodinou? Vždyť i jemu vyšel z úst nejeden parádní slint. Vítěze si tipnout netroufám, ovšem chci poukázat na ještě jednu hodně povedené figurku. Ano, náš kačer Donald Mustaine by mohl být právě tím pověstným zrzavým koněm v pelotonu zúčastněných.

MEGADETH Pamatujete na informační lavinu, která postihla všechny myslitelné i nemyslitelné kanály po oznámení konce MEGADETH v březnu až dubnu roku 2002? O záhadné nemoci nervů, která  údajně mozek souboru postihla, se naspekulovalo dost a dost, jisté je jen, že hlavně díky jejímu zavinění se Megaděd odporoučel do propadliště dějin. Ale nic se nejí tak horké, ani dražba všech Mustainových kytar. Vyšly remastery z rukou samotného principála, později bylo ohlášeno sólové album, které však nakonec čeká na smetanu pod osvědčeným logem s portrétem Rattleheada. Skeptik si jistě pomyslí něco o šikovném marketingu a promyšlené snaze zvýšit rozpadem poptávku po aktuálně upravených starých nahrávkách; optimista radostně promne ručky nad novým galapředstavením jen tři roky po posledním studiovém zápise o „Potřebách hrdiny“; dislektik nachystá psací potřeby; slepec brýle proti slunci.

Dave uzurpátor ukuchtil nový materiál osamocen. Do studia sice přizval nejen dva novice v osobách basisty Jimmieho Sloase a bubeníka Vinnieho Colaiuta, nýbrž i starého parťáka Chrise Polanda, výsledek však odpovídá spíše sólovému projektu. A to především v partech sólových kytar. Ne že by snad sóla chyběla, jen je jasně cítit, kde přiložil ruku k dílu Poland a kde zůstal mistr Mustaine osamocen a cituje z učebnic prstokladů metalu osmdesátých let. Jinak je totiž novinková kolekce poskládána skutečně lišácky. Cokoliv si od kapely přejete, cokoliv jste v minulosti preferovali, to vše pěkně pohromadě nabízí „The System Has Failed“. Návrat ke kořenům s „Hrdinou...“ rozhodně nebyl příliš sťastným krokem a tak zákonitě musela na přetřes přijít otázka, kudy dál. Co vlastně fanoušci od MEGADETH očekávají? A protože na podobné otazníky existuje odpovědí jako je máku ve společném jmění manželů Emanuelových, je snaha o co nejširší záběr na novince pochopitelná. Ke srovnání nám postačí úvod. Smršť „Blackmail The Universe“, která by se rozhodně neztratila na žádné desce z úvodu kariéry souboru, střídá nejhitovější položka alba „Die Dead Enough“ a svým doslova „vlezlým“ (v dobrém!) refrénem dává vzpomenout na nejlíbivější položky takové „Youthanasie“. S trojkou „Kick The Chair“ řadíme opět vyšší rychlostí stupeň, je trochu nudnější, naštěstí už čeká vypečený „The Scorpion“, pro změnu stylově připodobněný ke „Countdown To Extinction“. Že se vám to zdá jako podezřele divoká jízda? Kolotoč ještě zdaleka nezastavil. Po promyšlenější „Tears In A Vial“ a intru „I Know Jack“ totiž přichází něco, z čeho staroba doslova stříká - „Back In A Day“ se snad nevešla na debutovou desku, protože zvukem i „promyšleností“ jasně evokuje dřevnost „Killing...“. Nevídáno! Naštěstí „Something I´m Not“, i když v ní vlastně o nic nejde, skupinu alespoň znovu posouvá do ne tak vzdálené minulosti (i když to hammeringové agro sólo bolí!). „Truth Be Told“ má baladické sloky a „rovný“ refrén, vzájemné výměny fungují bezvadně. „Of Mice And Men“ jako další typickou megadeťárnu vystřídá instrumentální vyprávění „Shadow Of Death“ a to už jsme na samém konci, kde Dave procedí mezi zuby „My Kingdom Come“. Není to špatná deska, jen mi přijde drobet křečovitá.

K očekávanému reunionu v nejslavnější sestavě (Mustaine, Friedman, Ellefson, Menza) tedy nedošlo! ZATÍM nedošlo. Moc bych se nedivil, pokud se navíc deska neprodá jak firma nakáže, kdyby všechny soudní spory byly zapomenuty, rozčepýření kohouti si znovu padli do náručí a my tak mohli přivítat megahochy na „zaručeně kamarádském“ comebackovém turné. A dolárky, vy se kutálejte. Takový je totiž hudební trh, tak funguje nabídka a poptávka. Chtěli jste zpátky MEGADETH, máte je mít. Snad vám nepůjdou proti liščí srsti. Ebonitové tyče bych však raději do rukou nebral.

 51

Darkmoor

Verdikt

Jak máte MEGADETH nejraději? Rychlé a útočné? Thrashově flusající? Nebo s melodickými refrény? Tady by si na své měl přijít každý, jen ty výstupy sólové kytary jsou v porovnání s virtuózní minulostí (a je jedno, jestli se jmenovala Friedman nebo Pitrelli) občas jaksi zastarale uprděné...

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
7,2 / 10
Čtenáři
7,6 / 10

Další informace

Stopáž: 48:26

Produkce: Dave Mustaine a Jeff Balding

www.megadeth.com

Sestava

Skladby

  1. Blackmail The Universe
  2. Die Dead Enough
  3. Kick The Chair
  4. The Scorpion
  5. Tears In A Vial
  6. I Know Jack
  7. Back In The Day
  8. Something I'm Not
  9. Truth Be Told
  10. Of Mice And Men
  11. Shadow Of Death
  12. My Kingdom Come

Jiné pohledy

7,5 / 10
Je fakt, že Dave Mustaine to sám se sebou asi nikdy neměl zrovna nejjednodušší. Muziku ale se svojí megasmrťáckou kompanií dokázal téměř vždy produkovat výbornou (někdy dokonce navýsost – viz. album „Rust In Peace“, výjimečně i poněkud na pytel – viz. album „Risk“) a „The System Has Failed“ tím pádem nejspíš nemohlo dopadnout jinak, než jako průměrná nahrávka MEGADETH, tj. rovněž na výbornou. A mimochodem, skladba „Back In The Day“, když už jsme u toho, mi silně připomíná německé X-WILD a Mustaine v ní jejich uchraptěného zpěvák Franka Knighta.
Louis | 27. června 2005

 

7,5 / 10
Po personálnych kotrmelcoch, veľkohubých mediálnych vyjadreniach a pokusoch o thrashový návrat v podobe nemasného-neslaného „Hrdinskeho“ albumu, prichádza potomok Metallica, Dave Mustaine s novým albumom zoskupenia MEGADETH. Aj keď popravde ukuchutene vo väčšej miere samotným šéfkuchárom a poskladaným z toho najlepšieho čo vzniklo v medziobdobí „Rust In Peace“ – „Youthanasia“. Chytľavé melódie, klasické vyhrávky a typický cez zuby cediaci spev. Skladby ako „Blackmail The Universe" „Die Dead Enough“ či The Scorpion“ milovníkov staršej tvorby určite nesklamú. Mne osobne príde ako príjemný návrat do zlatých dobrých čias a vrcholnej formy MEGADETH. Absenciu nádherných sól Martyho Friedmana však nenahradilo ani angažovanie strateného syna Chrisa Polanda.
“The System Has Failed“ je dobrým retrom pre všetkých znechutených industriálnymi experimentmi (“Risk“), očakávajúcich typický album kapely.
Jeremy | 14. září 2004

 

7 / 10
Comeback Mustaineho MEGADETH je typickým albem kapely. Nenajdete na něm byť jen sebemenší náznak aplikace něčeho nového. Takže se jedná znovu o klasický americký hevík do kterého se postupem let parta okolo problémového zrzka vyvinula z celkem razantních thrashových počátků. Deska na rozdíl od svého předchůdce "World Needs A Hero" obsahuje několik povedených skladeb. Tak například jednoznačná hitovka "Die Dead Enough" , která by dozajista patřila k nejsilnějším skladbám na třech melodických albech natočených po "Rust In Peace", nebo svěží metalový úprk inklinující k 80-tým letům "Back In The Day". Líbí se mi riffořežba "Kick The Chair" či výpravně pojatá "Tears In A Vial". Na druhou stranu je album od osmé skladby naprosto prázdné a vyčichlé, postrádající ve svém závěru jakýkoliv záchytný bod. Takže závěrem - nový MEGADETH ano i ne! Několik skutečně silných skladeb proti neskutečně nudné druhé půlce, nad vším pak příchuť jakéhosi slepence či vymetení šuplíku ze všech období existence souboru. Ta sedmička je maximum.
Stray | 13. září 2004

 

7 / 10
V podstatě už ani není co dodat. Darkmoor to vystihl skutečně mistrovsky. "The System Has Failed" je flexibilní a maximálně kompatibilní deska, do který snad neflákne řetězem vůbec nikdo. Jen bych doplnil že mě osobně nejvíc bere právě návrat do prehistorie v podobě Back in the Day.
Louža | 9. září 2004

 

7 / 10
Zrzavý floutek Mustaine je skutečně kašpar k pohledání. Už se mi ani nechce pátrat po rodokmenu tohoto alba, protože je zastřen tolika veletoči a legendami, že původního smyslu nahrávky by se člověk nedopátral. Ale budiž. Kotouč tu je, má cejch MEGADETH, tudíž – kam s ním? Po předchozí nehrdinské fošně, která mě osobně dost zklamala, se jedná o okatý výlet do historie. Některé riffy jsou krajně podezřelé. I celé písně jsou krajně podezřelé. Jako by kdosi otevřel hrobeček 80. let a resuscitoval stále čilou mrtvolku megadědka ve vší parádě. Poslech je to výživný, zábavný (s výjimkami některých křečovitých opusů, které svou riffovou bezradností a zatnutostí připomínají album minulé). Naproti tomu však System obsahuje dost zábavných (chytlavých i tvrdých) pecek, pro které stojí za to desku vyslechnout. A pro které se k ní budete rádi vracet. Jenže... všechno je to sázka na jistotu a přesně jak napsal Darkmoor – vyznívá poněkud křečovitě. Ne moc, ale přece.
Marigold | 9. září 2004