AGATHODAIMON - Chapter III

AGATHODAIMON - Chapter III

AGATHODAIMON - Chapter III

AGATHODAIMON - Chapter III

AGATHODAIMON představují v zaprášených grimoárech temných šéfkuchtíků skutečně delikatesní gothic – blackovou pochoutku, kterou pravý labužník staví i nad načinčané krvavé dortíčky Cradle Of Filth a Dimmu Borgir. Ačkoli jest to tvrzení samozřejmě záměrně provokativní, dost zavádí od srdce temnoty. Agathodaimon produkují hodně odlišnou odrůdu metalu, zdaleka ne tak zahlcenou magickými klapkostroji, zborcenými strunami a zvučnými plechárnami. Tahle německo – rumunská sebranka bazíruje maximálně na kytarovosti a technické propracovanosti.

AGATHODAIMONChapter III je interesantní dílko, které se láme do dvou částí. Na té první dojdou k nasycení zejména lačné tesáky divé black metalové zvěře. Agathodaimon kují melodický a atmosferický černý kov, jaký mi začíná na scéně v takové čistotě a nádheře chybět. Trashově naštěkané sekery se co chvíli pustí do divé kvílivé jízdy, bicí zapošívají baldachýn noci svým pravidelným pulsem. Přechody z hutných meziher do mohutných prasopalných jízd jsou dotažené do absolutní preciozity, zvuk je z kategorie křišťálových a přitom plastických... Klub přátel staromódní rakvařiny se nabaží zejména v prvním kousku „An Angel´s Funeral“, to druhý zářez na hrobníkově lopatě, nazvaný „Spirit´s Soldier“, prezentuje démonické těleso naladěné do progresivnějších vln. Klávesové preludium lemované Sathonysovým chrchlání hodně připomene Dimmu Borgir, následná parádní kytarová i rytmická práce, která lascivně koketuje s doom metalem, trashem i gotikou však naplno prozrazuje naturel svých tvůrců. V parádní jízdě „The Ending Of Your Yesterday“ dostává zase silnější obrysy gotický andílek, který kapelu věrně provází – krom svištivých kytar si stále častěji bere slovo i melancholický čistý mužský zpěv.

Od „Past Shadows“ jakoby nám hrála jiná konstelace Agathodaimon. Skřípavý riff a progresivně hopsavá rytmická sekce stáčejí kormidlo do doom / gotických vod. A stejně jako v černém moři i tady si Agathodaimon vědí stoprocentně rady. Chytré mixtury upěnlivých pasážích s blackovým krakorem a rockově melodických zpěvných partů dávají dohromady lahodný atmosferický koktejl, který ocení každý, kdo rád špacíry za soumraku a meditace za svitu svic. Jako noční slunce stříbrně září instrumentální vyzrálost téhle smečky, stejně tak cení zuby naprostá kompoziční jistota a schopnost posluchače neustále udivovat novým, temný, vzrušujícím...

Slov bylo dost. Třetí kapitola Agathodaimon je vrcholným dílkem, kánonem pro každého, kdo má rád vyvážené stylové mixtury, uplakané tváře z bělostného mramoru, náhrobky laskané měsícem a noční dumky... A víte co? Zbytek si vymyslete sami. Za svitu svic a inspirativního objetí téhle fantastické desky Vám to půjde samo...

 1

Marigold

Verdikt

Třetí kapitola Agathodaimon je vrcholným dílkem, kánonem pro každého, kdo má rád vyvážené stylové mixtury, uplakané tváře z bělostného mramoru, náhrobky laskané měsícem a noční dumky... A víte co? Zbytek si vymyslete sami.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,4 / 10

Další informace

Stopáž: 42:48

Produkce: Kristian „Kohle“ Kohlekeller
Studio: Kohlekeller Studios, Seeheim

www.agathodaimon.de

Sestava

Skladby

  1. An Angel´s Funeral
  2. Spiritsoldier
  3. Paradise Beyond
  4. The Ending of Yesterday
  5. Past Shadows
  6. Yesterday´s Reprise
  7. Departure
  8. Sacred Divinity
  9. Burden of Time

Diskografie

Phoenix (2009)
Serpent's Embrace (2004)
Chapter III (2001)
Higher Art of Rebellion (1999)
Blacken The Angel (1998)
Near Dark (1997)
Carpe Noctem (1996)