PEDRO THE LION - Achilles Heel

PEDRO THE LION - Achilles Heel

PEDRO THE LION - Achilles Heel

PEDRO THE LION - Achilles Heel

Američtí písničkáři PEDRO THE LION nejsou na nezávislé kytarové scéně žádnými nováčky. Jejich novinka „Achilles Heel“ je již pátou řadovkou a stejně jako její předchůdci, obsahuje značnou dávku uplakané melancholie. Rockové písničky jsou zde přehrávány ve velmi poklidném, snivém stylu. Poloakustické skladby převážně velmi pomalé, upomínají na tvorbu britských COLDPLAY (zejména pak vokál Davida Bazana), či při občasném zvýšení napětí se zde setkáme se strnulou nervozitou RADIOHEAD tak, jako je tomu třeba hned v úvodní „Bands And Managers“.¨

PEDRO THE LIONNarozdíl však od svých mnohem známějších (a řeknu to bez obalu – mnohem lepších) kolegů postrádají PEDRO THE LION skutečně výrazné, dlouhověké skladby. Posluchač musí děkovat za každé zvýšení tempa či mírnou gradaci v refrénech, které jsou od slok ve většině skladeb k nerozeznání. K nejpovedenějším položkám tudíž řadím ty nejrychlejší. Tedy dvě střednětempé hitovky „Foregone Conclusions“ a „Discretion“, doplněné o celkem netypickou píseň ve stylu newyorských THE STROKES - „A Simple Plan“. Dále pak snad ještě příjemná ostrovní kytarová popina „Transcontinental“ ve stylu BLUR a atmosférická skladbička s Frusciantovsky vyzdviženou kytarovou linkou - „Arizona“. Zbytek alba se však slévá do jednolité a notně umírněné zvukové hmoty. Komorní slušňácké album působí velmi nudně a bez potřebné dynamiky. Nejslabší okamžik se však nachází až v jeho úplném závěru v podobě skladby „The Poison“. V té postrádám jakýkoliv náznak melodie a hlavně chuti po hraní. Jde jen o jakési sténání doprovázené laksními údery do strun akustické kytary. A tak mne zde napadla podobnost se scénou z jednoho příběhu českého filmu „KNOFLÍKÁŘI“, kde životem zdeptaný mladík přehrává svou tvorbu psychiatrovi. Díky skladbám zmiňovaným v této recenzi v pozitivním smyslu se však nahrávka od PEDRO THE LION udržuje zuby nehty v slabším průměru bodovací stupnice.

CD k recenzi poskytli Day After records
Day After records

 Přidejte svůj názor

Stray

Verdikt

Americká kapela hrající britský kytarový pop, ve všech směrech však zaostávající za lídry žánru. Téměř výhradně akustické melancholické rockové album pro intelektuálně zaměřené jedince.

Hodnocení

Autor
4 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 38:18

Produkce: Dave Bazan & TW Walsh

www.pedrothelion.com

Sestava

Skladby

  1. Bands With Managers
  2. Foregone Conclusions
  3. The Fleecing
  4. Discretion
  5. Arizona
  6. Keep Swinging
  7. Transcontinental
  8. I Do
  9. A Simple Plan
  10. Start Without Me
  11. The Poison

Diskografie

Achilles Heel (2004)
Control (2002)
Winners Never Quit (2000)
The Only Reason I Feel Secure (1999)
It´s Hard To Find A Friend (1998)
Whole (EP) (1997)