DO OR DIE - The Meaning Of Honor

DO OR DIE - The Meaning Of Honor

DO OR DIE - The Meaning Of Honor

DO OR DIE - The Meaning Of Honor

Tak s touto pulzující žílou plnou čerstvě okysličené energie jsem se poprvé setkal, když předskakovali legendárním PRO-PAIN. Tenkrát si mě jejich živelný, dynamický a hlavně naplno prožitý set získal a já skupině zobal z ruky. Známou pravdou ale je, že právě kapely jejich stylu jsou na živo zpravidla mnohem lepší nežli ze sluchátek. DO OR DIE mě ale příjemně překvapili i na CD nosiči.

DO OR DIE Na hlavní tah celého CD vás zavede nenápadná španělská kytarová folkovka „La Musica de la Bella Famiglia“ s procítěným horkokrevným temperamentem zamilovaných toreadorů, která ústí k diametrálně odlišnému hudebnímu proudu - těžkotonážnímu metalickému hard coru s dvojzápřahem kytar i mikrofonů. Skupina staví hlavně na úderných melodických kytarách a dvou důstojně nasraných řvounech, kteří se navzájem doplňují. Možná by bylo zajímavější více experimentovat se vzájemně se překrývajícími zpěvy. Ty jsou využity jen v první písničce, která se stala jednou z mých nejoblíbenějších na CD. Takových silnějších kousků je ale na „The Meaning Of Honor“ více. Objevují se zde ovšem i pecky, které se sice příjemně poslouchají, nicméně zlehka prosviští kolem vás a nic nezanechají. Dobrým nápadem se zdají být akustické přestávky, které DO OR DIE posluchačům sem tam dopřejí, aby se mohli vzpamatovat a připravit na další přijímání následující hutné HC řezničiny. Další mojí oblíbenkyní se stala přímočará „mešinoidní“ houpavá vypalovačka „The Winning Card“, jež startuje s všedrtící silou, škoda jen, že si své tempo neudrží po celou dobu. To je vůbec element, který live verze DO OR DIE měla - na CD nosiči jejich pecky znějí o poznání utahaněji. Trojici písniček, která mi přirostla k srdci těsněji než ostatní, uzavírá „Bella Famiglia“ - mimochodem přesně toto dvousloví má obrovským ozdobným písmem vytetováno zpěvák Chris Michez na předloktí. Je to krátká, ani ne dvouminutová úderka s pěkně jedoucí dvojšlapkou, k níž skupina spáchala dokonce i videoklip. Po většinu poslechu máte dojem, že posloucháte dobře jedoucí instrumentální stroj. Vše zapadá. Válce pulzují nahoru a dolů, ozubená kola se vesele protáčí a obrovský buchar v pozadí udává rytmus celému tomu rámusu. Trochu mě jen mrzí, že v celém soukolí není víc osobitosti - vše funguje, ale nic není nového. Páni konstruktéři krom výtečného zpracování nezapracovali do mechanismu moc neokoukaných principů, nově patentovaných součástek či technologických postupů.

 2

RIP
RIP

Verdikt

Samorost, který zakořenil v old-school hard coru, kmen byl přichycen ke kovové tyči, aby keřík mohl růst přímo a rovně. A opravdu vyrostl krásný bujný stromek, co se má zvesela k životu. Škoda jen, že není naroubováno něco navíc, co ostatní podobné rostlinky nemají. Botanikové libující si v řízných metal-corových křovinách však budou navýsost spokojeni.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 31:49

www.doordie.be

Sestava

Skladby

  1. La Musica De la Bella Famiglia
  2. Breaktrough
  3. 65 Years Of Respect, Blood And Pride
  4. Intermezzo
  5. Ultimatum
  6. The Winning Card
  7. Darkned Skies
  8. Bella Famiglia
  9. Blackened soul
  10. The Meaning Of Honor
  11. Anonimo
  12. Angel Of Pain, Demons Of War
  13. I'm The Only Master Of My Destiny

Diskografie

The Meaning Of Honor (2002)
Heart Full Of Pain (2001)
Tears Of Rage (2000)