GRIDE - 1996 - 2003

GRIDE - 1996 - 2003

GRIDE - 1996 - 2003

GRIDE - 1996 - 2003

Existují kapely, které fungují již několik let a přesto se jejich dosavadní tvorba vměstná na plochu jednoho CD. Jak však známo, někdy méně znamená více, což zcela jistě platí i o diskografii prachatických GRIDE. Chválihodná snaha zkompletizovat všechen hudební materiál do jednoho stříbrného kotoučku je ještě navíc korunována jeho zdařilým grafickým provedením včetně multimediální datové stopy.

GRIDEDá se říct, že na domácí hardcoreové scéně mají GRIDE jedno z vůdčích postavení a jejich věhlas překročil i naši hranici, o čemž svědčí prozatím poslední řadová nahrávka „Tanec bláznů“, která vyšla loni jako 12“ vinyl na etiketě francouzských Chiméres v počtu 500 kusů a dnes se jedná již o poměrně nesnadně sehnatelnou záležitost. Pokud se však neřadíté mezi ortodoxní sběratele černých placek, nemusíte se tímto faktem trápit, neboť „Tanec bláznů“ celou tuto sbírku otevírá. Jedenáctka rychlých skladeb představuje kapelu v tom nejlepším dosavadním tvůrčím rozpoložení. Dechvyrážející zuřivý projev GRIDE není důsledkem pouhé přimočaré hudební agresivity, nýbrž schopností kapely doslova narvat na krátkou plochu neskutečnou dávku energie. Až „dillingerovsky“ pojatý zvukový výplach nemá v našich končinách konkurenci a když už jsme u toho porovnávaní, tak si troufám tvrdit, že bubenických maniaků dosahujících „sypacích“ kvalit Čerta u nás taktéž moc nebude. Na dvanáctiminutový bláznivý tanec skutečně jen tak nezapomenete.

Ostatní osmatřicítka skladeb představuje různá období GRIDE. Od úplných začátků, čítající první demonahrávky a příspěvky na splitka, až po nedávnou minulost obnášející například účast na tributu CRIPPLE BASTARDS – „Falafel Grind“. Asi nemá cenu rozebírat fakt, že z přítomných náhravek je jasně patrný hudební (ať už kompoziční anebo hráčský) vývoj kapely a že s každým dalším demem anebo splitkem jen stoupaly kvality GRIDE a zároveň se i čím dál více stupňoval jejich agresivní projev. Myslím si, že se kapela za své začátky rozhodně nemusí stydět a to i včetně nekomplikovaných prvních počinů se silnými grindovými vlivy. Každá nahrávka nese stigma doby a mimo jiné i díky remasteringu v hostivařském studiu není potřeba ani k jedné přistupovat se shovavostí ke „garážovému“ zvuku.

GRIDEO čemže to GRIDE zpívají, je už asi zainteresovaným víceméně jasné. Jelikož se kapela řadí k hardcoreové scéně, jsou tématické okruhy její textů nasnadě. Ano, GRIDE se svými postoji nevymykají ze žánrového standardu. Ovšem bylo by velmi zjednodušující tvrdit, že se jedná zase o další nespokojence se současným establishmentem. Fašismus, sociální útlak, ekonomická nadvláda nadnárodních společností, všudypřítomný a pohlcující konzum, týrání zvířat za účelem testování (nejen) kosmetických výrobků – toť jen výňatek z toho, co prachatické na dnešním světě trápí nejvíce. GRIDE prostě jen poukazují na nešvary současné doby. Poukazují na problémy, před kterými nemůže žádný soudně uvažující člověk (ať už jsou jeho politické postoje jakékoliv) zavírat oči. Nepřináší jednoduchá řešení, neburcují k žádné revoltě anebo revoluci, jen prostě nechtějí přehlížet fakty.

Pokud toho ještě nemáte dost, můžete využít služeb velmi vkusně vyřešené multimediální stopy obsahující demonahrávku – „Green Illness“, plakáty z koncertů a sbírku fotografií. No a pak je tady ještě jedna možnost – pustit si to celé znovu ...

Fotografie: archív kapely

 Přidejte svůj názor

Dalas

Verdikt

Vyvedený retrospektivní výběr GRIDE obsahující kompletní diskografii jedné z nejlepších českých HC kapel. Pro fanoušky žánrů naprosto povinná látka. Povinná látka defacto pro všechny vyznavače nápadité a rafinované agresivní muziky.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
8,4 / 10

Další informace

Kontakt: Míra Čertík, Národní 1007, 383 01 Prachatice

cert.gride@post.cz

Sestava

Skladby

  1. Kudykam
  2. Znovu a opět znovu
  3. Modlitba politického sadomasochismu
  4. Made In Hell
  5. Die Kunst Ist Tot
  6. Echelon
  7. Dnes již víme vše
  8. Naděje a míjení
  9. Blu - 82/B
  10. Geometrie řádu
  11. Tanec bláznů
  12. Headfirst
  13. Nutnost
  14. Slova
  15. Ve stínu
  16. Hranice
  17. Commercial Shitty Music
  18. Arogance moci
  19. Liška
  20. Argument
  21. Manipulace
  22. Možnost volby?
  23. Tradice
  24. Posedlost
  25. Lobotomie vírou
  26. Pevné hradby normalizace
  27. Amnézie
  28. Arogance Moci
  29. Příběh s otevřeným koncem
  30. Volte Boha
  31. Spravedlivý systém
  32. Parlamentní utopie
  33. Tanec bláznů
  34. Destrukce rozumu
  35. Lobotomie vírou
  36. Vlast, národ a šílenství
  37. I (Bringer of Destruction)
  38. Posedlost
  39. Spravedlivý systém
  40. Trapped
  41. Inside
  42. Klub přátel vivisekce
  43. Manipulace
  44. I Hate Her
  45. Uniformita
  46. Vysát a zahodit
  47. Nazi Menace
  48. False Friends
  49. Moderní společnost 1997
  50. + Enhanced (multimediální track)

Diskografie

Hluboká temná modř (2019)
Split 10"EP w. SIDETRACKED (2019)
Split 7"EP w. ABORTION (2019)
Split 6"EP w. TURBOKRIEG (2019)
Zaskuby chaosu (2011)
7'' split s THEMA ELEVEN (2008)
Horizont udalosti (2008)
7'' split s LYCANTHROPY (2006)
Southcore (split s LAHAR) (2005)
1996 - 2003 (2004)
Tanec blaznu (2003)

Jiné pohledy

Vydání tohoto CD je určitě záslužný počin umožňující projít si historii jedné z nejlepších řvavě rozervaných HC kapel u nás. Přestože škatulka HC může svádět k předsudkům o přímočaré jednoduchosti, v případě GRIDE jde o hudbu ostře profilovanou přehršlí rytmických zvratů a bohatostí projevu. Sám za sebe mám raději novější skladby z „Tance bláznů“, starší věci ztrácejí především díky zvukové nedotaženosti, přesto naopak válcují svojí brutalitou a „bordeloidní“ strukturou. Parádní procházka světem nasrané výbušnosti a nervního vzteku.
Noisy | 15. prosince 2004