SCALENE - Grafting From Instantaneous And Fragmental Fulfillment

SCALENE - Grafting From Instantaneous And Fragmental Fulfillment

SCALENE - Grafting From Instantaneous And Fragmental Fulfillment

SCALENE - Grafting From Instantaneous And Fragmental Fulfillment

Nebyl by to snad ani Tadashi Satohi, kdyby jeden z nejmladších přírůstků do rodiny HG:FACT byla nahrávka obyčejná nebo nedej bože průměrná.

SCALENE patří mezi generaci japonských kapel, které dokazují, že tamní HC scéna nemusela nutně skončit se jmény jako GISM nebo GAUZE. Debutové mini jen a jen potvrzuje, co o dva roky starší společné CD s krajany SWARRRM (na němž SCALENE figurují ještě pod původním názvem ATOMIC FIREBALL) skromně naznačovalo: SCALENE mají všechny předpoklady, aby se stali se jedním z originálů, které za několik let budou citovány. Přitom čtveřice nepředstavuje nic převratného! Umně kříží a roubuje obě hlavní větve charakteristického HYDRAHEAD soundu: techničtější, i náladovou polohu, nepravidelné kotrmelce starších BOTCH nebo CONVERGE i důvěrně známé bezútěšné nálady.

Výsledkem spojení je moderní, členitý stop and go hardcore, z nějž navíc jasně cítíte šikmooký původ kapely. Ne, výplach formátu GAUZE se skutečně nekoná, ani nemám na mysli skřípající anglickou výslovnost ve chvílích, kdy se vokál z uřvaných poloh přelévá do čistších. Nálada připomene nedoceněné krajany ENVY, navíc stejně jako oni, i SCALENE mají kouzlo, kterým oplývá mnoho dalších japonských kapel: i přes komplikovanost hudby není nijak nároční na poslech. Stejně jako například CONVERGE, i SCALENE lámou a obracejí (nejen rytmické) palačinky na těch nejnepravděpodobnějších místech. S jedním rozdílem. Kde u CONVERGE explodují stále nové a nové nápady, SCALENE obrací skladby jakoby dovnitř, k detailnějšímu rozkreslení nálad, k bohatšímu doprovodu, který vám při méně pozorném poslechu unikne.

Zmiňovat působivě jednoduchý obal i dokonalou zvukovou stránku věci je u nahrávek z HG:FACT zbytečnost. Stejně jako opakovat, že díky tomuto mini si HG:FACT pozici na mapě etiket z kategorie výjimečných jen upevnili.

 Přidejte svůj názor

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
7,5 / 10

Další informace

Skladby

  1. Under Cover
  2. Day Dream
  3. Cracked
  4. My Eyes

Jiné pohledy

7,5 / 10
Kdybych podobných skupin neměl doma již přehršle, zaujala by mne tato nahrávka asi mnohem více. Jde o instrumentálně precizní dílko, hutné, moderně znějící a emocionálně nadupané. Rozhodně vás ale emočně nerozseká jako třeba JAIRUS (ale chladnými vás taky nenechá), instrumentální kotrmelce, až se vám z nich hlava zatočí, tu také naleznete (ale zase to není tak výborně ulítlé jako PSYOPUS, nebo DILLINGER ESCAPE PLAN). Jde o velmi kvalitní dílko, nicméně když se budu rozhodovat čím právě nakrmím uši, sáhnu asi většinou po něčem jiném.
RIP | 10. ledna 2005