CATARACT - With Triumph Comes Loss

CATARACT - With Triumph Comes Loss

CATARACT - With Triumph Comes Loss

CATARACT - With Triumph Comes Loss

CATARACTDrsný metalcore s vplyvmi HATEBREED, SLAYER a AT THE GATES. Málokedy dokáže vydavateľstvo vystihnúť podstatu muziky svojich zverencov tak, ako sa to podarilo Metal Blade Records v prípade švajčiarskych CATARACT. Keďže pri písaní recenzií vždy najskôr dávam prednosť hudbe a až neskôr si zisťujem informácie o jej interpretovi, dosť dlho som žil v presvedčení, že CATARACT musia byť kamoši Jameyho Jastu (líder HATEBREED a moderátor MTV2´s Headbanger´s Ball), ktorí sa s ním potĺkajú po nekonečných turné a čerpajú inšpiráciu zo špinavých ulíc amerických veľkomiest.

Čerta starého! HC fajnšmekri určite vedia, že švajčiarski CATARACT už majú na svedomí dva albumy a na svojom treťom, najnovšom, debute u Metal Blade predvádzajú to najlepšie, čo sa na nich od leta 1998 nalepilo. Rozhodne toho nie je málo.

Európa vracia úder! Z nemecky hovoriacich krajín sú to práve CATARACT, CALIBAN a HEAVEN SHALL BURN, ktorí dokážu s prehľadom a kvalitou odpovedať na masívnu vlnu amerického HC s metalovými vplyvmi odštartovanú už spomínanými HATEBREED. Keď si k týmto trom kapelám pripočítame anglických nezmarov STAMPIN´GROUND, dostaneme celkom slušnú palebnú silu Starého kontinentu.

CATARACTCATARACT sú zo všetkých týchto európskych kapiel najmetalovejší, vplyvy legendárnych SLAYER sú u nich neprepočuteľné – úvodný riff v songu ”As We Speak” je z troch štvrtín kopírka ”Raining Blood”, záverečná ”With Triumph Comes Loss” je zasa hybrid ”South Of Heaven” a ”Davidian”, pričom tú flynnovskú časť CATARACT veľmi vkusne doplnili samplom z filmu, ktorého názov mi bubeník Patrick v rozhovore pre METALOPOLIS ani za ten svet nechcel prezradiť.

Celému albumu vládne excelentný zvuk producenta Tue Madsena (mimochodom lídra kapely GROPE) z dánskych (a v súčasnosti veľmi vychytených) štúdií Antfarm.

V tomto smere sa CATARACT nechali inšpirovať práve u svojich UK kamošov z turné -- je jasné, že dosky od STAMPIN´GROUND majú dostatočne napočúvané. Rovnako tak tie od legendárnych EARTH CRISIS. S nimi majú dokonca spoločnú aj záľubu v životnom štýle zvanom ”straight edge”, ktorá je v textoch dopĺňaná o rôzne ekologické či sociálno-kritické témy.

Ak vám robí dobre kvalitná ”riffáž-masáž”, u CATARACT ste na tej správnej adrese. Pre mňa osobne sú ešte o nejaký ten pol bodík vyššie ich nemeckí kolegovia CALIBAN. Tí svojou pocitovo pestrejšou hudbou a výborným melodickým vokálom šlapú veselo na päty aj takým americkým veličinám, akými nesporne sú KILLSWITCH ENGAGE či CHIMAIRA.

Zhrnuté a podčiarknuté, na dobrý metalcore dnes už naozaj netreba chodiť za Atlantický oceán!

 6

Rudi

Verdikt

Album „With Triumph Comes Loss“ katapultoval švajčiarskych CATARACT medzi elitu európskych kapiel hrajúcich hardcore s metalovými vplyvmi.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,9 / 10

Další informace

Stopáž: 38:59

Produkce: Tue Madsen
Studio: Antfarm Studios

www.cataract-collective.com

Sestava

Skladby

  1. Killing Tool
  2. Nothing´s Left
  3. Vanished In The Dark
  4. Skies Grow Black
  5. As We Speak
  6. Godevil
  7. Fuel
  8. Reborn From Fire
  9. Saving Shelter
  10. Hallow Horns
  11. With Triumph Comes Loss

Diskografie

With Triumph Comes Loss (2004)
Great Days Of Vengeance (2003)
Golem (2000)