ISIS - Panopticon

ISIS - Panopticon

ISIS - Panopticon

ISIS - Panopticon

Rozdvojená osobnost Bohyně Isis opět vstupuje do našeho světa v inkarnaci poddajné a poslušné Evy, která patolízalsky masíruje naše ego svojí podřízeností, a nespoutané Lilith, která probouzí erotické představy a panovačně si bere po čem touží. A takoví jsou i hudební ISIS, rozvláčně jemní v příjemně plynoucích plochách jimiž chlácholí naše duše pomalou monotónností, ale i dráždivě řvoucí v despoticky výrazných polohách jimiž trhají korzety, které svazují bujné tvary božského těla. Po které tváři Bohyně světla toužíte, po jemné tvářičce s očima vzhlížejícíma s oddaností nebo po smyslné domině s pohledem dravce? Že toužíte po obojím, že chcete Bohyni celou? Jak s podobnou představou uspějete u žen nechám na vás, ale pokud své touhy přenesete i do hudby, co jiného doporučit než hudební inkarnaci Bohyně ISIS a jejich třetí album „Panopticon“, které vyšlo stejně jako minulá deska „Oceanic“ pod hlavičkou Ipecac Recordings, labelu Mike Pattona.

ISIS

Hudba rozprostřená do sedmi rozsáhlých kompozic skutečně působí jako bytost s rozdvojenou myslí, jako osobnost hrubě neučesaného chování, která se však ve zlomku vteřiny můře změnit v jemnou bytůstku vybraných mravů, a co potom ty okamžiky, kdy se oba aspekty této Bohyně střetnou, propletou se ve vzájemném duševním objetí a vytvoří navrstvené pasáže plné boje hrubiánské síly s něžnou nostalgií. Tohle vše zde je, hrubé válcování tvrdými kytarovými riffy i hlazení akustickými tóny. A vokál? Zase před nás předstupuje Bohyně dvou tváří, jemně hladivé doteky čistého ale výrazného zpěvu, který vás obejme svojí náručí porozumění, ale také brutálně řvoucí hydra toužící pálit svým žárem.

Pokud se ohlédneme za předchozí tvorbou samotných ISIS, je zřejmé, že aktuálnímu albu již do značné míry chybí ona živelnost první desky, skupina se vzdálila od své corové minulosti a řvavou údernost nahradila dnes převažující neuspěchaná rozvláčnost, která se již výrazněji prosazovala i na minulém albu „Oceanic“. „Panopticon“ však jde ještě mnohem dál v odklonu od ostře řezaných kytarových záseků, kterými první počiny skupiny oplývaly, a přestože hrubost kytarového soundu zůstala, najdeme zde především hutně doznívající tóny a místy až něžně plynoucí postrockové plochy. Některé pasáže alba jdou až k melancholickým polohám, které tak bravurně ovládají třeba BEYOND DAWN, i když v těchto pasážích nejdou ISIS svým přístupem do takového extrému a vystačí si s akustickými zvuky bez přílišného příkrášlování elektronickými serepetičkami. A v hrubých polohách má současný materiál mnohem blíž k doomové pochmurnosti než k emocorové nervozitě. To vše je důvod proč se mi nelíbí tak časté srovnávání s NEUROSIS. Podle mě jsou ISIS poněkud jinde, jejich přístup je sice podobně emocemi natlakovaný, ale hudební projev je přece jen značně čistší a přirozenější, bez přehnaných disharmonií a hrubých noisových hradeb (a to i přes skutečnost, že samotní NEUROSIS už také poněkud ubrali na řvavosti). Přes častou zvukovou hrubost jsou prostě současní ISIS hudebně „jemnější“, je to však ta jemnost, ze které se vám sevřou vnitřnosti, taková ta smutná depresivní ponurost podzimních večerů.

A teď ta podle mě nejtěžší část recenzentské práce, tedy hodnocení. Nejraději bych to zrušil, kašlete na body, které tomu nějaký chytrák dá. Poslouchejte! Líbí? No vidíte. Nelíbí? No a co...

 23

Noisy

Verdikt

Třetí album dnes již vyhlášených ISIS nabízí hudbu dvou tváří, jednak hrubý téměř doom ale také jemný postrock se spoustou akustických vychytávek. Přesto jsou to tváře často se vzájemně překrývající, vytvářející ve výsledku kompaktní celek temně se valící hmoty plné emocí. Tak si to pojďme užít.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
8,6 / 10
Čtenáři
8,8 / 10

Další informace

Stopáž: 58:52

www.sgnl05.com

Sestava

Skladby

  1. So Did We
  2. Backlit
  3. In Fiction
  4. Wills Dissolve
  5. Syndic Calls
  6. Altered Course
  7. Grinning Mouths

Diskografie

Isis / Melvins (split) (2010)
Wavering Radiant (2009)
In The Absence Of Truth (2006)
Clearing the Eye (DVD) (2006)
Panopticon (2004)
Oceanic (2002)
SGNL>05 (EP) (2001)
Celestial (2001)
ISIS / PIG DESTROYER split 7 (1999)
The Red Sea (1999)
Mosquito Control (EP) (1998)

Jiné pohledy

9 / 10
Ne tolik živelní a neurvalí jako na „Celestial“. Ne tolik emocionálně vyhrocení jako na „Oceanic“. Avšak stále sví a originální. ISIS si na své třetí desce pečlivě budují svůj vlastní hudební svět. Hudební svět, ve kterém je vše podřízeno výslednému celku plnému schizofrenních nálad od absolutní malátnosti až po návaly nekontrolovatelného vzteku. Jen prostředky k tomu použité jsou oproti minulosti poněkud umírněnější, kdy mohutné kytarové hradby jsou čím dál častěji doplněny klasickými rockovými motivy. Hudební transformace podobná té, kterou si prošli i NEUROSIS? Možná, v každém případě mají ISIS dostatek svých vlastních myšlenek a nápadů, což „Panopticon“ jen a jen potvrzuje!
Dalas | 12. května 2005

 

9 / 10
ISIS boli donedávna pre mňa taktiež veľká neznáma. S týmto materiálom však u mňa zabodovali vo veľkom štýle. Brilantná synergia surovosti, depresie, pokoja a energie spútaná v zaujímavých rytmických sľučkách pestrej inštrumentácie.
Arrow | 3. února 2005

 

8,5 / 10
Křehká a éterická plynoucí zvukomalba, která zároveň nepostrádá dramatičnost, sílu a dynamiku v momentech, kde tyto aspekty mají být. Prudce atmosférické veledílo, které si mě získalo svými monumentálními kytarovými masivy, stejně tak jako krystalicky podmanivým brnkotem. U Noisyho recenzí mám ten problém, že jen málokdy jest z mé strany co dodávat, takže snad jen to číslo.
RIP | 3. února 2005

 

8,5 / 10
ISIS sa mi dostali do rúk len pred pár dňami. Ich staršiu tvorbu nepoznám vôbec a tak nemôžem porovnávať. No tento album ma dostal, tomuto ja hovorím metal! Striedanie jemných akustických pasáži s tvrdými gitarami a spevu s revom. No aj napriek týmto zdanlivým rozporom sa hudba zlieva do jedného kompaktného celku, ktorý je viac ako zaujímavý. Náladou mi to v niektorých momentoch pripomína OPETH, ale len pripomína. Síce poniektorí budú asi namietať, že sa to skôr podobá na NEUROSIS, no ja NEUROSIS nepoznám, takže sa nehádam. No nech sa to podobá, na čo len chce, podľa mňa ide o kvalitnú kapelu, ktorá ponúka kvalitnú nádielku. Na počúvanie nenáročná hudba, ktorá vás ale určite neuspí. Nemôžem nič iné, ako odporúčať "Panopticon" každému, kto má rád dobrú hudbu.
Koscj | 1. února 2005

 

8 / 10
K ISIS sa mi po dlhých peripetiách a veľkých očakávaniach vzbudených približne tridsať sekundovou ukážkou na stránkach Pattonovho labelu Ipecac, podarilo dostať až koncom minulého roka a bolo to práve formou rešpektovaného počinu "Oceanic". Veľké očakávania schladilo následné počiatočné sklamanie z nevýrazného materiálu. Lenže ISIS treba radiť do kategórie kapiel, ktoré výrazné percento poslucháčov odradia zdanlivou a povrchnou monotónnosťou produkcie, a za tým všetkým sa skrýva do detailu premyslená a naaranžovaná muzika. Hlavnou a najúčinnejšou zbraňou ISIS sú určite cit pre príjemné a nevtieravé melódie, vrátane geniálne gradovaných, alebo naopak tlmených prechodov medzi tvrdými erupciami a príjemným hypnotickým žblnkaním natískajúcim prirovnanie k metalovej verzii SIGUR ROS. Snáď jediná, ale podstatná výčitka smeruje k minimálnemu posunu materiálu na "Panopticon" v porovnaní s o niečo živším predchodcom. Predošlé receptúry sú len obohatené o kolegom spomínanú rockovú uvoľnenosť. "Panopticon" napriek tomu radím k najpozoruhodnejším doskám minulého roka.

Na ďalšom počine to už ale vážne chce prísť s niečím novým.
Radicalcut | 25. ledna 2005