STRATOVARIUS - Visions Of Europe

STRATOVARIUS - Visions Of Europe

STRATOVARIUS - Visions Of Europe

STRATOVARIUS - Visions Of Europe

Fenomenální finsko – švédsko - německý hvězdolet si momentálně vybral menší pauzu, tudíž pro jeho fanoušky nastala doba vzpomínání a uvzdychaného hoblování starých fošen. Já osobně počal jsem svou melancholickou pouť u neprávem (alespoň co se mé osoby týče) zavrhované desky „Destiny“ a nakonec jsem doklouzal až k jedinému oficiálnímu živáku „Visions Of Europe“. Ten nás pěkně zostra vede až do roku 1998, kdy kapela rozsévala své monumentální vize po evropském kontinentu. Vyvolenými se nakonec stali athénští a milánští fans a nutno říci, že kapela poctila ty pravé!

STRATOVARIUS – liveOd počátku panuje na kolbišti neuvěřitelná vřava – jako na fotbale. Kotel hřímá mocné STRA – TO – VARIUS a když se vlasaté modly konečně objeví, zaniká decentní intro docela v ryku publika. Poněkud rozšířený model – nejdříve bugr a pak ticho po pěšině rozhodně Stratovariovcům nehrozí. Masa hrdel se chytá každé „vyzpívatelné“ melodie, každé šance, kdy nástroje zaseknou a explodují (a těch je u téhle smečky věru dostatek). Jest skoro neuvěřitelné, že úvodní arcivelebné riffování v kompozici „Visions“ vyznívá s tím chorálním doprovodem ještě úchvatněji nežli ve studiu... Všudypřítomný slavík Timmo Kotipelto přilívá napalmu do plamene chytrým hecováním, povinným zatajováním částí názvů skladeb, nejistými pokusy mluvit rodnou řečí fanoušků a samozřejmě i typickým rozeřváváním. A komunikace publikum-kapela šlape jako švýcarské chronometry, neustálé chvění, napětí, děj...

K tomuto živáku se jako k jednomu z mála vracím s železnou pravidelností. Narozdíl od občas trochu rozkolísaných řadovek totiž představuje nekončící masáž paprskem čisté speed metalové energie. Nedají Vám vydechnout, sází jednu skvěle provedenou vizi za druhou a tak nezbývá než rezignovat a nechat se unášet dravou řekou (živé) energie. BRAVO!!!

 126

Marigold

Verdikt

Perfektní živák finské speed metalové veličiny. tady není příliš co rozebírat – má to energii, má to kulisu, prostě má to grády. STRATOVARIUS v plné parádě!

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,6 / 10

Další informace

Stopáž: 98:17

www.stratovarius.com

Sestava

Skladby

  1. CD 1: Forever Free
  2. Kiss of Judas
  3. Father Time
  4. Distant Skies
  5. Seasons fo Change
  6. Speed of Light
  7. Twilight Symphony
  8. Holy Solos
  9. CD 2: Visions
  10. Will The Sun Rise?
  11. Forever
  12. Black Diamonds
  13. Against The Wind
  14. Paradise
  15. Legions

Diskografie

Nemesis (2013)
Elysium (2011)
Polaris (2009)
Stratovarius (2005)
Elements Pt. 2 (2003)
Elements Pt. 1 (2003)
Intermission (2001)
Infinite (2000)
Destiny (1998)
Visions Of Europe (Live) (1998)
Visions (1997)
Episode (1996)
Fourth Dimension (1995)
Dreamspace (1994)
Twilight Time (1992)
Fright Night (1989)