EMIR KUSTURICA & NO SMOKING ORCHESTRA - La Vie Est Un Miracle

EMIR KUSTURICA & NO SMOKING ORCHESTRA - La Vie Est Un Miracle

EMIR KUSTURICA & NO SMOKING ORCHESTRA - La Vie Est Un Miracle

EMIR KUSTURICA & NO SMOKING ORCHESTRA - La Vie Est Un Miracle

Čtyři roky poté, co kultovní world music kutálka NO SMOKING ORCHESTRA rozpoutala své divoké Unza Unza hody, přišel čas na další živelnou kalbu pod taktovkou Emira Kusturici a jeho bandu. Zatímco se předchozí album volně vázalo na trhlou jízdu „Černá kočka, bílý kocour“, novinka je vlastně regulérním soundtrackem k poslednímu filmu pana kapelníka.

„Život je zázrak“ představuje podle mého jeden z nejlepších snímků Emirovy bohaté filmografie a hudba je jeho nedílnou a důležitou součástkou. Kusturica je bezesporu nejmuzikálnější režisér dneška, který scénickou hudbu užívá pouze okrajově... hudba je totiž nedílnou součástí světa a nezní z onoho magického „zásvětí“, ale produkují jí přímo aktéři jeho snímků. Je balkánská se vším všudy: umí být nezkrotná, rozverná, uřvaná a na druhé straně zadumaná a smutná. NO SMOKING ORCHESTRA má ovšem punkový kořen, čili určité procento rock´n´rollu je v jejich mocném etnickém tónu stále cítit.

NO SMOKING ORCHESTRAAktuální nahrávka Bosňanů pokračuje v duchu, jaký nastínil výtečný „Unza Unza Time“... čili v produkování někdy až morbidně hořkosladké a nespoutané world music, postavené pevně na základech balkánského folklóru, ale postmoderně dořeďované různými žánrovými podivnostmi. Emira a spol. fascinuje patos politické písně (skutečně skvostná agitačka „Ovo Je Muski Svet“, která kombinuje jistý parodický náboj s nádherně melancholickými podtóny), vlezlý pop (neuvěřitelně slizká a trochu nudná „Karakaj“), westernové motivy (parádní Mexičan z Balkánu „Wanted man“), ruské halekačky (místy až punkově hnětající „Vasja“) a výčet by mohl pokračovat. NO SMOKING ORCHESTRA jsou hračičkové, rock´n´roll hrají jako lidovky, lidovky hrají jako rock´n´roll.

NO SMOKING ORCHESTRAJádro nové desky ale tvoří především překrásné variace na leitmotiv filmu, který je odvozen z jakési moldavské písně. Celému alba dávají řád a kostru, což je oceněníhodné, neboť narozdíl od „Unza Unza Time“ se „La Vie Est Un Miracle“ zhruba uprostřed povážlivě sype a zadrhává. Materiál je až příliš různorodý a místy nevyrovnaný, čili má tendence poněkud ztrácet pozornost posluchače. Ale právě návraty hořkosladké titulní skladby všemu dávají rámec, který je nakonec, navzdory několika rozpačitým kouskům, naplněn skutečně nádhernou hudbou pro pozorný i zábavný poslech.

Pokud tvorbu „smokingů“ znáte a pokud adorujete živelný kravál předchozí desky, počítejte s určitým zvážněním a zesmutnění, které novinka přináší. Pro někoho možná bude ztráta energie a divokosti znamenat nepřekonatelný problém, ale já jsem zvážněním Emira jako režiséra i jako muzianta nadšený.

 Přidejte svůj názor

Marigold

Verdikt

Nelze dělit soundtrack a film a pod vlivem opravdu fantastického filmu na mě tahkle hudba funguje dokonale. Byť tohle album není tak nabité jako předchozí řadovka, byť má (opět) hluchá místa, představuje skvělou ukázku živelného balkánského etna...

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Skladby

  1. In The Beginning
  2. Evergreen
  3. Wanted Man
  4. Kiss The Mother
  5. Moldavian Song
  6. Vasja
  7. Dying Song
  8. Looking For Luka
  9. Ovo je muski svet (this is a man's world)
  10. Fatal Wounds
  11. Who Killed the DJ
  12. Karakaj
  13. The Waterfall
  14. Gladno srce
  15. Looking For Sabaha
  16. When Life Was A Miracle
  17. Moldavian Song

Diskografie

La Vie Est Un Miracle (2004)
Unza Unza Time (2000)
Black Cat White Cat (1998)
Ja nisom odavle (1997)
Male price o velikoj ljubavi (1989)
Pozdrav iz zemlje Safari (1987)
Dok cekaš sabah sa šejtanom (1985)
Das Ist Walter (1984)