OBJEKTIVITA NADEVŠE - ...aneb zásady správného UG psaní

OBJEKTIVITA NADEVŠE - ...aneb zásady správného UG psaní

OBJEKTIVITA NADEVŠE - ...aneb zásady správného UG psaní

OBJEKTIVITA NADEVŠE - ...aneb zásady správného UG psaní

Vzhledem k tomu, že naše redakce neustále čelí kritice z mizivé podpory UG, která se mnohokráte transformuje v nařčení o našem škodlivém působení vůči domácí metalové scéně, doslova každým dnem bojující o holé přežití, rozhodli jsme se s těmito lživými argumenty provždycky a rázně skoncovat. Kdo jiný by se měl tohoto nelehkého úkolu chopit, než šéfredaktor? Ano, v této kritické chvíli jsem se už nemohl déle schovávat v koutě a musel jsem vzít zodpovědnost do svých rukou. Výsledek mého snažení berte jako moje upřímné vyznání vřelého citu k našemu UG a vy, jenž se také hodláte zabývat podporou naší scény formou recenzí a článků pro váš fanzin, berte prosím tento článek jako několik zaručeně fungujících rad zkušeného a léty strávených v UG protřelého fanzináře … Nyní tedy přistupme k výkladu mých představ té správné podpory metalové scény.

METALOPOLIS teamJistě všichni dobře víte, že Metalopolis vzniknul jako projekt nadšených fanoušků UG, kteří se už dále nemohli dívat na to, jak naší křehké scéně nikdo nepomáhá a jali se proto vzít věci do svých rukou. Ano, možná to mnozí z vás ještě nevíte, ba ani netušíte, ale Metalopolis je skutečně projekt mající za svůj primární cíl hledat a pomáhat všem malým a neznámým kapelkám ze všech českých garáží, sklepů, prádelen ... Naše scéna je silná a nabízí hodně kvalitních kapel, které se hrdě mohou postavit i takovým světovým veličinám jako jsou MANOWAR anebo DARKTHRONE. A, mám-li být tak smělý, tak mnohé jsou určitě i lepší! Ano, proč to zakrývat, takovou ohromnou sílou náš UG disponuje!!!

Na druhou stranu, drazí moji, není snadné takovou křehkou a neuchopitelnou věc jako UG, anebo chcete-li scéna, podpořit. Taková věc se nesmí zanedbat ani podcenit a ze všeho nejdůležitější je zvládnout TEORII!!! Proto jsem se rozhodl, žáci a posluchači moji, že pro vás připravím takovou malou kuchařku, která vás v tomto složitém a důležitém procesu provede až ke zdárnému cíli.

Pozorným z vás jistě už neuniklo, že tvoříme webový magazín, na který píšeme recenze a reporty z koncertů. Pro ty ostatní - ano, je to skutečně tak. Proto naše úloha na scéně spočívá v co nejobjektivnějším psaní o UG, protože musím dát lidem vědět, že vyšly skvělé nové desky a že jsou výborné koncerty atp. Proto tedy, bez zbytečných okolků, přistupme rovnou k tomu nejdůležitějšímu a pro vaši každodenní mravenčí práci zároveň NEPOSTRADATELNÉMU!!!

Předkládám vám sborník poznatků a pokynů, kterým byste se měli řídit při psaní recenzí a reportáží. Dovolil bych si jej skromně pojmenovat - DALASŮV NAUČNÝ SBORNÍK HUDEBNĚ-ŽURNALISTICKÝ, první vydání. Tento se prozatím zabývá pouze recenzemi domácích nahrávek!!

Metal forever!BOD 1 - RECENZE:
Recenze v zásadě dělíme na dvě skupiny, a to dle původu kapely. První, tu významnější, tvoří kapely české a slovenské. Nerad bych zacházel do zbytečných pouček a radil vám, jaké slovní obraty použít, ale existuje několik zaručeně fungujících rad. Nejdůležitější je samozřejmě bodování nahrávky. Jistě je dobře, že na Metalopolis máme desetibodovou stupnici. Můžu vám nyní prozradit, že stupnice má tolik bodů proto, aby vysoké známky pro metalové nahrávky vynikly co nejlépe. Podívejte se například do Sparku. Koho zajímá, že nějaká nová metalová pecka dostala 6 bodů? Ano, je to jistě pěkné, ale 10 bodů je víc, to se snad hádat nebudeme, že ano? Takže pojďme rovnou k věci.

U českých a slovenských metalových nahrávek se právě z důvodu podpory naší scény hodnoty 1 -5 VYNECHÁVAJÍ!!! Bodování tuzemských desek tedy začíná na stupnici 6!

6 BODŮ - Tato nahrávka není moc dobrá, řekl bych přímo zlá, co zlá, ona je fakt hóóódně špatná, ALE NECHTE SI TO PRO SEBE, PŘÍPADNĚ PRO REDAKČNÍ KOLEGY!!! Text recenze musí obsahovat věty typu:

  • "Kapela má potenciál, ale zatím jej neumí náležitě prodat"
  • "Demo/deska to není zlá, ale věřím, že příště se kapela pochlapí" /věřil by tomu snad jen magor, ale jak jsem říkal, nechat pro sebe/
  • Když už si nevíte rady, tak zkuste alespoň napsat, že chlapci na své nástroje opravdu umí hrát, protože vy, coby kritik, na žádný neumíte.

    7 BODŮ - Tak tady už je těch starostí o poznání méně. Nahrávka je sice pořád špatná - zoufale zahraná, zoufale nepůvodní a ještě s mizerným zvukem.

  • "I když kapela nehraje nic nového, to co hraje, hraje dobře a baví ji to"
  • "Viděl jsem na jednom festivalu a tam si svoji muzikou lidi opravdu získali"
  • Pakliže má kapela za sebou nahrávek už více, použiji tuto větu:
    "Oproti minulé desce je vidět, že kapela udělala obrovský krok vpřed" /čili je to pořád stejně zlé, ale aspoň to má trošku lepší zvuk, než minule/

    8 BODŮ - Je to sice pořád hodně zlé, ALE - hrají tam moji kamarádi / má to pěkný obal i booklet / vyšlo to u labelu, který má můj známý / má to celkem schopný zvuk / můj kámoš tam kdysi hrál na basu / ...

  • "Tak tohle je ve svém žánru skutečná špička, která by se neztratila ani v zahraničí"
  • "Obal je takový tajemný a opravdu se podařil"
  • "Nahrávka má vynikající zvuk, schopný konkurovat i za našimi hranicemi"
  • "Už se těším, až je uvidím živě!"
  • "Výborná deska, těším se na další album"
  • "Tak tohle je pecka, jsem hrdý na to, že jsem ze stejné země jako tato kapela"

    9 BODŮ - Tak to už je i pro člověka se zdravým vkusem celkem poslouchatelná záležitost, ale nic světoborného, prostě typická CS/SK absolutně neoriginální metalová věc. Samozřejmostí jsou alespoň slušné instrumentální výkony a dobrý zvuk.
    Zde volíme superlativy v závislosti na žánru:

  • "Perfektní věcička, doporučuji všem temným duším"
  • "Vynikající speed metal, který překonává i takové RHAPSODY anebo poslední desky HELLOWEEN"
  • "Tak z tohoto ohně by shořela i Florida!!!"
  • "Myslím, že takovýto pekelný kolotoč by nám záviděli i v Norsku"
  • "Skvělá atmosférická věc jako dělaná pro fanoušky DIMMU BORGIR."

    10 BODŮ - Všechna ostatní alba, čili tak minimálně 50% domácího metalu, protože dneska už má hodně věcí dobrý zvuk a pěkný (ehm) obal!

    Metal foreverBOD 2 - REPORTY:
    Situace velmi podobná recenzím. Myslete na to, že metalový koncert nemůže být nikdy špatný. Maximálně má nějaká ta předkapelka horší zvuk, ale to nevadí. Mějte na zřeteli, že musíte podpořit scénu, že ti kluci z těch kapel to dělají ve volném čase a že nemají peníze na drahé kytary a bubny. Však víte.

    U lokálních akcí je potřeba pochválit organizátory, že se pořád snaží, i když jim nepřijdou lidi a oni na tom prodělávají, ale pro scénu by i duši vypustili. To je nejdůležitější! Pakliže se koncert vyznačuje negativem v podobě malé návštěvy, nezdráhejte se prostřednictvím článku vynadat všem líným fanouškům, co mají jen pivní kecy a skutek pro UG utek. Taktéž se nezapomeňte zmínit o malé prodejnosti UG materiálů na koncertech (trika/cd/ziny/nášivky), zde nejlépe funguje opět přirovnání k utrácení za pivo.

    U větších akcí (koncerty se zahraniční účastí) je potřeba hned ze začátku zahrnout čtenáře palbou důležitých informací:

  • jaké kamarády jste na koncertu potkali – je potřeba dát najevo, že v UG už něco znamenáte a že nejste žádný zelenáč, zde bych doporučil vyzdvihnout kamarády z řad kapel/vydavatelů/zinařů apod.
  • pokud jste na koncert jeli do jiného města, popište cestu - pivo ve vlaku / sranda v autě / nepříjemný důchodce v autobuse / sraz s kamarády na nádraží, kteří měli zpoždění atp.
  • pokud jedete na koncert do pražských Klánovic, nezapomeňte pomluvit tu nóbl hospodu naproti klubu Black pes, kde poctivému metalistovi nechtějí nalít pivo
  • popište každou minutu navíc, kterou jste museli čekat nad oficiální začátek koncertu, nebojte se trošku zkritizovat i pořadatele, pravidlům podpory scény to neodporuje
  • zaměřte se na chování fanoušků - kolik bylo headbangujících, popřípadě kolik tam bylo pěkných metalistek celých v černém
  • holdujete-ti zlatavému moku, nezapomeňte uvést, kolik jste měl piv. Čím víc jich bylo, tím větší je vaše alibi v případě, že vám z koncertu unikne nějaká důležitá událost, jakou je například výpadek zvuku kytary ve třetí skladbě apod.
  • buďte odvážným reportérem s vlastním názorem a nezdráhejte se svůj článek obohatit několika hlubokomyslnými úvahami například o image kapely (jsou to ještě metalisti?/nejsou to metalisti?). Šetřete však místem a pro podobné odbočky od nosného tématu si rezervujte maximálně 3-4 odstavce.
  • pokud vás daná kapela nebaví, napište alespoň, že fanoušci se baví dobře
  • pokud vás daná kapela baví, nešetřete superlativy
  • na závěr ještě řekněte, že to byl supr koncert a že každý může litovat, že zůstal doma/v hospodě a že příště přijedete zase
  • a jako dodatek můžete vložit pár (maximálně 20) vět o cestě domů atp.

    Přátelé, skutečně bych prosil tuto problematiku NEPODCEŇOVAT a každému bodu věnovat DŮKLADNOU pozornost. Případná diskuse, podněty a další připomínky, co a jak zlepšit, jsou samozřejmě vítány. Těším se na ně a při dalším pokračování mého naučného pojednání nashledanou ...!

    Váš UG a METAL milující ...

    PS: Omluvte prosím případné hrubky a překlepy, článek totiž neprošel redakční úpravou. Tok mých myšlenek a tep srdce byl natolik rychlý a spontánní, že to ani jinak nešlo ...

  •  126

    Dalas

    Jiné pohledy

    Tento článek výrazně poškozuje reputaci našeho webu, a proto se od jeho obsahu důrazně distancuji.
    Shnoff | 31. března 2005