N.V.Ú - Vzorek bez ceny

N.V.Ú - Vzorek bez ceny

N.V.Ú - Vzorek bez ceny

N.V.Ú - Vzorek bez ceny

Punková legenda kapela N.V.Ú. nám servíruje další ze svých úderných alb. Novinka nese název „Vzorek bez ceny“, ale tak špatně bych to s ním neviděl. Východočeši na něm sice prezentují svůj typický na rychlých kytarách postavený old school punkrock, ale jejich texty dokáží vtisknout skladbám vtip a osobitost.

N.V.ÚKapela vedená charismatickým šášulou Štěpánem „Makebou“ patří u nás v republice k nejčastěji koncertujícím a sám jsem měl dvakrát příležitost být svědkem jejich razantní živé produkce. Jak už jsem se zmínil výše, novinka sice nic neřeší, pouze přehrává to samé co předchozí alba, ale jejich příznivce tohle v žádném případě nemůže rozhodit. Pankáči si znovu přijdou na své. Nejsilnějšími momenty alba „Vzorek bez ceny“ (jak jsem tak album pozorně poslouchal, názvem „vzorek bez ceny“ je myšlen pankáč v očích tzv.normálních spoluobčanů) je jednoznačný hit „Jen jedna příchuť“, který obsahuje chytlavý refrén nemající na nahrávce rovného. Další povedenou položkou je např. přitvrzený a řádně zrychlený tradicionál „Tři kříže“, do kterého se kapele podařilo dostat velké množství pozitivní energie. Co se textů týče, většinou si N.V.Ú stěžují na současný rychlý způsob života většiny lidí a na nezdravou bezohlednost v naší společnosti. Text, který stojí tak trochu stranou a zároveň mi přišel velmi povedený se nachází ve skladbě „Diamanty pro prezidenta“, která popisuje anarchii v afrických banánových republikách. Zde je malá ukázka: „V kradeným auťáku jede pět smradů, poslouchaj reggae a trávu hulej, tohle jsou vojáci, armáda prezidenta, je jim tak patnáct možná i ne“.

Nové album N.V.Ú. je tedy standardní punkovou deskou s mnoha ráznými skladbami a povětšinou povedenými texty. V případě, že budete v nahrávce hledat něco jiného než jen ryzí punk, však budete zklamáni. Deska je dělaná pro přesný okruh punkových fans, kteří od kapely žádné experimenty nečekají.

 Přidejte svůj názor

Stray

Verdikt

Pure punk!

Hodnocení

Autor
5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 41:36

www.nvu.wz.cz

Skladby

  1. Pane bože
  2. Nevěřím
  3. Já vím
  4. Diamanty pro prezidenta
  5. Nuda, šit a hnůj
  6. Hračka
  7. Pogo, punk and RnR
  8. Jen jedna příchuť
  9. Vzorek bez ceny
  10. Tři kříže
  11. Jsme sami (verze 04)
  12. Pátrám
  13. Uzavřenej
  14. Punkrock žije dál
  15. Doba je zlá

Diskografie

Vzorek bez ceny (2004)
Z řady (2000)
Čáry Máry fuk (1998)
A v noci je tma (1995)
14 dní (1994)