PAIN OF SALVATION & The Orchestra Of Eternity - BE - Original Stage Production

PAIN OF SALVATION & The Orchestra Of Eternity - BE - Original Stage Production

PAIN OF SALVATION & The Orchestra Of Eternity - BE - Original Stage Production

PAIN OF SALVATION & The Orchestra Of Eternity - BE - Original Stage Production

PAIN OF SALVATIONPAIN OF SALVATION svojím „BE“ poriadne rozhýbali stojatú vodu progressového rybníčka. Napriek nie jednoznačne pozitívnemu prijatiu sa svojho monštrózneho konceptu Daniel Gildenlöw nepustil, ba naopak, doviedol ho k opulentnému pokusu o dokonalosť. A tak tu máme „BE“ na DVD. Zvláštny živák s nehybnými a mĺkvymi divákmi, niečo medzi divadlom, rockovým a výchovným koncertom – konieckoncov práve deti či študenti poslúžili ako „testovacie“ publikum...

 

PAIN OF SALVATIONOkamžite je jasné, že „BE“ Gildenlöwovi patrí. Charizmatický Daniel strieda prevleky podľa dejovej línie, hrá a hlavne prežíva svoj príbeh. A ako to u géniov (a tých, čo sa za nich v omámení mysle považujú) býva, málo stačí k tomu, aby ich majsterštyk pôsobil tak trochu nechcene komicky. „BE“ si viditeľne udrel hlavu o strop možností stále ešte undergroundovej kapely a jej vydavateľa. InsideOut je kolos v progrockových merítkach, na rozpočty Warner, Universal či Sony však ešte nedorástol, a tak ani „BE“ nesiaha do úrovne živákov Petra Gabriela, Rogera Watersa či PINK FLOYD alebo KING CRIMSON. Komornejšie a nevýrazné nasnímanie rozsiahlej scény s bazénikom uprostred by nevadilo. Relatívne slabý a málo razantný zvuk, miestami gýčové filmové vsuvky, rozpačité a lacno pôsobiace kostýmy či komické líčenie sú väčšími nedostatkami. Za najväčšie mínus celého koncertu však považujem to, že ako koncert nepôsobí. Johan Hallgren, Fredrik Hermansson, Kristoffer Gildenlöw i Johan Langell (pripomínajúci Billyho Corgana zo SMASHING PUMPKINS) hrajú v tomto predstavení len druhé husle. Vzdialenosti medzi hudobníkmi narušili energetické väzby, ktoré tak skvele fungovali na „regulárnom“ vystúpení PAIN OF SALVATION. „Original Stage Production“ je tak málo dynamická a mierne mdlá (one man) show.

PAIN OF SALVATIONNašťastie v celom balíčku je uspokojivo zachytená esencia „BE“ – v živom prevedení viac osobnej spovede a príbehu ako „radovej“ dosky. Mimoriadne obsiahly booklet okrem skvele graficky spracovaných fotografií a textov skladieb obsahuje celý príbeh tohto albumu, včetne zoznamu prameňov známeho z www.painofsalvation.com/be či nahliadnutiu do konceptu priamo z pera jeho autora. Napriek tomu, že natočenie koncertnej verzie predchádzalo vydaniu kompaktu, ide o prakticky totožný materiál – aj keď vklad „Orchestra večnosti“ ho obohacuje a odlišuje. Toto DVD by som (aj vďaka priemernej bonusovej výbave, z ktorej stojí za to len „commentary track“ v podani Daniela a Fredrika) odporúčal tým, ktorým „BE“ učarovalo, ale štúdiovku ešte nevlastnia. Priložené audio CD so záznamom celého koncertu len zvyšuje hodnotu kompletu pre záujemcov z tejto kategórie... aj keď kritik jedným dychom dodá, že extrahovanie zvukovej stopy z DVD je záležitosť viac než triviálna. Ak malo byť toto (beztak za nemalú cenu predávané) vydanie akýmsi definitívnym pomníčkom príbehu o bytí, Bohu, ľuďoch a demografii, tak by sa doň ako bonus hodila skôr verzia štúdiová.

Začnime teda s deviatimi bodmi za hodnotu samotnej muziky. Strhnime bod za zvuk, pol boda za gýčové scénografické úlety a ešte jeden bodík za vlažné predvedenie a nasnímanie, naopak za graficky vydarený obal a priloženú knižočku pol boda pridajme – a máme finálnych sedem puntíkov. Vlastný verdikt si bezpochyby vyrátate sami...

PAIN OF SALVATION

PAIN OF SALVATION

PAIN OF SALVATION

 23

Thorn

Verdikt

Miestami nedotiahnutý pokus o zápis do progmetalovej histórie. Začnime teda s deviatimi bodmi za hodnotu samotnej muziky. Strhnime pol boda za zvuk, pol boda za absenciu bonusov a ešte jeden bodík za vlažné predvedenie a nasnímanie – a máme finálnych sedem puntíkov.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,4 / 10

Další informace

Produkce: Daniel Gildenlöw
Studio: Nahraté naživo v Lokomotivet, Eksilstuna, 12.9.2003

Technické informácie:
Región: 0
Formát: DVD-9, NTSC
Zvuk: DD 5.1+2.0
Dĺžka koncertu: 69:51

Bonusy:
Zvukový komentár
"Nine Days" (krátky film)
Fotografie
Ďaľšie "správy pre Boha"
atď.

www.painofsalvation.com

Sestava