THE AXIS OF PERDITION - Deleted Scenes From The Transition Hospital

THE AXIS OF PERDITION - Deleted Scenes From The Transition Hospital

THE AXIS OF PERDITION - Deleted Scenes From The Transition Hospital

THE AXIS OF PERDITION - Deleted Scenes From The Transition Hospital

Zkuste si to představit: narodíte se v nevzhledném, středně velkém městě jménem Middlesbrough kdesi v Anglii, přeplněném chemičkami a těžkým ocelářským průmyslem, kde není nic. Tedy skoro nic, nesmíme zapomenout na univerzitu, fotbalový klub a muzeum kapitána Jamese Cooka. A k tomu desítky a desítky vybydlených domů, ve kterých unuděná místní mládež podniká své drogové a sexuální experimenty. Pustota a zmar, až by z toho jednomu hráblo... Žádný div, jeden z nejchorobnějších a současně nejinvenčnějších projektů blackové scény se zrodil právě zde.

Pozornost undergroundové komunity si THE AXIS OF PERDITION získali již prvním albem „The Ichneumon Method“ (2003), na kterém své obavy a strachy z odlidštěného a zmechanizovaného světa vtělili do komplikovaných kytarových struktur propletených chladným programmingem a studenými ambientními pasážemi. Výsledek? Peklo, kterému věříte.

A na druhém albu „Deleted Scenes From the Transition Hospital“ budete věřit dál. Nelidská návštěva z jiného světa a mráz, která se na vás z kompaktu vysype, jako kolidovala se slovy jednoho ze dvou členů AOP, Mikea: „Jsme úplně fascinováni opuštěností a starými chátrajícími budovami – věř mi, že jich Middlesbrough nemá nedostatek. Nedokážeš si představit, jaké to je, jít kolem takových trosek nebo opuštěných nemocnic, ztracených temnotách, jaké zvuky můžeš slyšet, když se zastavíš u shnilých zdí a posloucháš.“

Možná , že si to Miku dokážeme představit. „Deleted Scenes From the Transition Hospital“ je totiž poměrně výstižným soundtrackem k takové procházce. Je to stejné, jako když ve svém pokoji v noci šmátráte po vypínači a najednou nahmatáte něco slizkého a nevíte co to je. Hudební tvář AOP zůstává tmavá, chladná a výsměšně nelítostná. Budete potřebovat pořádnou dávku optimismu, aby jste propletli složitými zákrutami dekonstruktivistického bludiště orgií kytarových ploch, zmutovaných hlasů, industriálních ruchů a umělé rytmiky, pro které se čím dál častěji užívá škatulka post black metal (například VOID, BLUT AUS NORD nebo VELVET CACOON). Rozhodně zde nehledejte nějaké výrazné melodie nebo podobné pitomosti. O to v muzice AOP nejde. Důležitá je zpráva o zániku světa. Oproti jedničce je Deleted... mnohem pomalejší, načichlá sebevražedným doomem ve stylu ESOTERIC a především ne tak přístupnější. Albu musíte dát šanci minimálně pěti, šesti poslechů a teprve potom se vám ze zkalených vod začnou vynořovat jednotlivé obrysy potopené říše. Kdo do ní jednou vstoupil, už nenajde cestu zpět.

 13

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,4 / 10

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Deleted Scenes I: In the Hallway of Crawling Filth
  2. The Elevator Beneath The Valve
  3. Pendulum Prey (Second Incarceration)
  4. Isolation Cubicle 312
  5. Entangled In Mannequin Limbs
  6. This, Then, Is Paradise?
  7. One Day You Will Understand Why
  8. Deleted Scenes II: In the Gauze-Womb of the God Becoming

Diskografie

Tenements (Of The Anointed Flesh) (2011)
Urfe (2009)
Deleted Scenes From The Transition Hospital (2005)
Physical Illucinations In The Sewer Of Xuchilbara (The Red God) (EP) (2004)
The Ichneumon Method (And Less Welcome Techniques) (2003)
Corridors (split s PULSEFEAR) (2002)