STOPÁROV SPRIEVODCA GALAXIOU - Neprepadaj panike! ...a odpočívaj v pokoji.

STOPÁROV SPRIEVODCA GALAXIOU - Neprepadaj panike! ...a odpočívaj v pokoji.

STOPÁROV SPRIEVODCA GALAXIOU - Neprepadaj panike! ...a odpočívaj v pokoji.

STOPÁROV SPRIEVODCA GALAXIOU - Neprepadaj panike! ...a odpočívaj v pokoji.

STOPÁROV SPRIEVODCA GALAXIOUOd prvých zmienok o sfilmovaní „Stopárovho sprievodcu galaxiou“ sa (nielen) sci-fi komunitou začal šíriť mierny nepokoj a napäté očakávanie. Napriek tomu, že na projekte sa mal podieľať sám autor predlohy Douglas Adams, boli obavy oprávnené – máloktorý materiál je ťažšie sfilmovateľný ako Adamsova kultová kniha, postavená na vycibrenom slovnom humore. A tak aj keď sa filmové spracovanie sympaticky nevydalo cestou „Hollywoodu za každú cenu“, zostalo stáť snáď ešte kúsok pred polovicou cesty.

STOPÁROV SPRIEVODCA GALAXIOUDej filmu (respektíve sled voľne previazaných scénok bez jasného vývoja či prirodzeného plynutia) do veľkej miery pietne kopíruje originál. Fanúšikovia sa tak dočkajú vogonskej poézie, dvojhlavého Zafoda či Slartibartfasta. Tŕňom v oku je krívajúca adaptácia. Herecké výkony sa pohybujú na hrane „vážneho“ prejavu a komediálneho herectva. Miestami až príliš strnulo, kŕčovito až trápne jednoducho nadbiehajú pointe, ktorú si „Sprievodcom“ nepoznamenaný divák vychutná len ťažko a „znalec“ ju beztak dávno očakáva. Kým Ford Prefect v podaní Mos Defa a civilne a prirodzene pôsobiaca Trillian Zooey Deschanelovej nesklamali, Martin Freeman v role popleteného a ustrašeného Arthura Denta a Sam Rockwell ako Zafod Bíblbrox skôr áno. Britská „montypythonovská“ škola fimového humoru na strnulosti a streštenosti hereckého prejavu stavala s omnoho väčšou gráciou... Pythonovcov a ich celovečerné filmy pripomínajú aj animované vsuvky v podobe definícií zo samotného Stopárovho sprievodcu galaxiou, celkový efekt však nezachránia.

Kľúčovým problémom filmu však nie je jeho technická či herecká stránka, ale snaha pokúsiť sa o nemožné. Prevádzať humor postavený výsostne na slove do reči filmu je rovnako márne ako nezmyselné. Garth Jennings (známejší ako režisér hudobných videí) sa spoliehal na výrazný priestor pre rozprávača, mnoho notoricky známych scénok je vo filme prerozprávaných od slova do slova, s hercami pôsobiacimi ako statické ilustračné postavičky. Skrátka nech sa mašinéria audiovizuálneho priemyslu snaží, ako chce, „Stopárovho sprievodcu galaxiou“ si ešte stále musíte prečítať. Po tom, ako sa jej podarilo zožrať „Pána Prsteňov“ (ktorý pre ďalšiu generáciu bude hlavne filmom), si na Adamsovi chvalabohu vylámala zuby...

STOPÁROV SPRIEVODCA GALAXIOUJediným jednoznačným pozitívom filmu je príťažlivá a striedma vizuálna stránka: Srdce zo zlata, továreň na planéty, epizódka s vlnenými postavičkami a hlavne mimoriadne (a ako jediný bez výhrady) vydarený robot Marvin sú tým, prečo sa film oplatí pozrieť. Spolu s dôrazom na detaily (vogonské formuláre, či palubná doska Srdca zo zlata) vytvárajú záverečný dojem, že filmové spracovanie „Stopárovho sprievodcu galaxiou“ je peknou ilustráciou, ktorá však bez znalosti knihy obstojí len s veľkými problémami. Ak vôbec.

Takže ak ste majstrovské dielo Douglasa Adamsa (ktorý sa bohužiaľ premiéry nedožil) nečítali, peniaze za návštevu multiplexu investujte radšej do útleho paperbacku. Neoľutujete.

 21

Thorn

Verdikt

Za to, čo je na tomto filme dobré, sa treba poďakovať predlohe Douglasa Adamsa. Nie je dôvod ísť do kina a nečítať knihu...

Hodnocení

Autor
5 / 10
Redakce
6 / 10
Čtenáři
6,7 / 10

Další informace

Stopáž: 109 min.

THE HITCHHIKER'S GUIDE TO THE GALAXY
[USA/Veľká Británia 2005]

Réžia: Garth Jennings
Scenár: Douglas Adams a Karey Kirkpatrick
Hrajú: Martin Freeman, Sam Rockwell, Zooey Deschanel, Bill Nighy, Anna Chancellor, Warwick Davis, John Malkovich, Mos Def a ďalší...
Premiéra v ČR: 2. júna 2005

hitchhikers.movies.go.com

Jiné pohledy

5,5 / 10
Po shlédnutí filmu jsem si připadal jako někdo, kdo pozoroval divadelní představení škvírou ve stěně, viděl jen část jeviště a slyšel každé druhé slovo. Mnoho věcí mi nedávalo smysl a stále jsem měl pocit, že mi něco uchází. Ano, trefili jste to přesně, knihu jsem nečetl a řekl bych, že je to u tohoto snímku velkou nevýhodou. Jako bych koukal na „Spaceballs“ a při tom neviděl „Star Wars“, i když to zřejmě nebude asi ten nejpřiléhavější příklad. Pro předlohy neznalého diváka se jedná o místy velmi ztřeštěný a chvilkami zmatený sfi-fi-sit-com silně načichlý Velkou Británií jmenovitě Monty Pythonem. U nich se však člověk opravdu dobře baví po celou plochu filmu, tady se najde mnoho hluchých a mnohdy i slepých míst.
RIP | 3. srpna 2005

 

6,5 / 10
Na rozdíl od kolegy jsem měl tu „výhodu“, že jsem knihu dosud nečetl. Těšil jsem tedy na sci-fi parodii s anglickým humorem a hollywoodskými triky. A o tom film „Stopařův…“ především je. Je jasné, že podobné adaptace knih, spíš než nákladná studia (která jsou většinou ke škodě, protože pak se koukáte a neposloucháte), potřebují dobrý scénář. K mému milému překvapení zde triky nehráli hlavní roli, naopak mohu s klidným svědomím říci, že jde o povedenou situační komedii. Pokud máte chechtáky na knihu i na film, tak si do kina s klidným svědomím zajděte. Já osobně jsem se půl druhé hodiny dobře bavil. Navíc scény, kde figuruje depresemi trpící robot Marvin, jsou opravdu kouzelné. Bohužel občasná přeplácanost je znát i pro neznalce předlohy (ano, uvědomuji si svůj nedostatek a Stopaře zařazuji do pořadníku povinné četby), byť kratičká narážka na Červeného trpaslíka v závěru filmu mě vysloveně potěšila.
Dobrý film, jsem rád, že jsem jej viděl, nicméně než bych se na něj díval znovu, si raději vezmu k srdci thornovu radu.
Manatar | 22. června 2005