XIII. STOLETÍ - London After Midnight (VHS)

XIII. STOLETÍ - London After Midnight (VHS)

Jedním z posledních počinů gothic rockové skupiny XIII. století byla demo VHS After midnight, kterou vyrobil HERETIC RECORDS.Na rozdíl od předchozích třech videokazet - na kterýh mimo jiné nalezneme klipy, záznamy ze zahraničních i domácích koncertů a televizí, rozhovory apod. , které byly točeny pouze amatérskou videokamerou, byla tato nahrávka pořízena pomocí tří digitálních kamer a poté sestříhána v profi filmovém studiu.

Pracovali na ní lidé z ČT, tudíž je výsledná kvalita opravdu profesionální.Kazeta je rovněž chráněna protipirátským systémem.
Ze začátku nám autoři přibližují přípravy koncertu a kamera zachycuje i nic netušící členy skupiny, např. překvapuje i samotného leadera skupiny, Petra Štěpána.To vše za doprovodu katastrofického opusu Hindenburg.
Po doznění posledních tónů Hindenburgu se rozpoutává opravdové vampýrské peklo.Jako první ze sedmi "live klipů" byla vybrána chytlavá píseň London after Midnight, která se na VHSce nachází 2x - podruhé s CD soundem. Velká světelná show, rychlé střihy, detailní záběry a digitální efekty diváka opravdu překvapí.Nic takového jsme od XIII. nečekali.
Druhá skladba, nesoucí název Legenda o Krysaři, je prostříhána s divadelní hrou se stejnojmeným názvem.Jejím spoluautorem písní není nikdo jiný než Petr Štěpán, který si zde taky zahrál, a to v roli Ďábla.
Další v pořadí je popovější pecka Upír s Hosulemi.Tu vystřídá temnější Absnith, po kterém s velkým aplausem zabrousíme ke keltštěji pojatém Stonehenge.

Od německých Bauhaus převzalo XIII. století skladbu Bela Lugosi´s dead.Troufám si říct, že Třináctka ji zpracovala mnohem lépe než zmínění gothic rockoví velikání.Píseň je velice obtížná.Původně byla psána pro ženský hlas, ale Petr ji zvládnul naprosto dokonale.Klávesy bravůrně obsluhuje Olie Ryšavá, která se v rámci "theatreového" scénického doprovodu stává kořistí Petra coby upíra.V divákovi netradičně pojatá píseň zanechá hluboké pocity a to také díky střihům s Belou Lugosim.
Závěr videa patří opět songu London After Midnight. Jak již bylo řečeno, jedná se o klip se zvukovou kvalitou CD.
Celý záznam trvá kolem 50ti minut a oprvadu se velice povedl.Režii zastoupil bývalý člen Třináctek Petr Palovčík.Nejen sklaní fanda XIII. století si video bezesporu vychutná ...

 Přidejte svůj názor

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Sestava

Skladby

  1. Hindenburg
  2. London After Midnight
  3. Legenda o Krsyaři
  4. Upír s Houslemi
  5. Absinth
  6. Stonehenge
  7. Bela Lugosi´s Dead
  8. London After Midnight

Diskografie

Frankenstein (2019)
Pandora (box) (2016)
Intacto (2016)
Horizont události (3 CD výběr) (2013)
Live In Berlin (2012)
Ritual (2 CD Best Of) (2011)
Nocturno (výběr) (2010)
Dogma (2009)
Vendetta (2004)
Karneval (Best Of Gothic Decade 1991 - 2001) (2001)
Metropolis (2000)
Ztraceni v Karpatech (1998)
Werewolf (1997)
Nosferatu (1995)
Gotika (1994)
Amulet (1992)