NERON - ...The Black Light Of New Days

NERON - ...The Black Light Of New Days

NERON - ...The Black Light Of New Days

NERON - ...The Black Light Of New Days

Kapela NERON hraje blackmetal. Naštěstí ne ten „old-school“, ale spíš se nechává inspirovat (respektive já to tam slyším) kapelami jako EMPEROR, starými BORKNAGAR a (snad kapelu neurazím) sem tam i CRADLE OF FILTH (vokálem). Nejvíc patrné jsou vlivy prvních jmenovaných. Sem tam sem měl pocit (hlavně první a pátý track), že poslouchám „Anthems“ v lepším zvukovém balení. Ostatně i uvedení Ihsahna a spol. mezi oblíbenými kapelami by mi mohlo dávat za pravdu.

NERONTím ovšem nechci hudebníky z NERONU obviňovat z plegiátorství – v dnešní době už málokdo přijde s něčím naprosto originálním, obzvláště pak na blackmetalové scéně, která se zdá být už pár let stagnující.

Bez mučení přiznám, že se mi „...The Black Light Of New Days“ poslouchalo celkem příjemně. Kapela, i přes mladý věk všech zúčastněných, působí vyzrálým dojmem – bicí jsou naprogramovány s citem, včetně „sypaček“ (čas od času se dostane ke slovu i nějaký ten moderně znějící sampl), hra kytaristů je nápaditá a pestrá a také vokál-skřehot, který frázuje na střídačku české a německé texty, nijak neirituje. Celá deska má zvláštní pochmurnou náladu, přesně dle slůvka, které si kapela sama vybrala jako označení pro vlastní tvorbu – „cold“. Když už jsme u toho srovnávání s EMPEROR, tak právě v navození atmosféry hoši za svými oblíbenci nijak výrazně nezaostávají. Samozřejmě – kvalita hudby samotné se zatím dost dobře porovnávat nedá, ale bylo by to k NERON hodně nefér, kdyby se o to někdo momentálně pokoušel. Určitě toho mají ještě hodně před sebou – uvidíme za pár let.

 22

Milda

Verdikt

Po dlouhé době kvailtní tuzemská nahrávka spadající do blackmetalové scény. Inteligentní přístup a hudba na prvním místě, namísto okázalých a prostoduchých gest. To je přesně to, co blackmetal potřebuje.

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
-

Sestava

  • Prometheus - zpěv
  • Mork - kytara, basová kytara
  • Nexus - kytara, basová kytara, programování a zpěv, piano

Skladby

  1. Die Nacht
  2. Mother Of Me
  3. Husman
  4. Nur Keine Angst
  5. ...The Black Light Of New Days
  6. Intermezzo
  7. Raganrok
  8. Welcome In Your Remember
  9. Black Sabbath

Diskografie

...The Black Light Of New Days (2005)
Die Nacht (mini CD) (2003)
Duch sedmihoří (demo) (2003)