DRACO HYPNALIS - Weavers Of Unrest

DRACO HYPNALIS - Weavers Of Unrest

DRACO HYPNALIS - Weavers Of Unrest

DRACO HYPNALIS - Weavers Of Unrest

Nebudu asi daleko od pravdy, když mám za to, že tak jako trio DRACO HYPNALIS u nás hraje málokdo. Aby také ne, vždyť fušovat do technického death metalu, jemuž je škatulka „technický“ tak malá, až v sobě absorbuje vlastnosti progresivity v celé její šíři až po hraniční odlidštěnost, to si troufne málokdo. Krom několika dalších samozřejmých předpokladů je k tomu totiž nutná také jedna zásadní věc – mít na to. A to jak po muzikantské stránce, tak po stránce kompoziční, když už jsme u těch vybraných výrazů.

DRACO HYPNALIS Až potud je to ovšem se zlínskými draky v naprostém pořádku, i když jejich zjevnou zručnost tak trochu zastiňuje absence živého bubeníka, kterého sebelépe naprogramovaný automat prostě nenahradí. Na architekturu jejich parku smrti a techniky je možno nahlížet z několika pohledů, jež jsou vpodstatě příčinou toho, že dojmy z „Weavers Of Unrest“ jsou spíše pozitivní. Prvním z nich je pohled okem melancholického snílka, kterého procítěné a správně načasované melodie (s velmi širokým rozhledem a důrazem na náladu okamžiku – viz. „Disharmonic Points...“, „Tombstones For…“ nebo „Portal For The…“) dovádí k ještě větší melancholii. Za druhým pohledem se skrývá hypnotické zírání do očí smrti, lemované kousavým kytarovým vrněním a záhrobním chropotem Lukáše (dříve bubnoval s ROMANTIC LOVE), a přestože se v něm dají najít styčné prvky s tvorbou DEATH, CYNIC či PESTILENCE, ani jemu nechybí několik výrazných a zajímavých momentů, pohříchu však zejména v návaznosti na pohled první. Třetí pohled nám nakonec promítne „Weavers Of Unrest“ z pozice jakéhosi ortodoxního futuristy, jemuž není cizí nic maximálně odkloněné od zavedených pořádků. A právě tady by (čistě teoreticky) mohl přijít problém, protože si nejsem zdaleka jist tím, že DRACO HYPNALIS zůstanou pochopeni ve všech směrech svého smýšlení a jeho převodu do hudební formy. Ostatně, po několika prvních posleších jsem byl podobnému pochopení také na hony vzdálen.        

Paradoxně toho tedy zdánlivě není mnoho, čeho je zapotřebí k úplnému proniknutí do současné filozofie DRACO HYPNALIS. Vzhledem k náročnosti stylu, kterému podali vstříc pravici, vzhledem k rozvážnosti a zanícenosti, s jakou jej dobrušují k obrazu svému (o čem jiném nakonec svědčí i povedená závěrečná instrumentálka „Coda“, zahraná v duchu klasické vážné hudby pouze na klávesy) a vzhledem k celkově poměrně dobrému dojmu z toho všeho, až možná příliš málo. Ale je to tak a já jsem proto nucen konstatovat, že své místo na slunci (pokud tedy nějaké přichází v úvahu) si kapela setsakramentsky poctivě vybojovala. Nečiní mi to ovšem nejmenších potíží.

 18

Louis

Verdikt

Kapely jako DRACO HYPNALIS zůstávají velmi často osamoceny, ať už v tuzemských či mezinárodních poměrech. Příčinou toho je progresivně technický death metal, který vyznávají, a který zůstává často ne úplně pochopen. Je to jistě otázkou vkusu, ale ani to nezmění nic na tom, že produkt ve své podstatě dobrý (tak jako třeba „Weavers Of Unrest“), i když třeba nepochopený, stojí za nějakou tu pozornost.

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,5 / 10

Další informace

Stopáž: 35:18

Produkce: Milan Basel & DRACO HYPNALIS
Studio: Poličná

www.elysion.cz

Sestava

  • Lukáš - zpěv
  • Mira - kytary, klávesy, programování
  • Ivoš - baskytara, programování

Skladby

  1. Cairn Cleansing Tune-Keys
  2. Disharmonic Points ... In Opening
  3. Fortified Source Of Invisible Light
  4. Tombstones For Chapeless Kindred
  5. Departed For The Cloud - Vaulted Portal
  6. Portal For The Nocturnal Weavers Of Unrest
  7. Green Cathedrals Painted By Silent Wings
  8. There We Stand Bonded (Veiled In Stars
  9. Coda

Diskografie

Balance of Moments (2012)
Imagination (2007)
Weavers Of Unrest (2005)
Promo 2001 (2001)
Nobleness Of The Storm - Gatherer (demo-split s ROMANTIC LOVE) (2000)