TIMELESS MIRACLE - Into The Enchanted Chamber

TIMELESS MIRACLE - Into The Enchanted Chamber

TIMELESS MIRACLE - Into The Enchanted Chamber

TIMELESS MIRACLE - Into The Enchanted Chamber

Venku nastala půlnoc a na nebi září úplněk. Noc pro vlkodlaky jako stvořená. Kdo by si snad myslel, že tito dravci běhají po lesích pouze za doprovodu a bušení černého kovu nebo gothického kvílení, by se možná divil, při speed/power metalovém rytmu mají svůj rej také. Tentokrát ale nejde o atmosférické divadlo, ale o velmi vydařenou desku, kde předchozí věty byly narážkou na její lyriku. Tuto mladou švédskou kapelu založili v roce 2001 Mikael Holst a Fredrik Nilsson, nicméně jejich hráčská historie sahá někam do roku 1995 a kapely TRAPPED. V roce 2003 začali rozesílat demo nahrávky a přibrali další dva členy. O rok později začali s nahráváním „Into The Enchanted Chamber“ (původně pro RoastingHouse Music AB). Při produkci alba jim asistoval Anders „Theo“ Theander (dělal například pro PAIN OF SALVATION, LAST TRIBE a další) a Pontus Lindmark.

TIMELESS MIRACLETIMELESS MIRACLE sice vycházejí ze žánrově zažitých postupů, ale dokázali se s nimi poprat po svém. Nejde ani tak o nával originality, ale o svěží, přirozený závan severské melodiky. Tihle Švédové sypou jeden chytlavý refrén za druhým, své skladby obohacují o zajímavé instrumentální motivy, některá jejich sóla zavánějí progresí a co mi přijde nejpodstatnější (a dnes i dost netypické), že „Into The Enchanted Chamber“ ani na chvíli nenudí. Velmi dobře působí i klávesy, které kromě role všeobjímajícího atmosférického činitele dokáže kytarista Fredrik Nilsson rozpohybovat do slušného sólového víru. Zpěvák Mikael Holst sice příliš výrazný není, ke cti mu však slouží, že se drží ve svém hlasovém rozsahu a v něm s přehledem celý repertoár utáhne.

Hned od první skladby se rozjede rytmicky pěkně ostrá jízda. Kytara/klávesy neustále spřádají melodické linky a refrény jsou pochopitelně sborovou záležitostí. „Into The Enchanted Chamber“ by se chvílemi dalo přirovnat ke zlatému období GAMMA RAY. Hlavně když znějí parádní věci jako „Witches Of Black Magic“, „Into The Enchanted Chamber“ nebo „Return Of The Werewolf“. Kapela má bezesporu nos na dobré nápady. Kupříkladu v závěru „Down To The Gallows“ svůj i jinak velice chytlavý refrén začne zpívat pouze za doprovodu tleskání „Down to the gallows at the end of a rope, I will die as a sinner I´m going; Down to the gallows where so many have died, By the hands of the hangman.“, trefují se do černého (a připravují půdu pro živé koncerty). V krátké mezihře „The Dark Side Forest“ jen tak mimochodem hodí sloku hospodské vyřvávačky, jejíž melodie by vystačila na mnohem delší dobu. Ale to už tu máme samotný závěr alba v podobě patnáctiminutového eposu „The Voyage“ a ani zde TIMELESS MIRACLE nešetří na nápaditosti, melodiích a proměnách rytmu. Rychlý, někdy až zběsile rychlý rytmus mi chvílemi přijde zbytečný, zvláště když se ze sebe skupina na svém debutu „Into The Enchanted Chamber“ dokáže vypotit opravdu skvělé motivy. Vše zní velmi přirozeně a nenuceně. Pro mě jsou TIMELESS MIRACLE speed/power metalový objev tohoto roku.

 9

Manatar

Verdikt

Pro mě jsou TIMELESS MIRACLE speed/power metalový objev tohoto roku. Parádní melodický speed, který si svou melodičnost a chytlavost udrží po celou hodinu. Zde nemohu jinak, než vřele doporučit.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
5 / 10
Čtenáři
7,8 / 10

Další informace

Stopáž: 64:29

Produkce: Anders „Theo” Theander, Pontus Lindmark a TIMELESS MIRACLE
Studio: RoastingHouse Recording Studio AB, Studio 1

www.timeless-miracle.com

Sestava

Skladby

  1. Curse Of The Werewolf
  2. Witches Of Black Magic
  3. Into The Enchanted Chamber
  4. The Devil
  5. The Red Rose
  6. A Minor Intermezzo
  7. Return Of The Werewolf
  8. Memories
  9. The Gates Of Hell
  10. Down To The Gallows
  11. The Dark Side Forest
  12. The Voyage

Diskografie

Into The Enchanted Chamber (2005)

Jiné pohledy

3 / 10
Štípněte mě, chci se probudit! Pod dojmem příznivých ohlasů kolegů v redakci jsem neprozřetelně zkusil TIMELESS MIRACLE a tenhle zázrak bych nikomu nepřál. Tuctový speedek se sice v dnešní době válí na každém rohu, ovšem na "Into..." je dotažen k takové dokonalosti, včetně "tralala fanfárových" kláves a dalších podobně "akčních" klávesových rejstříků, až husí kůže na zádech připomíná tenisové míčky. Ne, rozhodně nechci!
Darkmoor | 5. září 2005

 

7 / 10
Hmm, tak ze Švédska bych čekal spíše nějaký skřetí mordochor než tohle libozvučné elfí fidlání, ale do Mordoru s předsudky, ono je totiž debutové album speedových cvrlikalů TIMELESS CHAMBER opravdu moc fajn. Po dlouhé době kus rychlonohého metalu od neznámé značky, který neuráží kleptomanskou mánií a nabízí i malou porci svojské tváře... pravda, je to hodně šlehlé melodickou školou RHAPSODY a náznaky folklórních mravů ala ELVENKING, nicméně obsahuje to opravdu výtečné nadýchané refrény, fajnové vyhrávky, solidní instrumentaci a kupodivu i snesitelného zpěváka. Trochu zamrzí místy opravdu přitroublé texty a také fakt, že po excelentním nástupu přeci jen album ke konci slevuje a takřka patnáctiminutová suita "The Voyage" už jen hrabe v prázdném hrobečku nápadů. A není sama. Nicméně i tak doporučuji, fandům speed metalu dokonce s imaginárním bidem navrch.
Marigold | 1. září 2005