PHANTOMS ON FIRE - Stay Away From Us

PHANTOMS ON FIRE - Stay Away From Us

PHANTOMS ON FIRE - Stay Away From Us

PHANTOMS ON FIRE - Stay Away From Us

Tuzemská retro partička PHANTOMS ON FIRE na svém demosnímku „Stay Away From Us“ předkládá to nejlepší z posledních 3 let existence. Mluvím záměrně o 3 letech, protože 2 skladby byly nahrány již v roce 2002, zatímco většina materiálu loni. Jedná se o kapelu, která hrdě vzhlíží k odkazu americké punkové legendy THE MISFITS a libuje si v přímočaré muzice, pohybující se někde na pomezí motorkářského rock‘n‘rollu a punku. Svou náklonnost ke starým horrorovým filmům a komiksům zas dokazuje nejen zajímavým obalem, ale i fragmenty z amerických horrových filmů, které zde slouží jako intra některých skladeb. Přejděme tedy k samotné muzice.

PHANTOMS ON FIREDesetiskladbový anglicky nazpívaný komplet působí dostatečně kompaktně a uceleně. Svižné maximálně 3-minutové skladby, opatřené halekacími refrény, potěší každého příznivce tohoto stylu muziky. Nejpovedenější položkou je jednoznačně titulní skladba „Stay Away From Us“, kterou si ještě nějakou chvíli po poslechu demonahrávky pobrukuji. Opravdu povedená píseň. Oceňuji sehranost celé kapely, strojově přesnou rytmiku a zejména pak práci kytaristy, který zdobí písně rock‘n‘rollovým kvílením ve stylu skandinávských kapel. Například Norové TURBONEGRO se mi zdají být z celé skandinávské sorty retro souborů s PHANTOMS ON FIRE nejvíce příbuzní. Naopak nejslabším článkem kapely je zpěv, který neoplývá příliš charakteristickou barvou ani rozsahem. A i v kontextu punkového stylu nejde o nikterak nadprůměrný výkon. Nevýrazný zpěv má pak za následek s přibývajícím časem zbytečné stlačení materiálu do šedé monotónnosti.

PHANTOMS ON FIRE reprezentují v českých zemích netradiční styl, který podávají s nadhledem a jistotou a to se počítá. Jsou rozhodně zajímavou kapelou s jasným cílem a názorem, které by však slušel mírný experiment a o něco výraznější zpěv. Skutečnost, že titulní skladba je prostě parádní však nikdo nevymaže. Demáč hodnotím jako o milimetr lepší než dobrý. V případě regulérního alba bych však šel s hodnocením o bod dolů.

 Přidejte svůj názor

Stray

Verdikt

Oslava THE MISFITS a skandinávského garáž rock‘n‘rollu. Instrumentálně sebejistá záležitost s nevýrazným zpěvem.

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
7 / 10

Další informace

Stopáž: 30:34

Produkce: Zdeněk Šikýř a R. Robowski
Studio: Hostivař a Professional Sound Studio

Sestava

Skladby

  1. Intro
  2. This Is The Night
  3. Stay Away From Us
  4. I Wanna Be Your Slave
  5. The Girl Who Hates Me
  6. Soldiers
  7. Darkness Cum To Me
  8. All My Secrets
  9. Kingdom Of The Blind
  10. Party Of Losers

Diskografie

Stay Away From Us (demo) (2005)

Jiné pohledy

7 / 10
Garážový retro rock'n'roll jak má být. Po pražškých EASTERN STAR už druhá banda z tuzemska, o které vím, že na patřičné úrovni holduje tomuto stylu. A když už jsem u těch EASTERN STAR, tak musím říct, že PHANTOMS ON FIRE je převyšují hlavně v rozmanitosti jednotlivých skladeb. Ani jednou jsem během poslechu jejich dema totiž netrpěl pocitem jednotvárnosti. V hodnocení vokálu však souhlasím se Strayem. Taktéž mi přišel poměrně stereotypní. To je však jen jediný nedostatek jinak solidně našlapaného demáče.
Dalas | 13. září 2005